6 dingen die je mogelijk herkent als je (pas) afgestudeerd bent

Het is alweer drie maanden geleden dat ik afstudeerde als diëtist. Een periode die erg wennen was, want voor het eerst sinds ik mij kan herinneren bestaat mijn leven niet uit het maken van opdrachten, het halen van deadlines, het leren voor en maken van tentamens. Voor even miste ik school ook heel even. Het geeft natuurlijk een bepaalde structuur in je leven en een doel. Je weet dat er ergens naar toe werkt. Toen dat ineens weg viel, was dat een beetje raar.

Nu ben ik er al even aangewend dat ik geen verplichtingen meer voor school heb en opzoek naar een baan. Tijdens deze periode zijn er een aantal dingen die steeds maar weer gebeuren. Ik zette ze op een rijtje.

Geen vacatures in de buurt waar jij wil werken.
Hier heb je misschien minder last van als je in de Randstad woont, maar om als diëtist in het Noorden aan de bak te komen is niet heel makkelijk. Er zijn niet heel veel vacatures beschikbaar en sommige zijn helaas niet haalbaar voor mij. Dit komt dan doordat ze in een dorpje zitten die ik helemaal niet ken en waar je moeilijk met het openbaar vervoer kan komen en als het dan een vereiste is om een auto te hebben, dan kan je hem al laten varen.

Continu de vraag krijgen of je al ergens gesolliciteerd hebt.
Ik weet dat mensen het goed bedoelen en het vragen, omdat ze interesse hebben. Maar als ik nu vaak met mensen afspreek, dan wordt deze vraag al snel gesteld. Omdat ik hier al veel tijd aan spendeer, kan ik de vraag niet altijd waarderen, maar wel de goede bedoelingen. Maar als je een halve dag bezig bent geweest met zoeken, dan heb je geen zin om er de halve avond over te praten.

Afgewezen worden, omdat je geen auto hebt.
Het is niet dé reden dat ik bij een aantal sollicitaties ben afgewezen, maar het werd volgens mij wel meegenomen in de beoordeling. Ik kan begrijpen dat je soms een auto nodig hebt, maar ik kan niet begrijpen dat ze dit als een vereiste vragen aan pas afgestudeerden. We hebben net een studie afgerond en konden (waarschijnlijk) tijdens de studie (net) rondkomen. Waarom verwacht je dan dat we het geld hebben om een eigen auto aan te schaffen of te huren?

Tijdens de zoektocht naar iets in je vakgebied een baan hebben waar je totaal niet voor geleerd hebt, maar nodig hebt om geld in het laatje te krijgen.
Niet heel erg als je leuk werk hebt, zoals ik, maar wel jammer. Ik heb niet al die jaren gestudeerd om aan de slag te gaan als klantadviseur bij de klantenservice. Maar ja, de huur, zorgverzekering, eten en drinken, abonnementen en leuke dingen doen met vrienden en familie moet ergens betaald van worden als je geen studiefinanciering meer hebt.

Collega’s die vragen wat je hier doet, nadat ze erachter zijn gekomen dat je afgestudeerd bent.
Toen ik dit tegen mijn teamcaptain zei, zei zij dat ik ze hetzelfde kon gaan vragen, want zij zouden vast ook niet voor klantadviseur geleerd hebben. Het is vast niet de bedoeling van de collega’s om het zo te zeggen, maar bij mij kwam deze vraag slecht binnen. Zoals ik eerder al aangaf, heb ik geld nodig en zo lang ik nog niet aan de slag kan als diëtist moet ik ergens geld vandaan halen.

Gemiddeld twee à zeven jaar werkervaring nodig hebben voor de gemiddelde vacature.
Dit is niet iets waar ik persoonlijk heel erg last van heb, maar wel geregeld bij andere hoor. Voor hen en mijzelf vind ik dit soort eisen bij een vacature niet leuk, want als dit de enige vacature is waar je op kan reageren in jouw vakgebied en je wordt het niet. Hoe moet je ooit aan werkervaring komen?

Herken je dingen van dit lijstje en/of heb je nog toevoegingen?

Gepubliceerd door

Deveny Tolboom

Diëtist en voedingsassistent. Combineert al haar wanhoop met de rest van haar persoonlijkheid. Lees al haar berichten op De Algemene Wanhoop

3 gedachten over “6 dingen die je mogelijk herkent als je (pas) afgestudeerd bent”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s