Hoera voor Hermitage

Hermitage in Amsterdam bestaat 10 jaar en viert dit niet alleen met zeer overpriced appelgebak (€5,25 voor een punt), maar ook met een bijzondere tentoonstelling. ‘De Schatkamer’ is een verzameling van de hoogtepunten van het ‘originele’ Hermitage in St. Petersburg in Rusland.

De tentoonstelling bestaat uit twee delen. In het eerste deel zijn telkens twee werken naast elkaar gezet. Deze hebben in het eerste oogopslag niets met elkaar te maken en zijn afkomstig uit verschillende eeuwen of culturen, maar toch hebben ze ergens een raakvlak. Zo zou je huisgemaakt appelgebak naast diepvries appelgebak van de Aldi kunnen leggen. Niet te vergelijken zou je denken, maar toch is het allebei appelgebak. Oké, klaar met die appeltaart.

61139636_2321892524695836_5164113203189252096_n
Twee Russische serviezen

Dit eerste deel van “De Schatkamer” heeft me in positieve zin verrast. Zo staan hierboven twee serviezen. Ze lijken geenszins op elkaar. Het ene servies is van de Romanov-familie. Rijkelijk versiert met portretjes van de familieleden op de kopjes en kannetjes. “Ik wil graag suiker in mijn koffie, geef jij oom Igor even aan?”. Het andere servies komt uit de tijd van het Sovjetregime en is zeer gestileerd, met abstracte strepen en perfecte, gladde vormen. Toch komen beide serviezen uit dezelfde fabriek en schelen ze slechts 50 jaar. Ook zullen dezelfde eisen in perfectie hebben gegolden…

Het tweede deel van “De Schatkamer” is het ‘zwerven door de Hermitage afdelingen’ met uiteenlopende kunstwerken. Zo zijn er archeologische vondsten uit de Grieks/Romeinse tijd, maar ook een schilderij van DaVinci. Het oudste werk komt uit 23000 voor Christus en het nieuwste uit 2016.

Er zitten mooie en bijzondere werken tussen. Ook is het leuk dat het niet alleen schilderijen kijken is, maar ook wapens, bordjes en een bureau waar muziek uitkomt. Het voelt allemaal wel een beetje random. Dit deel van de tentoonstelling vertelt geen verhaal, dat vind ik jammer. Ik ben altijd meer fan van tentoonstellingen die verhalen vertellen, of telkens kleine verhaaltjes, zoals het eerste deel van “De Schatkamer”.

60930773_428769587702179_1316829229127565312_n
Eén van de schatten van het Hermitage.

In het hele Hermitage is de audiotour goed, informatief, maar ook leuk. De verhalen zijn niet lang, maar wel interessant en humoristisch. Ook is de tentoonstelling niet te lang. Er valt genoeg te zien, maar je bent ook niet overprikkeld en oververmoeid als je er klaar mee bent.

Naast “De Schatkamer” zijn er nog andere (vaste) tentoonstellingen te zien in Hermitage. “Hollanders in de Gouden Eeuw” is mijn persoonlijke aanrader. Tickets zijn niet goedkoop. Een combiticket koop je voor €25 per persoon. Anders betaal je €18 per tentoonstelling (tel daar die appeltaart nog even bij op). Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat het Hermitage het enige grote Nederlandse museum is zonder subsidie van de overheid, maar toch topstukken laat zien. Lang leve de museumkaart.

Ik vond het een geslaagde museumdag en zou zeker Hermitage en “De Schatkamer” aanraden! Meer informatie? Klik hier. Hermitage wisselt elk half jaar van tentoonstelling, maar de wisselende tentoonstellingen zijn altijd op basis van de collecties van het Hermitage in Rusland.

No spon (mocht ik willen, die spon).

61092998_2351926975130343_6394102325350236160_n
Bijzondere wapens van Catharina de Grote.

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “Hoera voor Hermitage”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s