Droom en laat ‘Dolittle’ je verwonderen

Wie staat er niet van tijd tot tijd tegenover zijn hond of kat terug te blaffen of miauwen? Hoe vaak heb jij al aan je kat gevraagd: “Wat is er dan?” als hij tegenover je zat te miauwen? Hoe vaak heb jij je al afgevraagd of je hond nou wel echt zou begrijpen wat je allemaal tegen hem blaat? Bij Dolittle is dat een heel ander verhaal.

De beroemde met dieren babbelende Dr. John Dolittle (Robert Downey Jr.) heeft na het overlijden van zijn geliefde vrouw de poorten van zijn ooit zo druk bezochte ‘Dolittle Mansion’ gesloten. Tot op een dag de jongeman Stubbins (Harry Collett) het landgoed op komt, omdat hij hulp zoekt voor zijn per ongeluk neergeschoten eekhoorn. Tegelijkertijd komt Lady Rose (Carmel Laniado) Dolittle vragen om de doodzieke koningin van Engeland te genezen. Als de Engelse koningin zou komen te overlijden, zou Dolittle zijn huis en dus zijn dieren verliezen. Wegens zijn afkeer jegens mensen (“He’s just not a people’s person”) weigert hij hulp. Nadat Dolittle met enige tegenzin de gewonde eekhoorn Kevin weer op zijn pootjes helpt, dwingen zijn dieren hem om Lady Rose en de Engelse koningin te gaan helpen. Per struisvogel genaamd Plimpton (Kumal Nanjiani) reist Dolittle met zijn pluizige en vederige entourage naar Buckingham Palace, waar hij uiteraard nogal een entree maakt. Na overleg met zijn hond Jip (Tom Holland) en de plaatselijke octopus, blijkt het enige medicijn aan de boom van Eden te hangen. Maar de weg daarnaartoe is niet makkelijk, met een gestolen dagboek, een ex-schoonvader met agressieproblemen en een jaloerse concurrent (Antonio Banderas en Michael Sheen). Maar het blijft Dolittle, dus krijgt hij hulp van zijn nieuwe recruut Stubbins, walvissen én een draak met obstipatie.

Dolittle moet het niet van zijn verhaallijn hebben. Die is helaas flinterdun. De recensies op het internet zijn dan ook moordend en niet bepaald rozengeur en maneschijn. De film kent in zijn verhaal weinig verrassingen en al helemaal geen onverwachte plotwendingen.

Maar dat betekent niet dat ik Dolittle een flop vind. In tegendeel. Deze film vraagt erom je je te laten verwonderen. Dolittle moet het hebben van de magie die de pratende dieren, de kleurrijke kleding van Dolittle en de prachtige omgeving voortbrengen. Het is een kleurrijke film die veel doet denken aan de nieuwe live action films van Disney. Wanneer de jonge Stubbins onder leiding van papegaai Poly (Emma Thompson) het landgoed van ‘Dolittle Mansion’ betreedt, vliegen er honderden vlinders op en bevolken olifanten het grasveld. Alsof je een droom binnenstapt. Als je het mij vraagt, is die Dolittle-droom zeer geslaagd.

Onderschat hierbij ook niet de humor, zoals ‘Barry’s berries’ en het slapstick-achtige geklungel in Buckingham Palace. De rol van de excentrieke dierenliefhebber Dolittle is de excentrieke Robert Downey Jr. op het lijf geschreven. Na het ringbaardje en de flamboyante brillen die Downey droeg in zijn rol als Tony Stark/Iron Man, is het nu tijd voor de kleurrijke jassen en de wilde krullenbol van Dolittle. Een Welsh accent staat hem blijkbaar net zo charmant. En ook als Dr. Dolittle blijven de kleurrijke brillen niet achterwege. De kritiek die ik heb op de verhaallijn, kan ik absoluut niet hebben op het acteerwerk van Downey, die behoorlijk bijdraagt aan de verwondering en magie.

Verder is de film uiteraard de droom van iedere dierenliefhebber. De dieren van Dolittle zijn lief, schattig en vooral heel grappig. Ik vind het dan ook nogal moeilijk om een favoriet te kiezen. Bange, maar galante gorilla Chee-Chee (Rami Malek), overenthousiaste eend Dab-Dab (Octavia Spencer) en de altijd koude, muts dragende ijsbeer Yoshi (John Cena) staan bij mij wel bovenaan de lijst. De karakters maken deze film.Wie zou er nou niet met dieren willen kunnen praten? Al zullen volgens mij de meeste honden dan vooral de hele dag vragen: “Wat doe je?”

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s