The tale of four cities: Warschau

De tweede stop van onze Interrail vakantie was in Warschau. Hier wilde ik graag een aantal dingen doen, zoals Pierogi eten en naar de dierentuin gaan. Naast het bezoekje aan de dierentuin, hadden we geen planning gemaakt van wat we wilde zien en dat maakte helemaal niet uit.

Warschau is een hele mooie stad en zeker gezien de geschiedenis van de stad. Eigenlijk is de hele stad één groot Tweede Wereldoorlog-monument, want om de ongeveer 100 meter zie je wel een plakkaat met een uitleg wat er op die plek is gebeurd en op welke datum dat was. Het maakt je er heel erg bewust van dat de oorlog zich in heel Warschau afspeelde en niet alleen maar in een bepaald gedeelte. Wat ik erg jammer vond, was dat je regelmatig kinderen zag klimmen in monumenten voor hun ouders om een leuke foto te kunnen maken. Ik kon me er erg aan irriteren dat de ouders hun kinderen er niet van bewust maakte waar dat monument voor was, maar misschien wisten die ouders het zelf ook niet.

Als je naar Warschau gaat dan is Old Town een echte aanrader. In het Paleis voor Cultuur en Science (aanrader om naar de 30ste verdieping te gaan voor een heel mooi panorama uitzicht!) leerde ik dat Old Town dat, nadat het helemaal plat gebombardeerd was in de oorlog, het steen voor steen herbouwd is om het in de oude glorie te herstellen. Het is zeker weten een hele mooie plek om doorheen te lopen met veel leuke winkeltjes en eetkraampjes.

Maar waar ik zeker voor terug zal komen is de dierentuin van Warschau. Hier heb ik twee redenen voor. Reden één is dat ik dierentuinen heel leuk. Ik kan mij echt de hele dag vermaken met kijken naar dieren en tegen mijn vriend zeggen welk dier hij is. Reden twee, en misschien wel de voornaamste reden dat ik naar deze dierentuin wilde, was dat de dierentuin in de oorlog een belangrijke rol had. De directeur en zijn vrouw hebben namelijk 300 Joden uit de getto gehaald en onder gebracht in lege hokken van de dieren die er niet meer waren. Van deze 300 Joden hebben maar twee het einde van de oorlog niet gehaald, maar de rest heeft het allemaal overleefd. In de dierentuin staat nog steeds het huis waar de directeur en zijn familie woonde en ook kan je de tunnel waar de Joden uitvluchten zien. Dit verhaal wist ik vooraf al door de film The Zookeeper’s Wife en ik wilde daardoor het graag in het echt zien. Ik weet niet of het nog steeds zo is, maar ooit was deze dierentuin de grootste dierentuin van Europa.

Warschau is zeker een aanrader voor een leuke citytrip, want je kan hier ook heerlijk Pierogi eten (soort van dumplings met verschillende vullingen, zoals gehakt, paddenstoelen, zuurkool en aardappelen).

Pierogi!

Gepubliceerd door

Deveny Tolboom

Diëtist en voedingsassistent. Combineert al haar wanhoop met de rest van haar persoonlijkheid. Lees al haar berichten op De Algemene Wanhoop

2 gedachten over “The tale of four cities: Warschau”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s