Mijn moeders stamppotbattle bij Paul de Leeuw

“Ken je die grap van Sampie en Moosie?” “Ja, die gingen niet.”. Hysterisch gelach volgt. En wel van mijn moeder en haar twee nieuwe grote vrienden: Paul de Leeuw en Jack van Gelder. We zijn in de studio bij ‘Langs de Leeuw’ en mijn moeder is verwikkeld in een stamppotbattle.

Het is de hoogste tijd om dit verhaal maar eens te vertellen.

De dag ervoor werden we gebeld. Mijn broer had mijn moeder net daarvoor opgegeven voor het tv-programma ‘Langs de Leeuw’, omdat ze nog kokende mensen zochten. Via het telefoontje werd mijn moeder uitgenodigd voor de opname op de dag erna.

Dus op zaterdag 23 maart 2013 zaten we met z’n allen in de auto naar de studio in Almere. Dat wil zeggen: mijn moeder, vader, broer, ikzelf en alle ingrediënten voor mijn moeders unieke specialiteit ‘oranje zuurkool’. Bij de studio aangekomen, bleek het om een heuse stamppotbattle te gaan. Mijn moeder nam het op tegen een andere stampende moeder, Karin.

Karin was bloednerveus, maar had niet om haar kleding gedacht en had een vest met bontkraagje aangetrokken. Arme Karin. Het bontkraagje werd in de eerste minuten van de uitzending door Paul de Leeuw omgedoopt tot dode kat.

mama paul

Mijn moeder was helemaal niet nerveus en wij zaten haar op de eerste rij aan te moedigen. Ze vond Jack van Gelder en Paul hilarisch, waardoor ze in een soort constante staat van slappe lach verkeerde. Tijdens de hele uitzending kookten ze en op het einde werd er door ‘fijnproever’ Paul een winnaar gekozen. Paul zoog de oranje zuurkoolsliertjes weg en de rookworst die mijn moeder de dag ervoor speciaal bij de slager had gekocht, deep troatte hij even. Die was in een halve minuut weg. Inmiddels was m’n moeder ook al omgedoopt van “Anita uit Glimmen” tot “Aniet”.

Karin maakte hutspot met bruine bonen (waarom?), maar mijn moeders oranje zuurkool was de overtuigende winnaar. Al met al was het een hilarische middag, die nog steeds deels terug te kijken is. Gelijk in het begin van dit filmpje van de NPO is de ontknoping van de stamppotbattle tussen de twee stamppotstrijders.

Een jaar later gingen we met het gezin naar een theatervoorstelling van Paul de Leeuw. Een cabaretvoorstelling waarin hij verhalen vertelt en als onderdeel van de voorstelling bakt hij een appeltaart. Aan het einde van de voorstelling mag iemand uit het publiek de taart mee naar huis nemen. Vanuit het publiek kun je jouw reden roepen. Ik roep dat Paul mijn moeders rookworst naar binnen heeft geslurpt en dat dit een mooie tegenprestatie zou zijn. De rest van het publiek stemt in met gejoel en wij krijgen een heerlijke appeltaart (volgens Pauls eigen recept) mee naar huis.

Mijn moeder werd nog lang op straat en door de verwarmingsmonteur herkend als ‘die vrouw bij Paul de Leeuw’.

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “Mijn moeders stamppotbattle bij Paul de Leeuw”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s