REVIEW: Polaroid Pro 3D-pen (Action)

Ik heb een nieuwe gadget! Het is van Polaroid, maar het heeft niets met fotografie te maken. Het is een 3D-pen! Hoe werkt het? En kan ik er wat mee?

Ik kocht de Polaroid Pro 3D Pen voor €14,99 bij de Action. In de verpakking zitten de pen, een houder om de pen in te zetten, een snoertje (zonder USB-adapter) en twee filamenten (roze en blauw). De overige filamenten heb ik er los bij gekocht voor €0,76 per stuk. De filamenten zijn dunne, plastic draadjes die door de pen lopen en waar je je objecten mee maakt. Het lijkt me nogal een koopje. De vergelijkbare Polaroid Play 3D-pen kost bij Bol.com ruim het dubbele en ook de filamenten zijn daar niet goedkoop. Het valt gelukkig erg mee hoe snel de filamenten erdoor heen gaan tijdens het gebruik van de pen.

 

 

Met een 3D-pen kun je zelf 3D objecten ‘tekenen’. Het makkelijkste is dat aan de hand van sjablonen, Pinterest stroomt ervan over. Natuurlijk kun je ook uit de losse pols of met een mal werken.

Gebruik
Je verwarmt de pen door middel van het snoertje. Dit gaat heel snel. Gelukkig hebben de meeste mensen tegenwoordig wel een voorraadje USB-adapters thuis liggen, dankzij smartphones. Anders zijn deze ook voor een prikkie te halen bij de Action (kun je merken dat ik fan ben van de Action?). Ik vind het ondanks dat wel wat onhandig dat de adapter er niet gewoon bij zit. De pen werkt niet op accu en moet tijdens het gebruik dus ingeplugd blijven.

De pen werkt gemakkelijk. Er zit een handleiding bij, maar ik raad je aan om dit filmpje op Youtube te raadplegen:

Het vergt wat oefening. De pen kent vier verschillende snelheden waarin het plastic naar buiten komt. De hogere snelheden gebruik ik alleen om het filament in de pen te laden. Tijdens het ‘tekenen’ zet ik hem terug op de laagste stand, zo heb je het meeste controle over het draadje. Als je de pen te snel beweegt wordt het draadje te dun en als je te langzaam bent wordt het draadje bobbelig en beverig. Na ongeveer 10 seconden hard het draadje uit en blijft het zitten of staan waar het is. Wanneer je je draadje dus voor ongeveer 10 seconden ondersteund, zal het dus rechtop blijven staan.

Ondanks dat je daar een handigheid in moet vinden is de pen prima geschikt als beginnersmodel. Niet te veel moeilijke knopjes, maar wel genoeg mogelijkheden.

Het is belangrijk om de juiste ondergrond te gebruiken. Ik heb gemerkt dat je gemaakte object niet goed van gewoon papier af te halen is, maar overtrekpapier werkt wel goed. Op bakpapier blijft je werk niet liggen, waardoor je daar geen sjablonen op kunt volgen. Wanneer je uit de losse pols werkt, schijnt het ook dat je bureau een prima ondergrond is, zonder dat er iets in de fik vliegt of meurend weg smelt.

Er wordt op de verpakking uitgebreid gewaarschuwd dat je het puntje van de pen absoluut niet mag aanraken. Ik zou Leonie niet zijn als ik dat advies niet volledig in de wind zou slaan om te testen hoe heet dat nou echt is. Uitslag van de test: het ding is echt heet. Niet zo heet als een lijmpistool, maar je zou er wel een eitje op kunnen bakken. Kijk uit voor kindervingers dus. En je eigen.

 

 

Mijn creaties
Ik ben begonnen met de grote vlinder. Deze leek me gemakkelijker, wat ook zo was. De andere twee vlindertjes zijn wat delicater en daar zie je mijn beginners-bibberlijnen dan ook een stuk beter. Zo makkelijk als de persoon het in het filmpje doet, lukt mij (nog) niet. Ook voor mij is er nog genoeg oefening nodig! Ik heb de vleugels apart van de lijfjes gemaakt en ze toen aan elkaar ‘gesoldeerd’. Ik verwachte dat dat ‘solderen’ een drama zou zijn, maar dat viel heel erg mee. Je krijgt het snel en gemakkelijk aan elkaar en het is nog best stevig. Het breekt niet zomaar van elkaar af.

Ik zou de pen dan ook zeker aanraden. Hij is duidelijk in gebruik, idiot-proof en werkt goed. Ook als je geen tekenwonder bent, kun je hier erg leuke dingen mee creëren. Ren naar de Action en koop hem voor jezelf voor Sinterklaas, of bestel gewoon lekker lui op Bol.com.

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

3 gedachten over “REVIEW: Polaroid Pro 3D-pen (Action)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s