Het Slagveld dat Huishoudbeurs heet

Er zijn volgens mij twee situaties waarin mensen in één klap alle fatsoensnormen loslaten en overgaan in overlevingsmodus: in een oorlogssituatie en op de Huishoudbeurs. Ik durfde de Huishoudbeurs dit jaar voor de tweede keer te trotseren. Overreden door karretjes en met blauwe plekken van de beukende Henny’s kwam ik psychologisch beschadigd thuis. Lees hier hoe ik de strijd heb gestreden.

Ik las dat de Huishoudbeurs al 70 jaar bestaat. In het begin lag de nadruk echt op de nieuwste huishoudelijke snufjes en sloot de beurs vroeg genoeg om de aardappels nog op tijd op het vuur te krijgen. Tegenwoordig zijn Sorbo, Tupperware en Robijn nog steeds goed vertegenwoordig, maar kun je ook de luipaardhuispakken van Patty Brard scoren, je tanden laten bleken en meedoen aan een wedstrijdje dildo vangen. Het staat er vol met olijke, ‘charmerende’ mannen in fel gekleurde pakken waar bezoeksters voor door het slijk gaan voor een gratis prulletje. “En we gaan kijken. Is het de hygiënische toiletreiniger?”. “Heeft u wel Robijn gekocht, mevrouw?” Een oudere vrouw, omgeven door tassen schreeuwt terug: “NEE, MAAR IK WIL WEL DIE BEER!”.

De nadruk van de Huishoudbeurs 2020 lag op pijnloos ontharen (minstens 10 stands), wenkbrauwen bijtekenen en tanden bleken. Zit je dan midden op de beurs, in een open stand met een stuk plastic in je mond te kwijlen achter een lamp. Eén mevrouw kijkt hulpeloos rond. Ze is klaar met bleken, maar niemand helpt haar het plastic ding dat je lippen spreid uit haar mond te halen. Met haar kwijlbakje in de ene en haar tassen in de andere hand waggelt ze met een geforceerde grimas rond op zoek naar iemand om haar te verlossen van het plastic gevaarte in haar mond. Ondertussen blijven andere verkopers zoeken naar haren om ‘pijnloos’ te verwijderen. Ik zie ze kijken naar het mutsje op mijn kale hoofd en zie ze denken: zou ze haar hebben om te verwijderen?

Voor wie niet voorbereid was: de sleurkarretjes zijn ook op de beurs zelf te koop.

Bij de “Food & Drinks” hal is het slagveld het duidelijkst aanwezig. Mensen kunnen er een slokje soep, een hapje tosti of een blokje chocolade proeven met natuurlijk de hoop dat je het súper goedkope combi-pack koopt die ze je hiermee proberen aan te smeren. Je moet sterk in je schoenen staan om te overleven. Mensen vinden het echt geen probleem om hier even een elleboog in een zij te zetten en daar even een schouder erin te gooien en vervolgens iets onder de vingers van een ander vandaan te grissen.

Het meest tekenend hiervoor zijn de situaties bij de stands van Hands Off My Chocolate (want tja, chocolade) en Unox. Bij Hands Off My Chocolate (hoe toepasselijk is deze merknaam ook?!) staat een meisje met een handschoen aan stukjes chocolade af te breken en zij geeft je de gewenste smaak aan. Voor een bejaarde Tiny gaat het niet snel genoeg. Ze neemt het heft in eigen hand en pakt zelf een halve reep om een stuk af te breken. Het meisje van Hands Off My Chocolate is al zo daas van de constante aanvallen dat ze het niet eens meer merkt.

Bij Unox valt er in ruil voor een inschrijving voor de nieuwsbrief een gratis goodiebag te halen. Mensen gaan er massaal en beukend voor, maar het tasje waar de producten inzitten, past blijkbaar niet helemaal soepel in hun sleurkarretje. Die tasjes worden dus eensgezind tegenover de stand, nog geen vijf meter van een gigantische prullenbak, op een bult achtergelaten. Achter elkaar leggen Ria’s hun Unox-tasje er bovenop. Voor jezelf nadenken is inderdaad zwaar overschat.

De vuilnisbult van Unox

De beurs is ruimer opgezet dan voorgaande jaren. Vorig jaar was er voornamelijk bij de “Home Sweet Home” hal door de massa’s kortpittige kapsels met sleurkarretjes geen doorkomen aan. Dit jaar waren de paden misschien wel twee keer zo breed en had ik het gevoel dat er minder Janny’s rond waggelden. Voor de claustrofoob in mij was dit uiteraard heerlijk. Het gevolg hiervan is natuurlijk iets minder aanbod, maar er waren nog genoeg dingen om als je zou willen een volledig maandsalaris aan uit te geven (want er is dus helemaal niet zoveel gratis. Er zijn wel veel goede aanbiedingen.). Of zoals een vrouw tegen haar vriendinnen zei: “We hebben nog een uur en een kwartier de tijd om €200 uit te geven, rusten doe je maar in de auto.”

Dat kan ze dus onder andere uitgeven aan koffiezetapparaten, servies, interieur accessoires, schoenen, kleding, ondergoed, haar accessoires, make-up, dildo’s, menstruatiecups, schoonmaakdoekjes en sponsjes, vershoudbakjes, massages, consulten met een medium, voedsel, drinken, tassen, gevulde shoppers, hoofdkussens, hobby artikelen en ontharingsapparatuur.

En dan heb ik je nog niet eens vertelt dat je met je ticket ook naar de Negenmaandenbeurs kunt, waar je niet meer je nek breekt over sleurkarretjes, maar over buggy’s. Je kunt er kinderwagens kopen en testen op zo’n serieuze manier dat de mannen in overhemden erbij staan alsof ze in een auto-showroom werken.

Ondanks dat ik dit dramatische slagveld dus al een keer heb meegemaakt, blijf ik me verbazen over het voor de zon verdwijnen van de fatsoensnormen. Pakken wat je pakken kan, kosten wat kost. Als het gratis is, of een goede aanbieding, moet je het hebben. Wie er ook maar op jouw pad staat, die gene moet hoe dan ook aan de kant. En kopen doe je om het kopen. Je moet wel met iets thuis komen.

Ik kan wel iedereen aanraden om het eens mee te maken. Trek wel je wandelschoenen aan. Ook kan ik je een American Football pantser aanraden om jezelf te weren tegen de klappen. Laat je niet foppen: de bejaarden zijn het gevaarlijkste. Al ben ik ook overreden door het sleurkarretje van mijn bloedeigen moeder.

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “Het Slagveld dat Huishoudbeurs heet”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s