Gimme! Gimme! Gimme! more Mamma Mia

Honey, honey ik heb de film ‘Mammia Mia’ al tientallen keren gezien. Het is dus ook niet zo gek dat ik met mijn Money, money, money tijdens Our last summer naar de musical in het Beatrix Theater in Utrecht ging. En ik wil zeggen: Thank you for the music, want het was een waar feestje. En Knowing Me, Knowing You moest ik daar natuurlijk een blogrecensie over schrijven of wat The name of the game ook is.

We hadden geluk: de avond dat we gingen was de A-cast er. Dat wil zeggen dat onder andere Antje Moteiro (Donna), Jolijn Henneman (Sophie) en Soy Kroon (Sky) van de partij waren. De musical is een feestje en zo wordt hij ook gebracht. Het enthousiasme, oprechte plezier en de hoge energie knallen van de bühne af. De term ‘feelgood’ musical is hier dan ook niet overdreven.

De zang was fantastisch. Op sommige momenten zelfs kippenvelopwekkend, vooral wanneer Antje Monteiro ‘even’ uithaalt. Ook de dans was super atletisch en strak getimed. Maar de humor, die maakt het feestje écht. Voornamelijk Tanja (Sophia Wezer) en Roos (Hilke Bierman) staan hierin vooraan. Hi-la-risch, vooral de opfleurscène tijdens Chiquitita. Hun fysieke spel en goed getimede grappen zijn genieten.

MAMMA MIA! 
Utrecht

_R013804

Normaal gesproken ben ik niet zo van de musicals. Ik vind het vaak te hysterisch, met dans, zang en acteerwerk dat allemaal hetzelfde uitdraagt en ik mis vaak de stukken die je meer zelf moet invullen en de kwetsbaarheid. Bij ‘Mamma Mia!’ ligt dat anders. Het verhaal dat ik ken van de films is van zichzelf een feestje en hysterisch en ik hou ervan. Daardoor kan het hysterie-gehalte in deze musical eigenlijk niet gek genoeg. Wel miste ik de kwetsbaarheid. Waar bijvoorbeeld The Winner Takes It All in de film nog voor kwetsbare momenten zorgt, doet De Winnaar Krijgt De Macht dat hier niet.

Ook vond ik het acteerwerk niet altijd even goed. Op sommige momenten leek het een kwestie te zijn van het opzeggen van zinnen uit het script, zonder echte bezieling. Dat was jammer, maar denk ik wel ondergeschikt aan het feest dat de acteurs proberen uit te dragen. En daarentegen leek deze Sam (Dieter Troubleyn) in zijn beweging soms eng veel op Pierce Brosnan. Zijn silhouet leek soms 1-op-1 met die van Brosnan.

mamma mia 3

De ABBA-liedjes zijn allemaal vertaald voor deze Nederlandse versie en dat vond ik minder vervelend dan dat ik van te voren had verwacht. Want onderschat me niet: een avondje ‘Mamma Mia’ kijken, is een avondje ABBA zingen. Nu kon ik niet alles meezingen, maar ik denk dat dat ook wel fijn is voor mijn omgeving. De musical werd afgesloten met een ABBA meezingfestijn met de Engelstalige liedjes, zoals Super Trouper en Waterloo. Dit inclusief de bekende felgekleurde, wijdpijpige ABBA broeken met plateauzolen. Zo kwam ik toch nog schor het theater uit en was het een echt Mamma Mia feestje, waar ik nog lang en heel blij op terug kijk.

Foto’s: Stage Entertainment

 

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “Gimme! Gimme! Gimme! more Mamma Mia”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s