De avonturen van een winkelmedewerker

Ik denk dat het wordt gezien als een simpel beroep en lichtelijk wordt ondergewaardeerd. Als je het mij vraagt in ieder geval onderbetaald. Ik heb het over het edele beroep van ‘winkelmedewerker’. Verkoper, verkoopster, verkoopadviseur, floormanager, noem het maar op. De hele dag sta je (als het goed is) voor de vragen, aankopen en klaagzangen van je klanten klaar. Bij mij als schoenenverkoopster is er geen dag hetzelfde. Op den duur heb je zoveel ‘speciale’ gevallen gehad dat wanneer iemand de zin begin met: “Misschien een gekke vraag, maar…” je die gene al direct kan verzekeren dat dat wel mee zal vallen. Wij winkelmedewerkers kijken nergens meer van op.

“Werkt u hier?”
Wanneer ik met stapels schoenendozen in mijn armen loop of een rek met schoenen opnieuw inricht en schoon maak, krijg ik de vraag “Werkt u hier?”. Nee mevrouw, ik loop zomaar bij winkels naar binnen, haal hun magazijn leeg en verbouw hun interieur. Overigens komt dit niet alleen bij mij voor. Ik heb het ook wel eens in een kledingwinkel gehoord in een soortgelijke situatie. Het meisje antwoordde met een strak gezicht: “Als dat niet zo was, zou u het dan niet heel raar vinden wat ik doe?”.

retail

“Je wordt er helemaal rood van”.
De zin “Och joh, ze wordt er helemaal rood van!” heb ik al zó vaak gehoord van mannen van een zekere leeftijd, altijd gevolgd door een bepaald grinnikend geluid. Nou meneer, ik ben inderdaad rood. Niet door uw flauwe grap of doordat u mij om extra korting vroeg en ik “nee” antwoordde. Ik ben rood, omdat de winkel vol loopt met mensen en tropische temperaturen aanneemt. Daarnaast ben ik net drie keer de trap op en af gerend voor uw schoenen. Ooh ja, ik heb ook nog een huidziekte waardoor ik sowieso al een roosje ben. Thanks for noticing.

Het valt me op dat alleen mannen dit zeggen. Seksistische opmerkingen zijn sowieso niet nieuw. Zo verkopen wij ook riemen en kon een meneer het niet laten om de opmerking “buk maar even voorover” twee keer te laten vallen met een grijns. Zijn vrouw was not impressed.

Zandbak en spiegels likken
Kinderen zijn schaamteloos. Een mooie eigenschap, maar eentje die je toch soms een beetje in banen moet leiden. Niet iedere ouder kan die energie opbrengen wanneer ze zich in een winkel begeven. Zo sta ik regelmatig tongetjes van spiegels af te poetsen. Ook is onze kinderafdeling na een goede zaterdag meer een zandbak dan een winkelafdeling. Je ziet moeders laarsjes uitkloppen. “Jeetje Max, hoe kom je aan al dat zand, joh?”. Ik neem dan altijd maar aan dat die mensen een grindpad in huis hebben, waardoor het thuis ook niet erg is om binnen laarzen uit te kloppen.

retail2

Mensenkennis
Toch kan ik iedereen aanraden om op een punt in het leven in een winkel te gaan werken. Je krijgt een hele bak mensenkennis gratis meegeleverd. Mensen vertellen je soms de meest persoonlijke verhalen. Zo hoorde ik als één van de eersten van een vrouw dat ze oma werd. Dolenthousiast was ze. Ook kon ik een man steunen toen hij goed nieuws kreeg over zijn ernstig zieke familielid. Ik heb al talloze eerste loopschoentjes mogen verkopen en al talloze keren met oudere vrouwen over de damesafdeling gestruind, op zoek naar het perfecte paar schoenen. Daarna vertrokken ze met (meestal) een dikke glimlach. Wanneer het een keertje mis loopt, heb je altijd een soort familie van collega’s waar je op terug kunt vallen. We maken immers allemaal hetzelfde mee. Best een mooi beroep dus eigenlijk (meestal).

Wat is jouw gekste ervaring in een winkel?

Meer avonturen? Klik hier!

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

4 gedachten over “De avonturen van een winkelmedewerker”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s