We gaan stampen: stamppot Veldsla

Een recept door Bas/TheDutchbeerdad van FSOM!

Als er één traditie is die wij Nederlanders als geen ander tijdloos in ons dagelijks leven hebben laten integreren, is het wel stampen. Stampen, prakken en nog meer stampen. Wij houden er wel van om die aardappels plat te stampen er wat groente doorheen te roeren en dan een kuiltje te maken met een schep jus erin. Dat heerlijke sucadelapje erbij en klaar is kees! Maar wist je dat de mogelijkheden om te stampen eindeloos zijn? Bekijk dit super eenvoudige recept en verras je tafelgenoten met een bord gestampte heerlijkheid!

We gaan vandaag stamppot veldsla maken!

Nog niet zo heel erg lang geleden was ik een fel tegenstander van prakkies op je bord maken. Ik voelde mijzelf meer aangetrokken tot de Aziatische en Italiaanse keuken dan dat ik bereid was ons vaderlandse tradities uit te voeren. Maar tijden veranderen en wanneer je een gezin hebt is de diversiteit in je dagelijkse consumeren erg belangrijk. Daarnaast verleg ik graag mijn grenzen en ondanks dat je nu denkt ‘Er zit toch geen smaak aan sla?’, ga je met dit recept een smaakvolle knaller op tafel zetten.

Wat heb je nodig?
We gaan dit gerecht voor 4/5 personen maken en we gaan ervoor zorgen dat iedereen onderuit gezakt na kan genieten, er komt dus ruim voldoende op tafel.

1000 gr kruimige aardappelen
150 gr Veldsla
3 Sjalotjes
1 flinke teen knoflook
100 gram echte roomboter
50ml melk
2 eetlepels mosterd
1 bakje cherry tomaatjes
100 gram walnoten

Uiteraard hebben we ook wat spulletjes nodig die standaard in je keuken staan. Mocht je deze nog niet hebben, haal ze dan snel in huis. Het zijn namelijk basis benodigdheden voor iedere operationele keuken.

Olijfolie, Peper, Zout, chili vlokken en komijn poeder. 

Let’s do this!
Zoals jullie merken heb ik er géén vlees bij gedaan. Dit gerecht kan aan de basis liggen voor zowel een lekker stukje vlees erbij, als een vegetarische versnapering. Pak een braadworst of een vegetarische braadworst erbij en wanneer je echt wilt uitpakken is mijn top tip: Varkenshaas of portobella.

De stamppot begint natuurlijk met het koken van de aardappels. Wanneer je nieuwe oogst aardappelen hebt, boen je de aardappels goed schoon en snijd je ze in vieren. Wanneer je deze niet hebt, schil je de aardappelen eerst even voordat ze in je pan met ruim kokend water gaan. Wees niet zuinig met het zout en gooi een flinke lading in je water. Gebruik altijd zeezout voor het beste resultaat. Laat de aardappelen circa 13 / 14 minuten koken totdat ze goed gaar zijn. Let wel op dat je ze niet tot prut kookt!

Snipper de sjalotten en de knoflook. Snij de tomaatjes een stukje in, deze hoef je niet helemaal door te snijden tenzij je met kleine kids aan tafel zit. Dan is het allicht handig om ze toch even door te snijden.  

Pak er een kookpan of hapjespan bij en gooi daar ongeveer 30 gram roomboter in. Zodra deze begint te smelten voeg je alle sjalotjes en de gesnipperde knoflook toe. Wacht even totdat je de sjalotjes begint te ruiken en voeg dan de cherry tomaatjes toe en een flinke scheut olijfolie ( Ongeveer 3 EL ). Laat het geheel op laag vuur even rustig doorsudderen totdat het geheel een beetje gebonden is. Voeg naar smaak peper en zout toe. Vooral het toevoegen van de juiste hoeveelheid zwarte peper, kan dit gerecht echt op smaak brengen voor jezelf. Gooi er een theelepel chili vlokken in nadat je het pannetje van het vuur hebt gehaald. 

Als de aardappelen gaar zijn, giet je ze af en pak je de stamper erbij. Duw de aardappelen een paar keer flink plat, maar je hoeft zeker geen drapje te maken. Na de eerste paar keer stampen voeg je de 60 gram roomboter toe, twee theelepels mosterd, een theelepel komijnpoeder en de melk totdat je een mooi geheel krijgt. Als laatste roer je de veldsla erdoorheen en breng je het geheel verder op smaak met peper en zout.

Wanneer je een stamppot maakt en je dus veel werkt met aardappelen, hoef je wat mij betreft niet zuinig om te gaan met zout. Je hoeft geen nierstenen te kweken, maar zout brengt wel je gerecht naar een hoger niveau. 

Wanneer je dit gerecht verder wilt aankleden, is mijn advies om niet alles veldsla toe te voegen zodat je een paar blaadjes los op je stamppot kunt leggen. Hiermee krijg je nog net een beetje meer kleur op je bord. Ik heb ervoor gekozen om varkenshaas bij dit gerecht te maken en ik heb gebruik gemaakt van gele tomaatjes. Om een mooie combinatie van kleuren op je bord te krijgen, wijk ik dus stiekem van mijn eigen recept af en kies in de toekomst liever voor de rode cherry tomaatjes.

Het bord opmaken.
Leg een flink berg stamppot op het bord en schep er een flinke hoeveelheid tomaatjes overheen. Je zult zien dat je bord nu al een feestje is, voeg zelf een stukje vlees of vegetarische vervanger toe aan de maaltijd en je kunt optimaal genieten van een zelf gestampte maaltijd. Hak de walnootjes een beetje fijn en gooi ze op je bord.

Omdat het mijn passie is om heerlijke bieren te combineren bij de maaltijd, krijg je van mijn ook nog een mooie foodpairing tip. Combineer dit gerecht met een mooie kruidige tripel. Ik heb bij dit gerecht een lokale tripel gedronken van Brouwerij Diggelfjoer uit Friesland. Wanneer je deze niet kunt vinden, kies dan voor een stevige Belgische tripel. Denk aan Straffe Hendrik 9 of pak eventueel de Paix Deux tripel erbij. Het is misschien een verrassende combinatie, maar ook een klein glaasje limoncello na deze stamppot is een waardige finale.

Laat je ons even weten hoe het smaakte?

Recept door: Bas de Goede / Insta: @thedutchbeerdad

FSOM is een online magazine over o.a. bier, eten, events, nieuws, games en films. Meer lezen van FSOM? Check dan: www.fsom.nl
Of zoek ze op op Facebook of Instagram: @fsommagazine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s