Corona: in de sloot spelen, maar dan gevaarlijk

Als kind speelde ik ondanks mijn slechte weerstand en anders werkende immuunsysteem altijd in de sloot. Ik zag wel wat er gebeurde.

De hele situatie rondom het Coronavirus voelt enorm onwerkelijk. Alsof het niet echt gebeurt, alsof ik me teveel heb ingeleefd in een apocalyptische film. Het is overweldigend. Zelf neem ik de maatregelen heel serieus en ik verbaas mij hoe vele anderen dat niet doen. In de supermarkt kruipen ze nog steeds net niet bij elkaar op schoot en toen ik afgelopen weekend nog werkte in de schoenenwinkel had ik vele hoestende Duitse klanten tegenover mij.

Mij is sterk afgeraden te gaan werken. Ik val namelijk met mijn zwakke longen en griepprik-indicatie in de zogenaamde ‘risicogroep’. Daarmee de hele dag in de winkel met snotterende klanten gaan staan vond zowel mijn leidinggevende als mijn huisarts niet zo’n goed idee. Dat is een soort van in de sloot spelen geworden, maar dan gevaarlijker. Als verkoopster kan ik een beetje moeilijk vanuit huis werken, maar het thuiszitten voelt vooralsnog niet als vakantie. Ik maak me zorgen over hoe lang dit gaat duren en wat er gebeurt als ik onverhoopt toch besmet raak. Het voelt als machteloos afwachten en zo ben ik nooit geweest, ik speelde in de sloot.

TIPS
Maar wat doe ik zoal nu ik gedwongen thuis moet blijven en wat kun jij doen nu alle horeca en bioscopen dicht zijn en evenementen afgelast zijn?

   1. Blijf in contact. In dit geval dus misschien even geen fysiek contact, maar ik heb bijvoorbeeld de hele dag door Whatsapp-contact met verschillende mensen. Van even een check-in over hoe het ervoor staat tot het van tijd tot tijd delen van de paniek die velen van ons voelen. Zo wordt het allemaal wat makkelijker. Het is natuurlijk niet hetzelfde als echt samen zijn, maar het gaat het gevoel van isolatie wel echt tegen. Voor mij voelt dit ook als een stukje voor elkaar zorgen.
   2. Stel doelen voor jezelf. Het is niet bij ieder beroep mogelijk om thuis te werken. Als schoenenverkoopster gaat dat ook uitermate moeilijk. Dan ga je je al snel nutteloos en machteloos voelen, want dag in dag uit alleen maar Netflixen of Disney+ kijken hou je ook niet lang vol. Zo kun je bijvoorbeeld bedenken: vandaag ga ik de woonkamer opruimen en schoonmaken, morgen de keuken, overmorgen de slaapkamer, enz. Zo had ik vandaag als doel deze blog te schrijven en ga ik morgen sporten. Ik probeer het films en series kijken zoveel mogelijk te beperken tot even in de ochtend en lekker languit in de avond, zo hou je toch nog een beetje structuur.
   3. Ga sporten & eet gezond. Ik vind het zelf nogal verleidelijk om mezelf vol te proppen met taart en croissants met hagelslag en dat Disney+ blijft een verleidelijk iets. Spoiler alert: op de lange termijn ga je je er niet beter van voelen. Helaas zijn sportscholen en zwembaden ook gesloten, maar je kunt nog steeds gaan hardlopen, fietsen en wandelen. Ook zijn er steeds meer sport- en dansscholen die lessen online zetten om thuis te kunnen doen. En gezien je nu tijd over hebt: daag jezelf uit nieuwe, gezonde recepten uit te proberen! Helemaal fit en gespierd uit je quarantaine.
   4. Ga wel naar buiten. Wij zitten in Nederland gelukkig (nog) niet in een volledige lock down. Natuurlijk zou ik niet lekker met z’n allen gaan kleppen en spetters overbrengen bij de Jumbo of Kruidvat, maar je kunt wel gaan wandelen of fietsen in een mooi natuurgebied! Ik heb het geluk dat ik een voor- en achtertuin heb waar ik de hele herfst en winter niets aan heb gedaan. Daar ligt genoeg werk om over een paar dagen te spreiden. De buitenlucht is ook nog eens goed voor je weerstand en zo kom je straks niet knipperend tegen het licht je hol uit als de aarde weer veilig is.
   5. Kijk naar de mooie initiatieven. Er zijn velen die thuiszitten en niet thuis kunnen werken. Een aantal van deze mensen wil zich maar al te graag nuttig maken. Daaruit knallen de mooie, nobele, positieve initiatieven als paddenstoelen uit de grond. Als je je down voelt, maak dan even een rondje over het internet en zoek naar deze mensen. Zo zijn er oppasdiensten draaiend op vrijwilligers in het leven geroepen om op kinderen te passen van ouders met vitale beroepen, brengt mijn opa eieren rond van zijn eigen kippen bij zijn mede-ouderen en maken Youtubers extra content voor hen die in quarantaine zijn. Je kunt ook een kaartje sturen naar een oudere via Omapost (mét korting: Coromapost). Ooh, en ga Nienke Maat volgen op Instagram. Zij is fotografe. Zo ongeveer al haar klussen worden afgelast en nu fotografeert ze mensen in hun deuropening in Groningen die bewust, uit voorzorg, thuis blijven. Ze vertelt er hun verhaal bij en blijft uiteraard op Corona-proof afstand.

 

//www.instagram.com/embed.js

Als al deze zooi voorbij is, bouw ik een mooi feestje voor mezelf en bak ik iets lekkers voor mijn collega’s en iedereen die ik lang niet kon zien (ik ben benieuwd of ze dit lezen en me er nu aan gaan houden…). Ik blijf voorlopig denk ik wel uit de sloot.

Blijf sterk, blijf veilig, blijf gezond en laten we hopen op een wonder. Liefs!

Wat is jouw ultieme tip om de Coronacrisis de baas te blijven? Deel je positiviteit hieronder of op onze sociale media voor hen die het nodig hebben!

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “Corona: in de sloot spelen, maar dan gevaarlijk”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s