Boeren, bruine bonen en ballonnen: Zuidlaardermarkt

Geen boerenprotest, maar een boerenfeest. Het is de derde dinsdag in oktober en de handel gaat nog volgens de ouderwetse, maar beroemde ‘handjeklap’. Wanneer het wisselgeld op is in de kroeg, krijg je biermunten. De verkopers van slakkenzalf en wonderschoonmaakdoekjes spreken op de één of andere gekke manier Duits. Het is de Zuidlaardermarkt.

Deze grootste paardenmarkt van Europa wordt al om 6.00 uur ’s ochtends geopend door de burgemeester. Maar het draait om veel meer dan paarden. Vanaf de opening struinen hordes mensen over de ruim 4 kilometer aan marktkramen. Om 8.00 uur staan er al een tiental mensen te genieten van een bak bruine bonen met spek. Er gaan liters snert doorheen en nog veel meer liters bier.

Je kunt er om de paar meter een ‘originele zuidlaarderbol’ krijgen. Voor de niet-Noorderlingen: een krentenbol, maar dan 10 keer lekkerder. Ik weet ook niet hoe ze het doen. Voor een prikkie (“EEEURROOOOTJEEE”) kun je een zak met druiven, een hele tas aardbeien of twee ananassen kopen. Uiteraard kun je er dus ook paarden kopen. Vroeger liepen de kopers met hun paarden over de markt. Als je dan “PAS D’R OP” hoorde, moest je als de sodemieter aan de kant.

Zuidlaardermarkt
Foto: RTV Drenthe

Al dat bier heeft natuurlijk ook zijn gevolgen. De hele dag door kom je slingerende boeren tegen. Op een bankje bij Café De Vliegh zit een man met een biertje in zijn hand. Hij krijgt niets mee van “Jij denkt maar dat je alles mag van mij” (en andere Zuidlaardermarktklassiekers), want hij is ver weg in dromenland. Er worden wat eikeltjes naar zijn hoofd gegooid, maar enkel zijn oogleden bewegen wat. Als een man hem wil plagen, roept een andere man van om de hoek: “Hé hé hé!”. De plager stopt gelijk. Dat beschrijft gelijk de communicatie. Wanneer je elkaar tegenkomt volstaat “HEEEUUU!”. Goed verhaal, lekker kort.

Dat soort boerenbierbedrijvigheid levert ook mooie dingen op. De mevrouw die heliumballonnen verkoopt, heeft een top omzet. Een groepje mannen koopt namelijk haar hele tros op. Niet veel later staat ze er weer met een verse tros ballonnen en een broodje hamburger. De gekochte tros ballonnen vinden we later weer terug. Hij is vastgeknoopt aan een tent, waar er heel hard wordt meegezongen met: “Het duurt te lang, ik heb dorst. Ik wil bier!”. Voor velen van hen is de Zuidlaardermarkt dan ook simpelweg een verlenging van de Zuidlaardernacht.

Als ik dit zo schrijf, vraag ik me toch af waarom mijn ouders mij al vanaf kleins af aan meenemen naar deze paardenpoepbiermarkt, maar ze zijn niet de enigen. Iedereen loopt er en het heeft een heel uniek sfeertje, die niet uit te leggen valt. Een mooie traditie! En hier kun je pas écht mensen kijken…

Zie hier nog een diepte interview door RTV Drenthe:

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “Boeren, bruine bonen en ballonnen: Zuidlaardermarkt”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s