Efteling in Coronatijd

Ik breng de Efteling elk jaar wel een bezoekje. Ik dacht dat 2020 het jaar was dat ik zou moeten overslaan in verband met het Coronavirus, maar besloot toch te gaan met vrienden. Was het net zulk feest als andere jaren? Is het de moeite waard om in deze tijd de Efteling te bezoeken?

Ik lees op social media echt hele wisselende berichten en á la social media zijn het altijd uitersten: sommige mensen hebben een onvergetelijke topdag gehad en sommige mensen willen nooit meer heen, omdat het zo vreselijk was. Wat moet je nou verwachten?

Schermen tussen de wachtrijen

De Efteling heeft er alles aan gedaan om het zo leuk en Corona-proof mogelijk te maken. Alle attracties zijn geopend en overal is het mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Tussen de meandering in de wachtrijen zijn schermen geplaatst. Het houtwerk van deze schermen is aangepast op de kleuren van de wachtrij. Het kan voor een claustrofoob als ikzelf soms wat benauwd aanvoelen om tussen de schermen door te lopen, maar doordat de kleuren matchen, valt het mee hoe erg het ‘in your face’ is. Ook zijn er geen vakken met schreeuwerige kleuren tape op de grond gemarkeerd, maar hebben ze mat wit en rood tape gebruikt. Dit tape is geplakt op de balustrades van de wachtrijen en niet op de grond. Op de plekken waar er wit tape is, moet je met je huishouden staan. Op de plekken met rood tape niet. Zo kun je in de wachtrij de afstand bewaren. In de attracties zorgen de medewerkers ervoor dat je niet direct voor, achter of naast elkaar zit.

Het rode en witte tape

In de souvenirwinkels is er (zoals in zo ongeveer elke winkel in Nederland op het moment) een maximum aantal bezoekers. Net zoals bij de Kruidvat krijg je per persoon een mandje mee en zo tellen ze. Bij de terrassen moet je vertellen of je klachten hebt, net zoals bij de terrassen in je eigen stad. Overal in het park staan er zuilen waar je je handen kunt desinfecteren. Hierbij kun je je voet gebruiken om het desinfectie te kunnen krijgen, dus hoef je ook geen knoppen aan te raken. Alleen in het Sprookjesbos is er een vaste looproute, maar die is er informeel eigenlijk altijd wel. Ook stond er nu voor sommige sprookjes een kleine wachtrij, omdat er nu niet zoveel mensen tegelijk naar binnen mogen. Ook zijn er een stuk meer hekken te zien dan normaal.

Verder zijn er nog twee grote veranderingen. Wanneer je een attractie uitloopt kom je nog wel eens in een souvenirwinkel terecht. Daar spelen ze lekker in op de betovering van de attractie in combinatie met je innerlijke zwaktes en bieden ze schattige knuffels, toverstaffen, fotolijstjes, verkleedjurkjes of sneeuwbollen aan die te maken hebben met de attractie. Deze winkels waren nu stuk voor stuk leeg. Dit natuurlijk om de doorstroom mogelijk te kunnen maken. Het voelde voor ons een beetje leeg en kil aan, maar zal voor veel ouders ongetwijfeld een opluchting betekenen. Geen krijsend kind omdat hij geen rubberen olifant krijgt bij de Fata Morgana of elfenvleugels bij de Droomvlucht.

De andere grote verandering is dat je nu moet reserveren om de Efteling in te mogen. Voordat je gaat moet je een tijdslot reserveren waarop je binnen mag komen. Je kunt voor overdag of ’s avonds reserveren. Wij hadden het tijdslot van 9.00 uur tot 9.45 uur ’s ochtends gereserveerd en mochten tot 18.00 uur in het park blijven. Wanneer je, zoals wij, van ver komt kan ik je zeker aanraden dit tijdsslot te kiezen. Je hebt lekker lang de tijd in het park en bent de drukte voor. Op dit moment gaan om 9.00 uur de attracties open. Wij hebben gelijk een aantal van de meest populaire attracties gedaan, voordat de volgende tijdsloten aan bod kwamen.

Instructieborden en de desinfectiezuilen

Ondanks dat er minder mensen in het park mogen zijn dan op een doorsnee zomerse dag, kunnen de wachtrijen alsnog best oplopen, omdat de attracties ook niet op volle capaciteit kunnen draaien. Zo kunnen de wachttijden toch nog aardig oplopen. Ik kan je dan ook aanraden om de Efteling app te downloaden voordat je gaat. Hierin kun je altijd zien wat de wachttijden bij de attracties zijn. Zo kun je bepalen welke attractie je wanneer doet en kun je meer uit je dag halen! Ik ging op een dag dat alle tijdssloten om binnen te komen vol zaten, maar heb toch al mijn Efteling hoogtepunten kunnen doen.

Ik heb echt een super mooie dag gehad in de Efteling en ben blij dat ik toch gegaan ben. De mensen voor wie het tegenviel hadden denk ik ergens de verwachting een gewone Efteling dag te kunnen beleven. Ik snap dat je dag graag wilt, maar dat is in deze tijd niet haalbaar. Dit is niet het nieuwe normaal, maar wel de nieuwe realiteit. De hekken doen natuurlijk wel iets af aan de beleving, maar ze hebben hun best gedaan om alles zoveel mogelijk in stijl te houden. Ook zijn de medewerkers net zo vrolijk en vriendelijk als altijd. Voor mij hing er ondanks alle maatregelen alsnog gewoon dezelfde sfeer. Ze maken je dag zo onbezorgd en veilig mogelijk!

Wil je meer Efteling tips? Lees dan mijn Ultieme tips voor je eerste keer Efteling!

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s