Autismeweek: hoe Jeroen omgaat met de Coronacrisis

Het is Autismeweek! Op donderdag 2 april was het Wereld Autisme Dag. Zoals jullie misschien weten, speelt mijn broer Jeroen in deze tijd dan altijd een prominente rol op De Algemene Wanhoop. Jeroen is 30 jaar en woont sinds twee jaar begeleid op zichzelf. Hij heeft autisme en een verstandelijke beperking. Hij praat graag (serieus, zelfs als hij slaapt) dus vindt hij het geen probleem om deze prominente rol te spelen. Twee jaar geleden vertelde hij wat volgens hem autisme is. Dit jaar hebben we het over dé prangende kwestie van dit moment: de Coronacrisis. Iedereen beleeft deze bizarre en moeilijke tijd anders. Maar hoe beleeft een volwassen persoon met autisme deze tijd? Begrijpt Jeroen de crisis en de maatregelen? Wat is er voor hem veranderd en hoe vult hij zijn tijd nu in?

Wat houdt Corona in?
Het is een ziekte die begint als een soort griep en sommige mensen krijgen daar dan longontsteking bij. Voor mensen met een zwakke gezondheid kan het dan dodelijk zijn.

Volg je het nieuws rondom Corona?
Ja, ik volg bijna alle nieuwsberichten op internet en kijk op televisie als er persconferenties zijn. Die begrijp ik meestal wel, maar die ene van twee weken geleden niet. Toen waren er drie ministers aan het woord. Dat vond ik echt teveel, daardoor was het heel rommelig en heb ik geen woord begrepen van wat ze zeiden. Alles liep door elkaar. Ze moeten dat overzichtelijker doen.

Wat vind je van het Nederlandse beleid in vergelijking met hoe ze het bijvoorbeeld in België aanpakken? Snap je het verschil?
Ja, hier in Nederland moet je afstand houden, maar mag je wel zelf kiezen wat je wilt gaan doen en waar je heen gaat. In België moeten mensen echt bij elkaar binnen zitten en mogen ze alleen naar buiten wanneer ze een brief hebben waarop staat dat ze naar hun werk moeten of boodschappen gaan doen. Ik vind dat er in Nederland een beter beleid is, omdat je dan ook zelf kunt kiezen om afstand te nemen. Ik denk dat in een totale lockdown nog veel meer slachtoffers vallen, omdat je dan dicht op elkaar zit.

Vind je dat wij goede maatregelen hebben?
Ja, ik hou me er ook aan. Ik vind het ook niet moeilijk om anderhalve meter afstand te houden. Ik schat het bijvoorbeeld in door middel van de tegels op de grond buiten. Ik schrik er wel van wanneer andere mensen zich niet aan de regels houden. Dan kan ik van binnen echt wel boos worden. Ik heb er nog niets van gezegd tegen andere mensen. Ik vind ook echt dat sommige winkels een beter deurbeleid moeten voeren en meer ruimte moeten maken in de winkels. Voor mijn gevoel is het nu echt chaos in de supermarkt, omdat mensen ook de hele tijd te dichtbij komen en geen anderhalve meter afstand houden.
Voor Jeroen is dit, net als voor iedereen, een hele onzekere tijd. We weten niet wanneer dit eindigt en alles is anders dan normaal. De regels zijn duidelijk. Daar kan hij zich aan vast klampen. Daarom vindt hij het zo raar dat niet iedereen dat doet. Een situatie is onduidelijk, onoverzichtelijk en onvoorspelbaar wanneer mensen zich niet aan regels houden. Dat is moeilijk.

Jeroen wordt ondertussen gebeld door een begeleider van zijn woonplek. Ze bellen hem elke dag even om te vragen hoe het gaat. Daarnaast heeft hij elke maandag een gesprek met zijn persoonlijk begeleider. Die komt normaal bij hem langs in zijn appartement. Nu gaat dat allemaal via de telefoon. Komende maandag gaan ze voor het eerst videobellen. Hoe vind je het dat nu alles via de telefoon gaat?
Vind ik wel goed. Ik praat wel wat minder makkelijk via de telefoon, omdat je die gene dan niet ziet. Maar ik vind het niet heel erg, het is alleen wel echt even wennen.

Jeroen werkt normaal gesproken op een sociale werkplaats op de assemblageafdeling. Nu mag dat niet omdat hij in een ‘instelling’ woont. Hoe vul je nu je dagen?
Ik doe mijn huishouden. Niet elke dag hoor! Ik doe de was en ga wandelen. Soms een kwartier of soms een uur. Ook zit ik veel op internet. Bijvoorbeeld op Youtube of op brandweerwebsites.

Ben je bang om Corona te krijgen? En ben je er bang voor dat wij (onze ouders en ik zelf) het krijgen? Of bijvoorbeeld opa en oma?
Ik bekijk het positief. Ik ben er niet bang voor om het te krijgen en ik ben ook niet bang voor wat er gebeurt als jullie het krijgen. Ik denk of dat we het niet krijgen of dat als we het krijgen het wel goed komt. Ook met opa en oma. Als ik bang zou zijn, zou ik geen kant meer op kunnen dus ik wil niet bang zijn.

Wat gebeurt er met jou als er in Nederland een totale lockdown zou komen?
Dan zou het heel moeilijk worden. Dan moet ik keuzes gaan maken. Dan moet ik kiezen of ik tijdelijk weer bij jullie ga wonen of in mijn eigen huis blijf. Ik weet niet wat ik dan moet kiezen. Ik kan daarover niet vooruit denken.

Mijn moeder gaat normaalgesproken elke dinsdagavond naar Jeroen toe. Op donderdagavond zit hij bij een zwemclub en op zaterdagochtend zit hij bij een fitnessgroep. De sportgroepen gaan niet meer door en omdat Jeroen dus officieel in een instelling woont, mag hij volgens de regels van het RIVM geen bezoek meer ontvangen om de verspreiding van het virus te beperken. Jeroen mag nog wel bij ons op bezoek komen. Jeroen, wat vind je lastigste aan de hele situatie?
Ik vind het het moeilijkste dat jullie niet meer gewoon bij mij mogen komen. Ik ben daardoor helemaal uit mijn ritme en dat vind ik heel verwarrend. Ik heb het er emotioneel ook heel erg zwaar mee. Ik hoop echt dat dit zo kort mogelijk duurt, al weet ik dat het heel lang kan duren.
Ik vind het oprecht heel zielig voor ouderen in bejaardentehuizen die geen bezoek meer kunnen ontvangen, maar er zijn ook duizenden gehandicapten die in deze tijd hun familie, het meest belangrijk voor velen: hun moeder, niet mogen zien. Dat is iets wat ze vaak niet goed kunnen begrijpen. Jeroen is bijvoorbeeld ook jarig op 3 mei. Hij kan er niet bij met zijn gedachten dat zijn verjaardag niet op de gebruikelijke manier gevierd kan worden.

Wat wil je nog tegen de lezers zeggen?
Hou je aan de regels, dan is alles snel weer afgelopen.

 

 

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “Autismeweek: hoe Jeroen omgaat met de Coronacrisis”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s