Reisdagboek: Citytrip naar Maastricht (met veel tips!)

We waren op zoek naar een geschikte stad voor een korte citytrip. Iets wat niet te ver weg was, maar wat wel echt als ‘vakantie’ voelde. Al vrij snel waren we eruit: Maastricht. En dat bleek een hele goede keuze!

De vriendin waarmee ik naar Maastricht was, houdt niet zo van winkelen. Maar juist dan blijkt Maastricht perfect te zijn. Je ziet een andere stad, maar winkelen is er niet het belangrijkste om jezelf te vermaken. Er is zoveel te zien en doet voor een noorderling als ik on-Nederlands aan. Veel kleine, schattige keienstraatjes en oude gebouwen. Ik ben niet gelovig, maar ik vond de vele (ik geloof 23) Rooms-Katholieke kerken toch wel heel imposant. We hebben de stadswal opgezocht bij de Helpoort en hebben deze stadswal een eindje gevolgd. Alleen de stadswal is al mooi om te zien, maar onderweg kom je vele oude gebouwen tegen, de rivier de Jeker en mooie straatjes.

IMG_20190826_200733
Een deel van de stadswallen

We zijn op de eerste dag naar de St. Servaasbasiliek aan het Vrijthof geweest. Het staat er bol van de gouden beelden om relikwieën (stukken bot van heiligen) in te bewaren. Dan zie je dus een goudkleurige buste van een heilige, waar een stukje glas in zit, waarachter een onderarm, onderkaak of een ander lichaamsdeel zit. Ik heb geleerd dat je dit soort dingen met een korreltje zout moet nemen, aangezien er op meerdere plekken geclaimd wordt dat ze de linker pink van Jezus hebben. Ik ben er toch ontzettend door geïntrigeerd dat ze het allemaal bewaren en tentoonstellen. Het is een gigantische kerk (basiliek) met een zeer Insta-proof binnentuin. Ik mag het waarschijnlijk niet zeggen, maar Harry Potter-vibes all over the place.

Mocht je wel willen winkelen, sla dan zeker niet de boekhandel “Dominicanenkerk” over. Een gigantische boekhandel met een ogenschijnlijke oneindige hoeveelheid boeken, gevestigd in een eeuwenoude kerk. Vergeet tijdens het winkelen ook niet de vele bakkerijen en chocolatiers. Sla daarvoor gerust de mierzoete geuren uit de snoepwinkels over.

We hebben op de tweede dag de stad gecombineerd met de nabij gelegen natuur. Dat was heel goed te doen. Op ongeveer 10-15 minuten fietsen vanuit de binnenstad, ligt de St. Pietersberg. Daar heb je onder andere één van de ingangen van het gigantische stelsel van mergelgrotten. Je kunt er een tour doen door de “Grotten Noord” met Maastricht Underground. Super mooi en indrukwekkend. Het is er altijd lekker koel: 10-13 graden. Aangezien het buiten die dag 32 graden was, was dat echt niet erg. In de grotten zijn er ook mooie houtskool tekeningen te zien, waaronder onderstaande van dinosaurussen. Jaren geleden is er een complete schedel van een Mosasaurus gevonden in de grotten, vandaar deze tekening.

Grotten noord
De Mosasaurus tekening in de mergelgrotten en het Fort St. Pieter. 

We hebben ook een tour gedaan door het imposante fort dat bovenop de heuvel ligt. Bij beide tours hadden we een erg leuke gids, het uur vloog voorbij. Daarnaast is er een mooi natuurgebied op en rondom de St. Pietersberg. Op ongeveer een kwartier wandelen vanaf het fort is er een prachtig uitzicht over een mergelafgraving, gemaakt door een cementfabriek. De afgraving is gestopt en er is een soort vallei overgebleven waar je de mergel ‘rotswanden’ ziet en waar oehoes broeden. Nogmaals: vol in de zon, met die 32 graden gaf dit echt een on-Nederlands uitzicht. We hebben op en rond de St. Pietersberg uiteindelijk een paar uurtjes doorgebracht met daarbij een lekkere lunch. Ook gek voor een Groninger: we konden de grens met België zien.

IMG_20190827_151409

Het Vrijthof is waarschijnlijk (dankzij André Rieu) de bekendste plek in Maastricht, maar we zijn erachter gekomen dat je je daar niet blind op moet staren. We hebben ook op een heerlijk terras gezeten op het Onze Lieve Vrouweplein. Een heel gezellig plein met veel bomen en dus schaduw. We zaten op het terras van restaurant “Van de Kaart”. Bestel hier de tortillachips. Geloof me, ze zijn goddelijk. Naast het Onze Lieve Vrouweplein ligt een Insta-proof straatje (Koestraat) met wat ons betreft het mooiste tapasrestaurantje van de stad: Taverna La Vaca. Het zit er ontzettend leuk, het eten is super smaakvol en ze hebben hele vriendelijke bediening.

IMG_20190827_185636
Taverna La Vaca

Op dag 3 hebben we dan toch nog even gewinkeld en hebben we Limburgse vlaai gegeten aan Het Vrijthof. Dat moet dan toch wel. We hebben een heerlijke mini-vakantie gehad en ik zou Maastricht zeker aanraden!

 

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “Reisdagboek: Citytrip naar Maastricht (met veel tips!)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s