Review: vegetarische filet americain

Zolang als ik me kan herinneren vind ik een broodje filet americain heerlijk. Voor thuis koop ik het zo nu en dan, maar omdat het zo kort houdbaar is betekent dat vaak dat ik een aantal dagen alleen maar filet americain op brood of crackers eet. Soms vind ik dit niet erg, maar niet altijd. Toen ik laatst boodschappen bij de Jumbo deed, kwam ik er achter dat ze vegetarische filet americain verkopen. Als liefhebber moest ik dat natuurlijk proberen. Omdat ik ook vaak vegetarisch eet, vond ik dit wel mooi om te proberen en te kijken of ik de stap naar volledig vegetarisch wil gaan maken of toch nog gewoon flexitariër blijf.

Op de bovenkant staat dan wel dat het vegetarische Martino filet americain is, maar op de onderkant heet het toch pikante vegetarische wortelspread met tomatenconcentraat. Al hoewel ik dit wel een beetje verwacht had, ging mijn filet americain-gevoel gelijk al een beetje weg, want voor mij werd het nu eigenlijk een groentespread. Niet de denkwijze die ik wilde hebben tijdens het reviewen van dit product, maar ik was wel benieuwd waar de filet americain precies van gemaakt was. Volgens het etiket bestaat deze Martino filet americain voor 65,3% uit wortelpulp, suikerrietvezels, tomatenconcentraat 8,7%, koolzaadolie, water, paprika, suiker en nog heel wat specerijen, verdikkings- en conserveringsmiddelen.

De smaaktest
De eerste keer dat ik de vegetarische filet americain probeerde was op een dubbele boterham met wat boter en veel rucola. Dit was misschien niet de beste keuze, want ik proefde er bijna niks van. Misschien had het moment dat ik het opat er ook invloed op. Ik at mijn bammetjes namelijk op toen ik op weg was naar het station na een ochtend werken en ik liep nogal door met de hoop om een vroege trein te halen. Je hebt dan natuurlijk je aandacht niet volledig bij het proeven.

De dag erna probeerde ik het opnieuw. Dit keer koos ik voor volkoren knäckebröd van Jumbo en deed ik verder alleen een beetje versgemalen peper op. Onder wat gestaar van mijn vriend at ik toen rustig aan tafel mijn knäckebröd op. Dit keer kon ik mij wel volledige focussen op het proeven. Ik vind de spread lekker smaken en het deed mij wel denken aan filet Martino. Ik schreef net bewust spread, want het was voor mij geen filet americain. Als groentespread vind ik het heerlijk, maar als filet americain vind ik het niks.

Fijn gesneden/gemalen vlees en dan wortelpulp dat het moet imiteren, dat haalt het niet bij mij. De dikte, geur en kleur doet wel aan filet americain denken, maar zodra ik het in mijn mond heb, is dat idee gelijk weg.

Conclusie
Ondanks dat ik het niet in de buurt vind komen van echte filet americain, raad ik de vegetarische Martino filet americain wel aan. De spread smaakt goed en is zeker lekker op een cracker of knäckebröd, maar het zal voor mij nooit de normale filet americain vervangen. Het komt niet door deze filet americain, maar ik heb toch de beslissing gemaakt om flexitariër te blijven.

Gepubliceerd door

Deveny Tolboom

Diëtist en voedingsassistent. Combineert al haar wanhoop met de rest van haar persoonlijkheid. Lees al haar berichten op De Algemene Wanhoop

4 gedachten over “Review: vegetarische filet americain”

 1. Goedenavond,

  Leuk dat je open staat voor het proberen van vegetarische spreads.
  Bij Jumbo is ook te koop Smaeck Creme Americain naturel en Mediterraan.
  Beide zijn op basis van Valess en dus geschikt voor vegetariërs.
  Ik ben benieuwd wat je van die varianten vind.
  Ze kunnen ook verhit worden om er bijvoorbeeld een smaakvolle tosti mee te maken.

  Gr.
  Hans Schoonen

  Like

 2. Sindskort heeft jumbo een eigen merk vegetarische filet bij de verse vleeswaren afdeling. Verreweg de beste die ik ooit geproefd heb. Zowel qua structuur als smaak! Komt heel dicht in de buurt van vlees filet americain.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s