Review: Action aquarelverf VS Winsor & Newton

Nu we met z’n allen zoveel mogelijk thuis zitten, verkopen de winkels behalve toiletpapier meer boeken, puzzels en hobbyspullen dan ooit. Wanneer ik aan een nieuwe hobby begin en daar spullen voor koop, kijk ik altijd eerst bij de Action. Lekker betaalbaar en vaak van best goede kwaliteit. Zo kocht ik daar al een keer een Polaroid 3D-pen en brushpennen. Vandaag vergelijk ik hun aquarelverf met een duurdere variant: die van Winsor & Newton.

Je kunt aquarelverf natuurlijk gebruiken voor de traditionele ‘aquarelletjes’ van weilanden, maar ook voor het meer moderne bulletjournaling, bijvoorbeeld voor het maken van leuke illustraties bij je planningen.

Ik heb lang gedacht: verf is verf. Ik hoef geen dure verf te kopen als ik een blikje met aquarelverf voor nog geen €3 bij de Action kan kopen. Wat kan er nou zo anders zijn aan de duurdere verf? Maar had ik daar gelijk in? Daar komen we vandaag achter!

Prijs
Ik heb van Winsor & Newton inmiddels een aardige collectie gespaard. Ik heb in eerste instantie een basispalet gekocht met 12 kleuren. Hier zit nog een kwastje bij in. Deze kost normaal gesproken €17,50, maar is bij hobbywinkels zoals Pipoos regelmatig in de aanbieding voor rond de €13-€14. In principe heb je genoeg aan 12 kleuren, door ze te mengen kun je alle andere kleuren en tinten maken. Ik vind het echter zelf makkelijker om meer tinten te hebben, het geeft toch vaak een mooiere kleur af op je papier dan wanneer je de kleuren moet mengen. De rest van de verf heb ik dan ook los gekocht. Deze kun je in ‘napjes’ kopen van €2,79 per stuk. Ik koop iedere keer een paar en spaar het zo op, zonder dat ik niet in één keer een heel groot bedrag uit hoef te geven.

De napjes verf. Ze hebben ongeveer de grootte van een toffee.

Het assortiment van de Action veranderd voortdurend en wil ook nog wel eens per winkel verschillen. Het blik aquarelverf dat ik van de Action heb, bevat 12 kleuren. De precieze prijs weet ik niet, maar het zal Action kennende rond de €3 hebben gekost. Het is wel van de hobby-afdeling, niet van de kinder-vingerverf-Frozenstickers-afdeling. Action verkoopt eigenlijk altijd aquarelverf en acrylverf, maar telkens in wisselende verpakkingen. Uiteraard is dit flink wat goedkoper dan Winsor & Newton. Het scheelt ongeveer €10. Dit zie je zoals je kunt verwachten wel terug in de verpakking.

Kleur
Ik vind dat je in beide gevallen een goede variatie aan kleuren krijgt, waarmee je veel kanten op kunt. De kleuren lijken in het blik van de Action feller te zijn en bij Winsor & Newton lijken het meer natuurlijke kleuren te zijn.

Ik heb hieronder een aantal van de kleuren uit beide sets uitgeprobeerd. Ik heb bij beiden een vergelijkbare hoeveelheid water gebruikt, maar bij de Action-variant iets meer verf. Toch zie je dat de verf van de Action duidelijk minder gepigmenteerd is dan die van Winsor & Newton.  De kleuren zijn op het papier veel lichter en vagen sneller uit. Op papier lijken ze dus helemaal niet zo fel als in het blik. Ook voelt de opgedroogde Actionverf poederig aan. Het voelt alsof je het weer van het papier kunt vegen en wanneer je een paar keer goed met je vinger over de verf gaat, komt deze inderdaad licht los bij de meer gepigmenteerde stukken en daarmee veeg je het ook wat uit. Dit is bij de Winsor & Newton verf niet het geval.

Bij de onderstaande bloemen kun je dit verschil wederom goed zien. Ook zie je dat je de verf van Winsor & Newton veel gelijkmatiger aan kunt brengen. Je ziet minder de penseelstreken dan bij de verf van de Action. Ook hier heb ik bij de Action-bloem meer verf moeten gebruiken dan bij de Winsor & Newton bloem. Bij Winsor & Newton kon ik makkelijk na één keer dippen twee bloemblaadjes schilderen en bij de Actionverf lukte amper één.

Eindoordeel
Er is dus wel degelijk sprake van een kwaliteitsverschil tussen de Action en duurdere verf en mijn leus “Verf is verf” gaat dus niet op.

Maar waar ik de brushpennen van de Action volledig afschreef en vond dat je daar echt geen waar voor je geld krijgt, schrijf ik de aquarelverf absoluut niet af! Je hebt geen liters water nodig om verf op je kwast te krijgen en ik vind de kleuren evengoed mooi. Het brengt dus alleen niet zo gelijkmatig aan en de kleuren zijn stukken lichter dan ze in eerste instantie lijken. Wanneer je aquarelverf zoekt voor in je bulletjournal of om af en toe eens een kleine illustratie mee te maken, kun je deze Action verf prima kopen en proberen.

Wil je grotere afbeeldingen maken of wil je er beter in worden, dan raad ik je Winsor & Newton aan. Mijn tekeningen zijn op recht mooier geworden met deze verf!

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

3 gedachten over “Review: Action aquarelverf VS Winsor & Newton”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s