Maarten geeft hoop

Terwijl ik dit schrijf, loopt Maarten van der Weijden nog geen halfuurtje weer rond na een zwemtochtje van 4 dagen. Het was natuurlijk geen tochtje, maar een TOCHT van maar liefst 200 km. Wat een held!

Deze keer heb ik de tocht minder goed kunnen volgen dan vorig jaar. Toen ik er om even over 7 uur achter kwam dat hij rond half 8 binnen zou komen, moest en zou ik kijken. Ik keek vanuit het oog van een ex-wedstrijdzwemmer en vanuit een geïnspireerd persoon, want die 200 km doe ik hem niet na.

Zelf heb ik van mijn zevende tot ongeveer mijn dertiende gezwommen. Rond mijn twintigste wilde ik het opnieuw proberen, maar zat het studentenleven mij in de weg. Toen ik zelf nog zwom, vond ik eigenlijk alles na 100 m verschrikkelijk. Het duurde me te lang. Meer dan een keer raakte ik de tel kwijt en wist ik niet meer hoeveel baantjes ik nog moest. Het was afzien. Nu voel ik me een enorme zeur, want Maarten heeft ongeveer 8.000 baantjes van 25 m in het zwembad gezwommen.

Ik kan me nog redelijk goed herinneren toen hij in 2008 Olympisch Kampioen werd. Volgens mij waren mijn ouders heel blij, zoals ze altijd zijn als er een Nederlander een prijs wint. Maar ik snapte niet heel erg waarom Pieter van den Hoogenband (ooit mijn zwemheld naast Inge de Bruijn) zo blij was. Later snapte ik het wel beter, maar kon ik het gevoel minder plaatsen.

Nu ben ik ouder en heb ik al wat meer meegemaakt. Nog steeds snap ik nog niet echt waarom iemand zou bedenken om 200 km te gaan zwemmen, want dat zijn wel heel veel baantjes in het zwembad! Ik snap het wel ietsje beter en vind vooral de reden waarom hij het heeft gedaan heel goed. Ik zou het hem zeker niet nadoen.

Zoals ik aan het begin al schreef inspireerde Maarten mij heel erg. Toen ik hem de laatste meters zag zwemmen, bedacht ik me ineens dat als Maarten 200 km kan zwemmen ik er ook wel kom. Ik hoef geen 200 km te zwemmen om iets te behalen, maar na een tegenslagje vorige week kijk ik nu wat rooskleuriger naar wat er komen gaat. Want als Maarten het kan, kan ik het ook. Als je er maar in gelooft.

Bron foto: KRO-NCRV – NOS

Gepubliceerd door

Deveny Tolboom

Diëtist en voedingsassistent. Combineert al haar wanhoop met de rest van haar persoonlijkheid. Lees al haar berichten op De Algemene Wanhoop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s