Boek vs. Serie: a Series of Unfortunate Events

Nadat ik rond 2004 de film a Series of Unfortunate Events had gezien, wilde ik graag de boeken lezen. Jammer genoeg kwam dit tot twee jaar geleden er niet van. Nadat ik het eerste seizoen op Netflix gezien had, moest en zou ik de boeken eindelijk lezen en dat heb ik gedaan. Alle dertien stuks. Het laatste boek The End las ik vorig jaar juli al uit, maar ik wachtte totdat ik seizoen drie had gekeken met de vergelijking van de boeken en de serie. Want welke van de twee is er beter?

Het verhaal in het kort
A Series of Unfortunate Events gaat over Violet, Klaus en Sunny Baudelaire. Deze drie kinderen verliezen hun ouders bij een brand in hun huis waardoor ze wezen worden. Ze komen terecht bij Count Olaf, die niet het beste met ze voor heeft en meer oog heeft voor de erfenis, die de ouders hebben achter gelaten.

Bron
Boeken
Wat ik zo gaaf aan de boeken vind, is dat het heel beschrijvend geschreven is. Met een klein beetje fantasie kan je het verhaal zo voor je zien gebeuren en de illustraties, die zo nu en dan langskomen, helpen ook erg. Iets anders dat ik ook erg goed vind aan de boeken is dat alles in het boek belangrijk is. Iets dat in eerdere hoofdstukken genoemd wordt, komt sowieso terug in latere hoofdstukken en in sommige gevallen in de latere boeken. Ik weet natuurlijk niet hoe Daniel Handler (de echte naam van Lemony Snicket) de serie voor zich zag toen hij net begonnen was met schrijven, maar het past heel goed bij elkaar.

De eerste vier/vijf delen zijn erg hetzelfde qua opbouw. De kinderen komen ergens aan en proberen te wennen aan de omgeving totdat Count Olaf in vermomming aan komt en de erfenis in handen probeert te krijgen. Na het vijfde deel raakte ik een beetje gewend aan het verhaal en ben je niet zo snel meer verrast. Vanaf deel zes worden de verhalen iets minder hetzelfde, maar worden ze nog wel op dezelfde beschrijvende manier geschreven.

Je hebt eindelijk continu vragen en die worden niet allemaal beantwoord. Niet iedereen vindt dit even leuk. Ik kan het wel waarderen, omdat ik dit bij de serie vind passen en in de echte wereld krijg je ook niet altijd alle antwoorden.

Bron
Serie
Doordat ik eerst het eerste seizoen gezien had, voordat ik begon met lezen, was ik erg benieuwd hoeveel ze veranderd hadden en ik was blij verrast. Sommige teksten en monologen hebben ze letterlijk overgenomen. Ook hebben ze een paar elementen toegevoegd die ik persoonlijk erg goed vind. Zo is de narrator Lemony Snicket himself, omdat hij ook in de boeken de narrator is. Omdat het boek zo opgebouwd is, vind ik het erg goed dat ze dit ook zo hebben verwerkt in de serie.

Een ander gegeven dat ik heel goed vind aan de serie is dat ze een belangrijke verhaallijn uit de latere delen van de boeken al vanaf de eerste aflevering erin hebben verwerkt. Hierdoor krijg je soms al wat meer inzicht in gebeurtenissen, die in het boek soms niet al te duidelijk zijn.

Natuurlijk zijn er ook veranderingen ten opzichte van de boeken. Om eerlijk te zijn, vind ik de meeste veranderingen niet heel erg en juist goed. Sommige dingen moeten wat sneller, konden geschrapt worden of op een andere manier gedaan worden en juist op de manier dat ze het gedaan vonden, vind ik dat ze de eer van de boeken hoog hebben gehouden. Ze hebben ook belangrijke vragen, die helemaal niet in de boeken worden beantwoord, beantwoordt. Ik ben er ook heel blij mee. In de boeken is er op een gegeven moment iets heel belangrijk, maar er wordt helemaal niet duidelijk gemaakt waarom. Hierdoor snapte ik soms niet waarom het zo belangrijk was. Ook hebben ze ervoor gezorgd dat het verhaal rond is, want dat zijn de boeken niet. Ze eindigen heel mooi met de eerste zinnen van de eerste aflevering.

Iets dat ik wel erg jammer vind, is dat in tegenstelling tot de andere boeken, die altijd in twee delen verfilmd werden, het laatste deel maar één aflevering heeft. In dit deel worden ook een aantal belangrijke dingen veranderd, die in het boek belangrijk waren. Hierdoor vind ik dit de minste aflevering.

Conclusie
Ik vind het moeilijk om de boeken of de serie beter te vinden. De serie doet namelijk heel veel eer aan de boeken. Wat de keuze ook erg moeilijk maakt, is dat de serie echt gemaakt is voor kinderen en dit ook zo overbrengen. De boeken zijn ook voor kinderen, maar vind ik persoonlijk van niet, omdat het best donker en zwartgallig is. De serie is wat vrolijker naar mijn mening en vind ik op het gebied van geschikt voor kinderen dan beter. Maar omdat de serie de boeken zo goed complimenteert, zijn ze zeker niet slecht. Alleen minder geschikt.

Gepubliceerd door

Deveny Tolboom

Diëtist en voedingsassistent. Combineert al haar wanhoop met de rest van haar persoonlijkheid. Lees al haar berichten op De Algemene Wanhoop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s