De Avonturen van een Winkelmedewerker

Zoals je misschien weet werk ik als verkoopster in een schoenenwinkel. Dat lijkt misschien simpel werk en het is ook zeker niet moeilijk. Dat betekent echter niet dat het er ook saai is… Je maakt er van alles mee. Je leert de gekte der mensheid als geen ander kennen, maar bent ook getuige van prachtige momenten en net als barvrouw hoor je de mooiste verhalen. En ik schrijf ze zo af en toe voor je op!

Zo vertelde een vrouw me vlak voor Kerst in geuren en kleuren over haar trip naar Londen. Over hoe druk het er was, wat ze had gekocht en over hoe prachtig de stad versierd was. Ze liet me uitgebreid foto’s zien van de sfeervol verlichtte gebouwen en gaf me tips voor bezienswaardigheden voor wanneer ik zelf naar Londen ga. Zo vergeet ik ook nooit meer die mevrouw die voor het eerst oma werd en het iedereen moest vertellen, de meneer die altijd bij ons op een bankje komt uitrusten en de vele oudere mensen die stok eenzaam zijn en je bedanken voor het luisteren. En ik luister zo graag naar hun verhalen.

Maar zoals gezegd leer je ook de gekte der mensheid kennen. Voorbeeld: je hebt verschillende soorten mensen met verschillende soorten reacties. Wanneer iemand (per ongeluk) iets stuk maakt in een winkel, bieden ze vaak aan het te vergoeden. Al trekken ze een prijskaartje van een schoen. Je hebt ook mensen die hun kapot gemaakte item zorgvuldig ergens verstoppen. Dan heb je nog een soort. Een oma trekt hard aan een lipje aan een schoen. Blijkbaar was het lipje niet zo gestikt dat het daar tegenop kon en begaf het. Mevrouw schreeuwt gelijk: “IK TROK AAN DAT LIPJE. NU IS HET KAPOT. MAG IK NU DAN FLINK KORTING?” Mijn collega kijkt haar verbijsterd aan. Ze maakt geen grap. Na overleg biedt hij aan een nieuw paar te bestellen of de schoen te laten maken en het haar te verkopen met een kleinere korting dan waar ze om vroeg. Dat wil ze niet, want ze kan zo wel zien dat dat heel moeilijk te maken is. “Vraag maar even opnieuw aan je baas.”. Ik ben sowieso allergisch voor die opmerking. Het komt zeer minachtend over. Alsof je als verkoper geen enkel recht hebt en al helemaal zelf geen beslissingen mag maken. Maar korting vragen voor iets dat je zelf kapot maakt? Daar ben ik nog veel allergischer voor. Deze past wat mij betreft in het voor mij onbegrijpelijke rijtje met mensen die de schoenen naar eigen zeggen spuuglelijk vinden, “maar als ik meer korting krijg, wil ik ze toch wel.” Hoe?!

Maar uiteraard is niet iedereen minachtend tegenover ons als medewerkers. Bovenstaande oma-types behoren gelukkig tot een flinke minderheid. Sommige mensen zijn gewoon minachtend naar elkaar. Er staat een koppel tegenover mij. De man spreekt Nederlands, de vrouw communiceert in het Engels. Hij geeft aan geen schoenendoos mee te willen. “Want ik heb al een doos bij me.” Zegt hij met een knikje naar de vrouw. “Hier ga ik even niet op in!” zeg ik maar. “Ja haha, het is maar goed dat ze me niet verstaat.” De vrouw kijkt de man verward, maar ook wantrouwend aan. “I don’t have a clue what you are saying.” “That’s for the best.” Verzeker ik haar, licht verontschuldigend.

Een paar dagen later komen er twee gepensioneerde dames bij ons shoppen. Eén van hen vindt haar droomschoenen. Ze vertellen dat ze niet uit de buurt komen. Ze wonen vlakbij zee in de buurt van Rotterdam en verblijven in een hotel vlakbij Assen. Ze vertellen dat ze regelmatig met elkaar ergens voor een prikkie in een hotel zitten. Ik vraag haar of ze er dan ook zo’n lekker hotelontbijt bij heeft. Stralend knikt ze. “En vanavond ook nog een diner.”. Sinds ze gepensioneerd zijn, genieten ze vol op van het leven. Ze vindt dat ze er lang genoeg voor gezwoegd heeft en dat het nu tijd is om te genieten. “En dat moet jij ook doen, hè!” drukt ze met op het hart. Is goed, lieve mevrouw.

 

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

3 gedachten over “De Avonturen van een Winkelmedewerker”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s