Brushpennen: Top & Flop

Binnen de hobby/teken/craft wereld is ‘handlettering’ een lang aanhoudende, zeer populaire trend. Voor het maken van de teksten in mooie letters voor kaarten of andere doeleinden, worden vaak brushpennen gebruikt. Dit zijn stiften met een penseelpunt. Het is dus alsof je schrijft met een penseel, maar dan met het gemak van een stift. Vaak worden hier prachtige krullende, versierde letters mee gemaakt, met een wisseling van dikkere en dunnere lijnen. Wanneer je de lijn naar beneden trekt, moet hij dik worden, door harder te drukken op de pen. Wanneer je naar boven gaat, druk je zachter waardoor de lijn dunner wordt. Maar waar kun je het beste brushpennen kopen?

Ik heb verschillende brushpennen geprobeerd. Ik ben altijd fan van de Action. Ik kocht daar bijvoorbeeld mijn geliefde Polaroid Pro 3D-Pen. Daarom kocht ik ook bij de Action een setje. Ik weet dat ze ze in verschillende uitvoeringen hebben verkocht in de afgelopen jaren, maar naar mijn idee komen ze op hetzelfde neer. Daarnaast heb ik de Ecoline Brushpens en de Tombow Dual Brushpens gekocht. Deze koop je voornamelijk bij hobbywinkels en liggen qua prijs veel hoger dan die van Action. Dat kan uiteraard gevolgen hebben voor de kwaliteit, maar wie weet valt dat mee en is de Action een perfecte budget-optie. Welke moet jij ook kopen? En belangrijker: welke moet je vooral laten liggen?

Wat direct opvalt is dat de brushpennen van Ecoline de dikste punt hebben. Je kunt deze dan ook het beste gebruiken om groot te schrijven. Wel hebben deze echt een prachtig kleurverloop. Wanneer je harder drukt, wordt de lijn niet alleen dikker maar ook donkerder van kleur. Wanneer je dan minder hard druk zie je de lijn langzaamaan dunner en lichter van kleur worden. Dit geeft een heel mooi, extra effect in je tekening.

De punt van de Tombow Dual Brushpennen zijn een stuk dunner. Hier kun je dan ook gedetailleerder mee werken. Het kleurverloop zoals bij de stiften van Ecoline is ook bij Tombow te zien, maar wel veel minder. Wat ik fijn vindt aan de Tombow pennen is dat ze aan de andere zijde nog een gewone, dunnere stiftpunt hebben. Hiermee kun je bijvoorbeeld imperfecties bijwerken in je letters.

Over de stiften van de Action kan ik heel kort zijn: niet te doen. Ondanks de lage prijs is het geen optie. Waarom? Het zijn geen brushpennen. De punt is te hard en te breed, waardoor hij geen penseeleffect heeft. Daardoor krijg je hierbij bij harder drukken geen bredere lijn dan bij zachter drukken, wat wel het doel is van brushpennen. Je verpest er blijkbaar vrij snel de punt mee, want die van mij is direct een soort van ‘stomp’ of gespleten.

De inkt uit de brushpennen van Ecoline en Tombow is op waterbasis en daardoor ook geschikt om mee te schilderen, wat ze een extra functie geeft als je klaar bent met de inspirerende quotes en gelukswensen. Wanneer je met een kwastje met water over de inkt op het papier gaat, krijg je een mooi ‘fade-out’ effect. De stiften van de Action kunnen dit niet. Je kunt hier zoveel overheen kwasten als je wilt, maar de inkt op het papier is onvermurwbaar.

Ik zou de Action stiften dus zeker niet aanraden. Ook niet om te kijken of je handlettering leuk vindt of om er mee te oefenen, want op deze manier ga je het niet kunnen leren en gaat het dus ook nooit leuk worden. Ik zou je aanraden om dan gewoon een klein setje of een aantal losse brushpennen te kopen van Ecoline. Deze zijn gemiddeld €2,59 per stuk en gaan heel lang mee, zonder uit te drogen. De Tombow Dual Brushpennen zijn iets duurder. Deze komen op €3,99 per stuk en zijn dus vooral aan te raden als je kleinere letters wilt maken. Verder zijn ze qua kwaliteit vergelijkbaar met de stiften van Ecoline. En mocht je dus zat zijn van alle teksten, kun je er altijd nog mee schilderen. Zo is de zijkant van onze website ook gemaakt met de Ecoline brushpens!

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

5 gedachten over “Brushpennen: Top & Flop”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s