De Corona Avonturen van een Winkelmedewerker

Onze winkel is in deze bizarre tijd gewoon geopend, maar ook wij voelen de Coronacrisis op verschillende fronten. Bepaalde leveringen zijn flink vertraagd en ook de klanten blijven weg uit de winkel. Dat laatste is natuurlijk logisch en ik heb er dan ook een heel dubbel gevoel bij. Aan de ene kant wil je dat mensen schoenen komen kopen, maar aan de andere kant is het echt het allerbeste als iedereen zoveel mogelijk binnen blijft. Soms voelt het dan ook raar dat wij als schoenenwinkel gewoon open zijn. Maar je maakt natuurlijk wel wat mee…

De klanten die wel komen zijn grofweg te verdelen in twee groepen. Aan de ene kant zijn er de mensen die behoedzaam binnen komen om te vragen of ze überhaupt schoenen mogen passen (en natuurlijk mag dat. Ik vind ook dat als dat niet zou mogen de winkel dicht zou moeten. Zo heb je geen enkel voordeel ten opzichte van een webshop). Of deze groep belt vanaf thuis met de winkel of ze hun kinderen mee mogen nemen. Aan de andere kant zijn er de mensen die lijken te snappen dat ze anderhalve meter afstand moeten houden, maar vervolgens vragen: “Je mag toch nog wel even aan mijn teen voelen, hé?” Ik vind het sowieso altijd een beetje raar om aan de tenen van een volwassene te voelen. Ik dacht altijd dat alleen kinderen niet zelf kunnen beslissen of een schoen de juiste maat heeft. Maar in dit geval doe ik dat dus echt niet. Dat vindt niet iedereen even logisch. Ik snap dat je de afstand soms even vergeet, we zijn er nog lang niet aan gewend, maar dit vind ik wel een dieptepunt.

Uiteraard heb je ook mensen die op de één of andere manier met kop en schouders boven de rest uitsteken. Zo staat er voor onze winkel op drie dagen per week markt met veel groente- en fruitkramen. Aan het einde van de dag laten deze kramen het onverkoopbare liggen en gaan daar wat mensen met bakfietsen doorheen op zoek naar iets bruikbaars. Nu zag ik een vrouw die blijkbaar angstig was om besmet te raken met COVID-19, gezien haar mondkapje. Ondertussen was ze wel rond aan het scharrelen tussen de op de grond liggende blauwe bessen en peultjes. Ze stopt alles wat ze er goed uit vindt zien in haar tas. Ondertussen steekt ze ook hier en daar wat blauwe bessen direct vanaf de grond in haar mond… Zou haar mondkapje haar beschermen tegen ziekte?

Op een ochtend komt een mevrouw onze winkel binnen wandelen, op zoek naar enkellaarsjes. “Ja, heel raar maar er zijn dus heel veel winkels dicht!”. De horeca was op dit moment al een dikke week gesloten en daarmee heel veel kleding-, schoenen- en plurariawinkels. Maar mevrouw heeft het blijkbaar op wondere wijze niet meegekregen, merk ik als ik zeg: “Ja allemaal ter bescherming hè” en ze een niet begrijpende blik trekt. Ik leg haar uit wat er gaande is en waarom de winkels dan gesloten zijn. Dan begrijpt ze het. Ik heb echt heel veel respect voor je als je zo goed al het nieuws rondom een mega pandemie kunt ontwijken. Echt knap.

Het grootste gedeelte van de mensen merkt op dat het zo stil is in de winkel. Ze vinden het jammer om te zien maar vertellen ook dat het voor hen bijna illegaal voelde om naar buiten te gaan om naar ons toe te komen. Ze vinden het dan fijn om even een praatje te maken met ons. Even een sociaal contact, ook al is er anderhalve meter ruimte tussen ons en soms een plexiglas scherm. Een oudere mevrouw wenst ons voordat ze weggaat veel succes met de lege winkel. “Ik hoop dat dit allemaal snel weer voorbij is, dat het hier snel weer vol mag staan met mensen en alles weer floreert. Zorg je dat je gezond blijft?”. Daar gaat je hart toch van gloeien.

Meer Avonturen van een Winkelmedewerker lezen? Klik dan hier. 

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

3 gedachten over “De Corona Avonturen van een Winkelmedewerker”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s