Ik heb niks, maar ik geef wel iets

Al meerdere keren heeft Leonie blogs met jullie gedeeld over haar Alopecia en haar eczeem. Van mij heb je over dit soort onderwerpen nog nooit iets zien schrijven en dat heeft een reden. De reden is dat ik saai ben, want ik heb niks. Op zich geen voorspelling, want in de titel schreef ik al dat ik niks heb. Maar wat is dan het gene dat ik geef?

Juist omdat ik niks heb, vind ik het belangrijk om mensen te helpen door dingen te doneren. Ik doneer geen geld aan een goed doel, maar wel soms kleding of schoenen (als het me lukt om hier afstand van te doen). Wat ik wel regelmatig doneer is bloed.

Sinds mijn negentiende doneer ik bloed. Lang heb ik getwijfeld of ik het moest doen. Toen ik door een bloedtest op school er achter kwam dat ik de bloedgroep 0 positief heb (de universele bloedgroep), besloot ik dat het tijd was om mij in te schrijven en ik heb er geen moment spijt van gehad.

Wat ik erg fijn vind aan het doneren van bloed is dat het je een erg goed gevoel geeft. Je helpt namelijk iemand met een iets essentieels en je kan een erg groot verschil in iemands leven maken. Ook al is bloed doneren anoniem en krijg je nooit te weten wie het krijgt of wat ze met jouw bloed gaan doen. Bij een donatie wordt je altijd in de watten gelegd en letten ze goed op. Ook zie ik het een beetje als een health check, want voor elke donatie moet je een aantal dingen ondergaan om te kijken of je wel gezond genoeg bent om te doneren.

Dit was in juni 2015 bij mijn eerste keer bloed geven

Niks hebben kan dus ook een voordeel zijn. Naast bloeddonor, ben ik ook stamceldonor. Dit heeft iets minder invloed op je, omdat je niet weet of je opgeroepen kan worden. Alleen als je een match bent met iemand ergens op de wereld krijg je de vraag of je stamcellen wilt doneren. Je hoeft dus niet net als bloeddonor een paar keer per jaar stamcellen te doneren.

Mocht je na het lezen van dit blogje ineens iets hebben van: “Hé, misschien is dit ook iets voor mij.” Dan kan je je via deze link aanmelden voor bloeddonorschap en via deze voor stamceldonorschap. Meer informatie over bloeddonorschap en stamceldonorschap kan je via deze links vinden. Je hoeft het niet te doen, maar ik denk dat je het zelf ook fijn zou vinden als jij bloed of stamcellen kan krijgen als je dat nodig hebt.

Advertentie

Gepubliceerd door

Deveny Tolboom

Diëtist en voedingsassistent. Combineert al haar wanhoop met de rest van haar persoonlijkheid. Lees al haar berichten op De Algemene Wanhoop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s