Ultieme tips voor je eerste keer Efteling

Iedereen moet wel een keer in het leven naar de Efteling. Dat vind ik dan. Maar de Efteling is groot en je wilt er toch ultiem van genieten. Geen paniek, met de volgende tips wordt je dat een stuk makkelijker gemaakt!

Tip 1: Regel altijd korting
Laten we bij het begin beginnen: het kopen van de kaartjes. Attractieparken zijn altijd een duur grapje. Als grootste park van ons land kun je van de Efteling dus ook een flinke entreeprijs verwachten. Voor alle attractieparken geldt: zorg altijd dat je korting hebt. Bij supermarkten kun je gemakkelijk voor korting sparen. Zo heeft de Albert Heijn al jarenlang een terugkerende spaaractie voor de Efteling. Je spaarkaart is al snel vol en daardoor hebben mensen ook vaak zegels over.

Je kunt op de website van de Efteling korting krijgen op een ticket door de tickets van te voren online te bestellen. Ook krijg je korting rond je verjaardag wanneer je aangemeld bent voor de online nieuwsbrief van de Efteling. Verder kun je bijna standaard wel korting krijgen via de ANWB of via Air Miles. Daarnaast kun je een kijkje nemen op www.spoordeelwinkel.nl. De NS heeft hier vaak acties voor trein+bus+entree voor de Efteling voor een hele schappelijke prijs en dan zit je vervoer er dus ook gelijk bij in.

collage1
Droomvlucht, Symbolica en de djinn uit de Fata Morgana

Tip 2: Kies de juiste attracties
In de Efteling kan het soms erg druk zijn en het is zo goed als onmogelijk om alle attracties in één dag te doen. Wil je echt alles gedaan hebben? Blijf dan slapen.

Als je voor een dag gaat, zorg er dan in ieder geval dat je de crème-de-la-crème van de attracties gedaan hebt: Symbolica, Droomvlucht en Fata Morgana. Deze ademen de meeste Eftelingsfeer uit. Wil je meer spanning? Er zijn meerdere achtbanen, maar de Vliegende Hollander en Baron 1898 zijn het Eftelings. Zorg ook dat je de parkshows Raveleijn en Aquanura (aan het einde van de dag) zeker niet mist! Voor de kleintjes is de Sprookjesboomshow geweldig.

Probeer een logische volgorde aan te houden om het meeste van je dag te maken. Zo kun je het park bijvoorbeeld met de klok mee doorlopen. Een dagje Efteling is sowieso al een work-out op zich en zorgt altijd voor minstens 20.000 stappen. Wanneer het park net open is, aan het einde van de middag en ’s avonds zijn de rijen voor de populaire attracties het kortst. In de tussentijd zou je bijvoorbeeld het Sprookjesbos kunnen bezoeken, waar je gewoon langs de sprookjes loopt en dus minder last hebt van drukte. Ook kun je de ‘drukte kalender’ raadplegen op de website van de Efteling en in het park kun je altijd de wachttijden checken via de Efteling App.

Tip 3: Hier eet je het lekkerst
Je kunt gemakkelijk je eigen lunch meenemen naar de Efteling. Dit doen veel mensen dan ook. Er zijn veel mooie plekjes om er vorstelijk van te genieten. Ik zou de bootjes van de Gondoletta aanraden als perfecte lunchplek. Een kalme vaart over de vijver met mooi uitzicht. Verder zijn er tal van bankjes op de mooie pleinen die de Efteling rijk is en uiteraard in het Sprookjesbos.

dav
De Gondoletta is de perfecte lunchplek voor je van thuis mee gebrachte eten.

Wil je uit eten? Dan heb je verschillende opties. Ik raad je aan om naar een themarestaurant te gaan: Polles Keuken of het Wapen van Raveleijn. Dan gaat je Eftelingbeleving lekker door, maar krijg je ook heerlijk te eten.

sdr
Polles Keuken

Voor een wat goedkopere optie kun je naar de zelfbedieningsrestaurants gaan. Nog steeds lekker eten, maar voor wat minder geld. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Het Witte Paard, Panorama of De Octopus. Wil je echt budget? Er zijn ook snackbar-achtige opties met patat en lekkere snacks. Deze restaurants zijn nog steeds sfeervol! Je kunt Station de Oost proberen, het Steenbockplein of de kebab bij de Fata Morgana. Natuurlijk zijn er ook volop zoetigheden te koop, zoals ijs, shortbread en poffertjes. Elk seizoen een specialiteit.

sdr

Tip 4: Kijk om je heen! (en luister…)
Terwijl je van attractie, via de eetkraam, naar de volgende attractie loopt kom je onderweg van alles tegen. Ren dus niet te hard en vergeet niet te kijken en luisteren. Er zijn zeeën van bloemen, bijzondere lantaarnpalen op de Pardoespromenade (‘wonderwachters’), bijzondere details als een heksenbezem in de boom, eekhoorntjes in het sprookjesbos en overal is er muziek. Neem hier dus ook de tijd voor! En zeker wanneer je er bent tijdens de Winterefteling of op één van de zomeravonden wanneer het donker is. De Efteling is dan op wondere wijze verlicht…

collage2
Raveleijn en Aquanura

Tip 5: Souvenir Express
Wanneer je je laat onderdompelen in de wereld van de Efteling wordt je vanzelf vatbaar voor de vele souvenirs. ’s Avonds staan er dan ook vaak lange rijen in Efteldingen, de souvenirwinkel bij de uitgang. Je kunt je souvenirs echter gewoon overdag kopen. Je kunt ze met de Souvenir Express namelijk gratis naar de uitgang laten brengen waar je ze ’s avonds kunt oppikken, zonder oneindig in de rij te staan tussen hysterische kinderen en huilende ouders.

 

Hopelijk brengt deze blog je een klein beetje op weg. Wat je is jouw ultieme Efteling tip?

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

2 gedachten over “Ultieme tips voor je eerste keer Efteling”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s