“Walk Like an Egyptian” in het Rijksmuseum van Oudheden

Bij binnenkomst word je begroet met een lichtshow op een de gigantische Egyptische tempel waar je bijna tegen aan loopt (doe dat niet letterlijk, hij is vrij oud). Die lichtshow vertelt je over hoe de objecten uit het oude Egypte onderhevig zijn aan de speling van tijd. Maar hé, gelukkig bestaat het Rijksmuseum van Oudheden en kunnen ze in Leiden deze tempel redden van de zandstormen en overstromingen.

RMO5

De begane grond van het RMO (Rijksmuseum van Oudheden) is volledig geweid aan de Oude Egyptenaren en hun grafgiften, religie, fallus beeldjes, mummies en doodskisten die volgeschreven staan met hiërogliefen. Daarnaast heeft de eerste verdieping op dit moment ook een tentoonstelling over Egypte: Goden van Egypte. In deze tentoonstelling nemen de Egyptenaren je mee in hun godenverhalen over de schepping van de aarde, het heelal, de onderwereld, de aarde en de plaatsvervangers van de goden op aarde: de farao’s.

RMO9
Eén van de Goden van Egypte: Anubis

Ik ben al vanaf kleins af aan geïnteresseerd in het Oude Egypte en hun kattenmummies (ja, die bestaan echt), dus ik ben helemaal fan. Sinds mijn studie Kunsten, Cultuur en Media ben ik ook gebiologeerd geraakt door de Oude Grieken. Die vindt je op de eerste en tweede etage, naast de Romeinen. Tientallen vazen en bustes behoren tot de vaste collectie. Op de bovenste etage kun je zien welk speerpuntje en welke munten er gevonden zijn in jouw gemeente.

 

Er valt hier zoveel te zien, dat dit alles eigenlijk teveel is in één dag, zelfs als je niet ieder kaartje leest. Na de gigantische en imposante Romeinse keizerbeelden haakte mijn interesse af, terwijl het me wel echt boeit. Er staan niet teveel objecten in vitrines, waardoor je veel beelden van een heel klein afstandje kunt bekijken en veel details kunt ontdekken.

RMO7
Romeinse beelden die twee keer zo groot zijn dan ik zelf.

Hierdoor is het museum ook zeer geschikt voor kinderen en toen ik er was, waren zij dan ook in grote getale aanwezig. Ze hebben verschillende speurtochten om uit te kiezen en een eigen audiotour. De eerlijkheid van kinderen is hier nog het mooiste. De Egyptenaren maakten vele beeldjes met een nogal ‘uitgesproken’ fallus. Waar iedere volwassene wel even glimlacht, roept een meisje heel hard en lachend: “MAM, IK WEET WAT DAT IS!” Tja, het blijft interessant hè. Die fallus staat trouwens voor nieuw leven en vruchtbaarheid en werd afgebeeld in relatie tot landbouw en oogst, niet alleen voor het plezier van een piemeltje dus.

De kinderaudiotour was beduidend leuker dan die voor volwassenen. Waar die voor volwassenen zeker interessante feitjes vertelt en je er echt wel wat van op steekt, is het toch wat saai gebracht. Er ontbreken leuke verhalen, fun facts en waar de stem onder de lichtshow (Gijs de Lange) alles heel spannend en levendig weet te brengen, faalt de stem van de audiotour daarin. Neem dus de gratis audiotour, maar richt hem zo nu en dan op het icoontje voor de kindertour!

RMO6

De Egyptische sarcofagen en mummies zijn met stipt mijn hoogtepunten van het RMO. Daarnaast staan de grote zitbeelden van Maya en Merit uit Egypte en de hieronder afgebeelde Griekse Dionysos (o.a. god van de wijn, het plezier en de dans) ook bovenaan mijn lijstje! Al lijkt Dionysos een hazenlip te hebben, doordat hij een deel van zijn neus mist, zijn gelaatsuitdrukking blijft bijzonder mooi.

 

Ik zou het Rijksmuseum van Oudheden zeker aanraden voor een bezoekje. Er valt veel te leren over, maar vooral ook veel te bewonderen van oude culturen. Het is geschikt voor groot en klein!

Het Rijksmuseum van Oudheden is gevestigd in Leiden en is zes dagen in de week geopend. Voor de tentoonstelling “Goden van Egypte” moet je snel zijn, deze is nog tot en met 31 maart 2019 te zien. Meer informatie? Check: www.rmo.nl

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over ““Walk Like an Egyptian” in het Rijksmuseum van Oudheden”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s