Bubbels & Ballen bij Tuinland

Op Youtube wemelt het al van de influencers die volledige fortuin-kostende advent kalenders openrukken en commentaar leveren op de verpakking en ‘producten’ die erin zitten. Dan mag ik ook al beginnen over Kerst. Afgelopen dinsdag (22 oktober) was ik als één van de honderden aanwezig bij ‘Bubbels & Ballen’ bij Tuinland Groningen.

Voor het eerst in jaren ging de opening van de befaamde kerstafdeling van Tuinland niet gepaard met een oestrogeen overload in de vorm van een Ladies Night met alcoholvrije prosecco en half ontblootte mannen die poseren voor een foto, waar de vrouwen in kwestie met appelrode wangetjes op staan. Dit jaar een avond voor de hele familie. Daarom hebben ze in de naam van de avond nu ook het woord ‘ballen’ durven toevoegen.

img_20191022_1853271449599269159484251.jpg

Je zou denken: dat is vast een stukje minder hysterisch. Nee. Zo’n shop-avond trekt toch vooral hordes vrouwen die gewapend met een karretje blind langs de kerstverlichting struinen, op zoek naar het volgende gratis hapje of drankje. Huishoudbeurs-vibes all over the place. De avond is uitverkocht en overbevolkt. Blijkbaar is de poffertjeskraam de favoriet. Een gigantische rij is daar getuige van. Mensen wachten geduldig tot ze hun gratis portie kunnen verorberen. Heel anders dan het parkeerterrein, waar het aantal dubbelparkeerders ontelbaar is (waarom doen mensen dat?).

Maar Tuinland heeft goed haar best gedaan. De kerstafdeling wordt geopend door verschillende acts van Circus Santelli en (denk ik) alcoholvrije champagne. Verdeeld door de winkel is er live kerstmuziek, glühwein, chocolaatjes, bonbons, poffertjes en popcorn. Ook kun je gratis een foto laten maken tussen glanzende, sprankelende kerstbomen op een gezellig schapenvelletje. De kerstman loopt rond, maar moet na elke  “ho-ho-ho!” en klingel zijn broek ophijsen. “Ja, ik heb een riem, maar die werkt niet echt.” Aanschouw de foto’s hieronder. Dat zijn dus geen poppen, maar levende standbeelden.

incollage_20191023_2046350185299922359715115547.jpg

Honderden mensen graaien in de kwetsbare, glazen ballen. Af en toe hoor je dan ook gevaarlijk gerinkel. Alles moet even aangeraakt worden. Af en toe raak ik mijn moeder kwijt in de menigte. Dat is op de één of andere manier op je 26ste nog steeds een paniekmoment.

De kerstafdeling zelf is vernieuwend. Hij bestaat niet alleen uit Lemax huisjes en rood-groen geblokte ballen. De makers hebben een magische onderwaterwereld gecreëerd, compleet met zeemeermin- en zeepaardhangers. Ik heb er nooit over na gedacht om mijn kerstboom te veranderen in een stuk koraal en ik denk ook niet dat ik dat zou doen. Maar toch mooi bedacht en ik kon niets anders dan “Oeeeeh”-en bij alle glitters en kraaltjes op de schelpen.

img_20191022_1914328961957966577446158.jpg

Bij binnenkomst heeft iedereen een bon gekregen voor 20% korting op een artikel naar keuze. Dit zie je terug bij de kassa. Er zitten mensen tussen die hun karretje volgestouwd hebben met lichtgevende rendieren voor op het balkon, paarse glitterballen en Lemax molentjes. Veruit de meeste mensen hebben toch het gevoel iets te moeten kopen. De kassières hoeven meestal maar één item te scannen. “Toch zonde om die bon niet te gebruiken, ik koop een sneeuwbol met Jozef en Maria erin.”

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “Bubbels & Ballen bij Tuinland”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s