Dingen die je moeder of oma anders zegt

De generatiekloof, hij bestaat toch echt. Je moeder of oma keken vroeger andere programma’s dan jij nu en de mode van toen is niet meer die van nu. Of je komt juist thuis met een nieuw kledingstuk en je moeder roept euforisch: “DIE HADDEN ZE IN MIJN TIJD OOK”. Als je thuis kwam van de middelbare school en je een nieuw scheldwoord had overgenomen, zeiden zij in ‘hun tijd’ hele andere dingen. Maar je moeder en oma zeggen sowieso andere dingen dan jij, zoals deze:

Hennis en Maurits
De H&M heet al jaren H&M en niemand noemt het anders, behalve je moeder. Je moeder koopt kleding bij Hennis en Maurits. Het heeft bij mij ook best wel lang geduurd voordat ik als tiener door had dat mijn kinderkleding van de Hennis en Maurits dus blijkbaar uit dezelfde winkel kwam, als de kleding die ik op dat moment aan had.

dingen2

Sjumpsjoet
Oftewel: jumpsuit. Mijn moeder heeft het heel lang gewoon ‘djumpsoet’ genoemd, zoals het hoort. Tot we op een dag een groepje hysterische vrouwen van middelbare leeftijd in de trein tegenkwamen die het steevast ‘sjumpsjoets’ noemden in hun ellenlange tetterende gesprekken. Ze hebben mijn moeder er een soort van mee gehersenspoeld en sindsdien bestaat er constante verwarring over de uitspraak van het woord ‘jumpsuit’.

Uuro
Deze komt van mijn oma. Na al die jaren is ze nog steeds niet gewend aan de euro. Ze noemt het steevast ‘uuro’. Dus wanneer ze iets nieuws heeft: “was vijf uuro bij Senox” (eigenlijk Xenos). En maar omrekenen naar de gulden, hè.

“Dat staat sportief”
Situatie: je bent kleding aan het passen in de winkel (misschien wel de Hennis en Maurits), je komt je pashokje uit in een leuk blouseje of jurkje en je moeder zegt: “Hartstikke leuk! Staat lekker sportief!”. Sportief? Dit is een jurkje. Ik ga geen marathon rennen. Maar ze bedoelt het wel goed.

dingen

Internet uit het stopcontact
Het is niet iets wat ze standaard zegt of doet, maar zonde om het hier niet te noemen. Nadat mijn broer voor de zoveelste keer voorstelde aan mijn opa en oma om internet te nemen, zei mijn oma heel overtuigd dat dat niet mogelijk was. Ze had namelijk in het stopcontact gekeken en daar zat geen internet in. In hun huis was dus geen internet mogelijk.

Wat zeggen jouw ouders of grootouders anders dan jij?

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “Dingen die je moeder of oma anders zegt”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s