Uprooted: een sprookje voor volwassene

Een tijdje geleden kreeg ik Uprooted van mijn vader. We hadden namelijk afgesproken dat we voor elkaar een boek zouden uitkiezen waarvan we vonden dat de ander het echt moest lezen en erg bij de persoon paste. Het duurde even voordat ik er aan kon beginnen. Toen ik er eenmaal aan begonnen was, kon ik het moeilijk wegleggen.

In kort gaat het verhaal over de zeventienjarige Agnieszka. In de buurt van haar dorp ligt een betoverd bos waardoor haar dorp aangewezen is op een tovenaar genaamd The Dragon. Elke tien jaar kiest The Dragon een zeventienjarige meisje dat hem voor die tijd moet dienen. Iedereen verwacht dat Agnieszka’s beste vriendin Kasia wordt gekozen, maar uiteindelijk is dat niet het geval.

Door de flaptekst dacht ik dat het verhaal zou lijken op Beauty and the Beast. Hierdoor was ik aan het begin een beetje sceptisch of ik het wel leuk zou vinden. Gaandeweg veranderde het verhaal en werd ik erg enthousiast. Doordat ik in het begin het op een sprookje vond lijken, dacht ik dat het verhaal niet heel serieus zou zijn en voor een wat jonger publiek toegankelijk zou zijn. Uiteindelijk komt er een lichte vorm van verkrachting in voor. Dit verraste me wel en na dit stukje las ik met een andere kijk uit.

Een andere hint was dat woordkeuze wat moeilijker was, dan ik normaal gewend was. Ik lees veel in het Engels, maar moest soms stoppen om woorden te vertalen met Google Translate. Dit vond ik niet heel erg, omdat het mijn woordenschat ook weer vergrootte.

Door het sprookjesgehalte had ik verwacht dat het redelijk wat clichés zou bevatten, maar dit viel reuze mee. De personage groeien op een serieuze manier en zijn verder goed uitgewerkt. Wat ik wel erg jammer vond, was dat de tweede helft van het boek wat snel gaat naar mijn mening. In het begin wordt de wereld van het verhaal geschetst en leer alle belangrijke personages stuk voor stuk kennen. Op ongeveer de helft van het verhaal neemt het een drastische wending en schiet het in de versnelling. Het heeft niet veel invloed op het verhaal, maar ik denk wel dat sommige onderdelen wat minder goed zijn uitgewerkt.

Al met al zou ik dit boek zeker aanraden als je van Fantasy en Young Adult houdt. Het is niet heel kinderlijk geschreven en een goed afgerond verhaal. Op het einde zijn er nog wel wat open vragen, maar voor het verhaal maakt het niet uit dat deze onbeantwoord blijven.

GoodReads: ****

Gepubliceerd door

Deveny Tolboom

Diëtist en voedingsassistent. Combineert al haar wanhoop met de rest van haar persoonlijkheid. Lees al haar berichten op De Algemene Wanhoop

Eén gedachte over “Uprooted: een sprookje voor volwassene”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s