Overleef de hittegolf met Leonie

Er is deze week een nieuw hitterecord gevestigd en het lijkt erop dat dit de komende tijd of de komende jaren nog wel vaker gaat gebeuren. Wij over-het-weer-zeurende-Nederlanders kunnen hier absoluut niet mee dealen. Als het sneeuwt staan we met z’n allen (inclusief treinen) op de kop, maar deze hittegolf vinden we allemaal ook maar niets. 39 graden is blijkbaar nét iets teveel van het goede.

Gelukkig mag ik mezelf wel hittegolf-pro noemen (vind ik zelf, wat het heel geloofwaardig maakt) en deel ik vandaag mijn broodnodige overlevingstips met je. Je moet natuurlijk genoeg drinken (niet alleen maar alcohol), dunne kleding dragen en in de schaduw blijven. Dat weten we allemaal. Maar ik heb er nog een paar extra!

Ga naar de bioscoop
In de zomer komen er altijd duizend en één leuke films uit en in de bioscoop staat de airconditioning altijd op een aangename temperatuur. Koop jezelf een abonnement en vertoef de hele middag in de koele bios met een colaatje en een zak M&M’s.

Ga shoppen
Klinkt misschien gek. Dampend door de winkelstraat met tien tassen aan je armen, maar maak het jezelf ook niet te moeilijk. Elke winkel heeft airconditioning. Ga van winkel naar winkel en geniet van de verkoeling wanneer je de deuren in loopt. Koop niet teveel of neem zo’n sleurkarretje mee en ga daarna lekker in de vriezers van de supermarkt liggen.

Ga niet naar een openluchtzwembad of zwemplas
Je denkt lekker verkoeling te kunnen vinden door heerlijk in het water te plonsen in een openluchtbad of zwemplas. Niets is minder waar. Je zit bij wildvreemde mensen op schoot op de zonneweide, omdat het zo mega druk is. Je staat schouder aan schouder in het zwembad, waardoor dat water ook niet meer zo verfrissend is. Maar je moest wel, want gisteren kreeg je gigantische zwemmersjeuk van die blauwalg in de zwemplas.

Wil je wel zwemmen? Ga dan gewoon naar een binnenzwembad. Het is daar altijd dezelfde temperatuur, je verbrandt niet levend in de zon en het is er (vooral tijdens een hittegolf) een stuk rustiger. Of koop jezelf een opblaasbadje en plons daar lekker in. Al zit je met je voeten in een emmer koud water, dat maakt al een wereld van verschil.

Je zou ook gewoon midden in de stad op een random moment een watergevecht kunnen beginnen. Deel een paar waterpistolen uit en ga ervoor!

morris
Morris doet het even voor

Zet jezelf op Spaanse stand
Je leven kan prima door gaan. Ook tijdens een hittegolf. Maar zorg ervoor dat je niet hoeft te rennen voor de bus of als een gek moet fietsen om op tijd op je werk te komen. Zo stijgt je hartslag niet teveel en zal je minder last van de warmte hebben (heel misschien geniet je er zelfs van). Neem overal wat meer de tijd voor. Zet jezelf dus op Spaanse stand: tranquilo, tranquilo! Heel erg niet Nederlands, maar hier hoort dus ook bij dat je niet zeurt over hoe warm het is. Niet lopen, maar wandelen.

Blijf thuis en lig op de grond
Dit trucje is zeer budget-proof en pas ik al sinds mijn geboorte toe. De vloer van je huis is altijd een stuk koeler dan alles daarboven. Pak dus een ijsje uit je diepvries, schenk jezelf een lekker koel glas water in en ga languit op de grond liggen. No stress.

Wil je deze tip nog beter maken? Leg een fles met water in de vriezer en zet deze wanneer hij bevroren is voor je ventilator.

Wat zijn jouw hittegolf overlevingstips?

(Foto’s: Mark Engelkens)

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

2 gedachten over “Overleef de hittegolf met Leonie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s