Het schetsboek van Leonie

Zolang ik me kan herinneren teken ik al. Als klein meisje vlogen de kleurboeken en stiften er doorheen. Met het ouder worden heb ik natuurlijk niet altijd even veel tijd gehad om te tekenen en in de pubertijd willen je interesses nog wel eens verschuiven. Maar de interesse in tekenen en dingen ‘maken’ met mijn handen is nooit weg gegaan. Toen de Coronacrisis begon had ik ineens heel veel tijd. Heel veel tijd om te tekenen. Vlak daarvoor had ik toevallig een nieuw schetsboek gekocht en ik ging aan de slag. Ik besloot op zoek te gaan naar mijn eigen, unieke stijl.

Na de blog waarin ik de vergelijking maakte tussen Action aquarelverf en Winsor & Newton verf kreeg ik de vraag om wat van mijn tekeningen te delen. Nu kun je een kijkje nemen op een paar pagina’s in mijn schetsboek!

Ik schets eerst, dan ‘kleur’ ik in met Winsor & Newton aquarelverf en vervolgens omlijn ik met fineliners van wisselende merken. Mijn favoriete fineliners zijn van Faber-Castell. Het schetsboek is van Talens en eigenlijk niet speciaal voor aquarelverf, maar het papier houdt aardig stand. Het wordt alleen een beetje wobbly.

Al deze tekeningen zijn zelf bedacht. Ik zoek wel vaak naar referenties op internet van hoe bijvoorbeeld een hond precies zit of hoe ik bepaalde perspectieven het beste kan tekenen. In het verleden heb ik wel veel nagetekend van Pinterest afbeeldingen. Niets mis mee! Daar leer je juist van. Dus wil je beginnen met tekenen, maar weet je niet goed wat of ben je bang dat je het niet kunt? Begin dan met natekenen! Ik wil niet zeggen dat ik een professional ben. Ik vind het gewoon leuk om te tekenen en ben zo nu en dan best tevreden met wat ik gekrabbeld heb.

Moeders Paashazen
Oké, we beginnen gelijk met een uitzondering. Dit was niet volledig mijn eigen idee. Ik heb deze nagetekend van de twee paashaas-beeldjes van mijn moeder. Ik vond het zo’n kleurrijk stel dat ik ze graag wilde proberen te tekenen. Ik was benieuwd of ik een 3D-object treffend kon natekenen. Dat ging nog verrassend gemakkelijk!

 

Opa & Oma Muis
In mijn zoektocht naar mijn eigen, unieke stijl ben ik veel dieren gaan tekenen en vooral veel muizen. Ik weet niet goed waarom, maar ik vind ze zelf wel heel schattig! Het begon met een paar muizen in kleren, staand, in vooraanzicht. Nu zet ik ze in allerlei situaties en beginnen ze avonturen te beleven. Zo worden het langzamerhand echte illustraties. Opa & Oma Muis doen het nog lekker rustig aan.

 

Pip
Vrienden van mij hebben een zwart hondje genaamd Pip. Pip is als je het haar zelf vraagt de koningin van de straat en als je over ‘haar’ stoep loopt, zal je weten dat die van haar is. Ze inspireerde me tot deze tekening. Pip op haar troon met haar kroonjuwelen. Ik kan met trots zeggen dat deze tekening in de woonkamer staat van Pip en haar baasjes.

 

Muizenmarine
Ik weet niet goed waar hier de inspiratie ineens voor vandaan kwam, maar ik wilde blijkbaar heel graag varende muizen in een klomp tekenen. Later vergeleken meerdere mensen het met Alfred J. Kwak. Misschien heeft mijn onderbewustzijn dat mij een beetje ingefluisterd, maar het is geen bewuste afleiding daarvan.

 

Too Much Monkey Business
Hier wilde ik even iets anders tekenen dan muizen, dus werden het apen. Ik had een beeld in mijn hoofd van een aap met grote schoenen en een hoedje. De gangster gorilla en de onhandigheid van het aapje kwamen er later pas bij. Het is volgens mij een illustratie waar je zo waar een verhaal in zou kunnen zien. Dit is een goed voorbeeld van een tekening waarvoor ik referenties heb opgezocht. Hoe zit een gorilla precies? Hoe zit dat apenhoofd nou in elkaar? Ik heb ze niet nagetekend, maar wel gezien hoe ik ze kan tekenen zodat het enigszins kloppend is.

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

3 gedachten over “Het schetsboek van Leonie”

  1. En iedere keer als ik naar de tekeningen kijk vindt ik weer iets nieuws. Ze krijgen overal een plekje in huis.Echt iets voor een kinderboekje!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s