Mijn leven, mijn planner, mijn Bullet Journal

Ik weet het nog goed. In februari 2017 kocht ik mijn eerste Bullet Journal. Ik was er gelijk aan verknocht en ging bijna nergens heen zonder dat boekje. Ik grapte soms dat dit boekje mijn leven was en dat ik zonder niet kon leven. Op dat moment dacht ik oprecht dat ik niet zonder planner kon en niet zonder mijn Bujo. Toen ineens gebeurde het. Ik hield hem niet meer bij en alles kostte te veel moeite. Ik besloot er even afstand van te doen en door het leven te gaan zonder mijn geliefde Bujo. Voor een paar maanden lukte dit aardig totdat ik merkte dat ik orde miste en ergens ook wel het bijhouden. Daarom kocht vorige week mijn derde Bullet Journal en startte ik opnieuw.

Voor de mensen, die niet bekend zijn met Bullet Journal, zal ik het eerst even kort uitleggen. Een Bullet Journal, aka Bujo, is een notitieboek waarvan je een planner maakt geheel naar je eigen interesse en inzicht. Het is ooit bedacht door Ryder Carrol en die omschrijft het ook wel als “The Analog Method for the Digital Age”. Als je het een beetje als een agenda gebruikt, zoals ik, dan gebruik je een future log (jaaroverzicht), een monthly log (maandoverzicht) en een weekly log (weekoverzicht). Sommige mensen gebruiken ook nog een daily log (dagoverzicht), maar dat gaat mij net te ver. Om het eigenlijk even kort samen te vatten tot nu toe, maak je verschillende overzichten die weer samenkomen. Afspraken, taken en/of herinneringen die je in je future log plaats, kan je in je month log plaatsen om een beter overzicht van je maand te krijgen en die taken weer apart in een week log om je week overzichtelijker te maken. Dit vind ik persoonlijk heel fijn, omdat ik in mijn future log kan zien hoe mijn jaar er ongeveer uit ziet en ik daar op in kan spelen.

Wat ik ook fijn vind aan een Bujo (dit is eigenlijk ook de reden dat ik er weer een heb aangeschaft) is dat je de planner helemaal naar je eigen inzicht kan maken. Ben je heel artistiek en teken je graag mooie overzichten of tekeningen naast je overzichten, dan kan dat. Ben je heel minimalistisch, maar werk je graag met kleurtjes en stickers, dan kan dat. Je zit bij een Bujo niet vast aan een vaste inhoud. Waar je vaak wel last van hebt als er een koopt in de winkel. Een nadeel is toch wel dat je alles zelf moet verzinnen. Ik houd er erg van om tussen alle overzichten lijstje te maken met ideeën voor blogs, recepten uit te werken, bij te houden welke series ik kijk en hoe ver ik ben en een lijstje te maken met wat ik nodig heb voor de vakantie. Dit zijn maar een paar kleine voorbeelden.

Mijn Bujo voor 2019

Doordat je niet aan een vaste inhoud vast zit en ik niet vond wat ik zocht in andere planners kocht ik weer een notitieboek om als Bujo te gebruiken. Mijn favoriete notitieboek hiervoor is de Leuchtturm 1917: een hardcover boekje met gestippelde lijntjes waarin je ook niet vast zit aan lijntjes of vierkantjes. Ik gebruik nu sinds zondag mijn Bujo weer echt (eerder had ik geen tijd om hem in te richten) en het is nu al een verademing. Ik ben de afgelopen tijd niks vergeten, maar ik merkte wel dat mijn hoofd een beetje overliep van alles dat ik nog moest doen. Nu ik dit weer bijhoud, heb ik weer wat orde in de chaos geschept en denk ik helderder na. Ergens ben ik wel bang dat ik er weer mee ga stoppen en daarom ga ik erg op zoek naar een manier waardoor het mij niet te veel moeite kost.

Gepubliceerd door

Deveny Tolboom

Diëtist en voedingsassistent. Combineert al haar wanhoop met de rest van haar persoonlijkheid. Lees al haar berichten op De Algemene Wanhoop

2 gedachten over “Mijn leven, mijn planner, mijn Bullet Journal”

  1. Ohhh dat doe ik dan al jaren, ik noem het alleen mijn doeboek. Een klein A6 boekje (lijntjes) waar ik allerlei dingen in schrijf. Kan het beamen het is heel erg fijn om te doen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s