Mijn Alopecia Areata: Update april 2019

Zoals jullie al eerder op De Algemene Wanhoop hebben kunnen lezen heb ik in november 2015 Alopecia Areata gekregen. Hierdoor ben ik ongeveer een jaar lang helemaal kaal geweest en heb ik daarna beetje bij beetje weer haar gekregen. Een levens veranderende ervaring als je het mij vraagt. In oktober 2018 schreef ik over hoe ik weer kale plekken had ontdekt en over alle angst die daar bij hoort. De links naar de voorgaande blogs staan onderaan deze.

Hoe is het nu dan?
De ontdekte plekken zijn uiteindelijk groter geworden. Vooral de plekken aan de zijkanten van mijn hoofd hebben zich flink uitgebreid tot ik op het punt stond om weer hoofdbandjes te gaan dragen, omdat ik vond dat je ze te duidelijk zag. Uiteindelijk heb ik het kunnen bedekken met mijn andere haren.

Maar er is goed nieuws! Zover ik weet zijn alle open vlaktes weer bedekt! Het beest dat ‘Alopecia’ heet is weer afgedropen. En terecht.

Mijn haarlijn is wel een beetje gek. Ik heb hier en daar wat inhammen (die gelukkig niet te erg opvallen). Ook zie je dat de zijkanten van mijn hoofd nog wat dun behaard zijn en vangt mijn hoofdhuid daar waarschijnlijk wel zon, maar echt kaal is het er gelukkig niet meer.

Ik merk wel dat ik regelmatig losse haren heb, die kleine knoopjes veroorzaken. Dat vind ik telkens weer k*t (sorry voor het taalgebruik, maar ik kon niet op een even toepasselijk woord komen). Ik blijf door die knoopjes ook checken op kale plekken, bijna dagelijks. Gelukkig tot nu toe zonder resultaat.

Collage 2015-2016
Het kalende proces eind 2015 en begin 2016.

Waarom?
Ik kan er geen vinger opleggen waarom de kale plekken weer verdwijnen, net zo goed als ik niet weet waarom ik in eerste instantie een bowlingbal werd. Ik heb in de afgelopen periode juist aardig wat negatieve emoties gehad met verschillende aanleidingen en daardoor ook stress ervaren en me zorgen gemaakt. Dat zijn factoren die doctoren ‘triggers’ zouden noemen voor dit soort kwalen en die factoren zouden me dus juist meer kaalheid moeten bezorgen. Maar nee, de praktijk is weer eens anders.

Over de gekke lengte heen
Iedereen die zijn haar heeft laten groeien kent het: de awkward lengte. De lengte waarin je haar nét niet in een normale staart wil, maar los lijkt het ronduit raar. Gelukkig ben ik inmiddels over die lengte heen. Soms denk ik echt dat mijn haar binnen een nacht vijf centimeter is gegroeid. Heerlijk!

collage 2
“She wears her hair like it’s crown”. 

 

Ik vind het nog steeds wel wennen, dat lange haar. Ik heb voor mijn ‘Jeroen van Koningsbrugge-look’ zichzelf aankondigde, jaren lang haar gehad, maar nu is het weer gek. Ik draag het meestal in een hoge knot die fier op en neer dwarrelt als ik de trap op en af loop. Zoals Racoon zingt: “She wears her hair like it’s a crown.”. En zo voelt het ook. Dat korte haar was best leuk en stond helemaal niet gek, maar ik vind lang haar mezelf toch het mooiste en meest vrouwelijk staan.

Ik heb nog steeds geen normale coupe. Op gekke plekken heb ik gekke plukken. Ook zijn sommige plukken nog altijd korter, omdat ze later zijn aangegroeid. Sommige plukken zijn nog nooit geknipt, waardoor er pluisjes aan de punten zitten. Hoog tijd om naar de kapper te gaan dus, maar dat stel ik telkens uit.

selfie collage
Het proces van haargroei. Rechtsonder is van april 2019. Je ziet de lengte, maar ook de pluis.

Nogmaals: we zullen zien waar het heen gaat met dit gebeuren. De kans is nog altijd aanwezig dat ik weer op Herman den Blijker ga lijken. Ik heb mijn hoofddoeken en mutsjes ook nog steeds niet weggedaan. Je weet maar nooit.

Heb je vragen? Stel ze gerust! Heb je een eigen verhaal over haaruitval? Deel deze dan ook gerust!

De vorige blogs:
Bald is Beautiful: mijn Alopecia Areata (deel 1) (Over het moment dat ik kaal werd en hoe dat ging.)

Bald is Beautiful: mijn Alopecia Areata (deel 2) (Over de periode dat ik kaal was en hoe ik om ging met de vraag “Waar zit de kanker?”).

Bald is Beautiful: mijn Alopecia Areata (deel 3) (Over hoe mijn haar plukje voor plukje terug kwam.)

Mijn Alopecia Areata: update oktober 2018 (Over hoe ik ineens weer kale plekken kreeg.)

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

2 gedachten over “Mijn Alopecia Areata: Update april 2019”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s