Magische Miljoenen in mijn dorpje

Terwijl mensen hun kerstverlichting beginnen op te ruimen, komt er een lichtbak van een vrachtwagen al toeterend de straat in rijden. Op de zijkant staat “53,9 MILJOEN” geschreven in lampjes. Dan breekt het circus los…

loterij2

Mijn buurvrouw komt ons lichtelijk hysterisch waarschuwen dat ons dorp op tv is en dat er een televisiecrew arriveert bij het veldje verderop in de straat. De Postcodekanjer zou zijn gevallen in Glimmen. In ons kleine dorpje! We trommelen nog wat andere buren op en gaan er met z’n allen heen. Er gebeurt niet vaak wat in Glimmen, laat staan een televisiecrew van een landelijke zender. Ik sta nog geen twee minuten te kijken naar hoe ze een heuse set bouwen en heb net de regisseuse gegroet wanneer die magische vrachtwagen aankomt. Echt een kippenvel moment! Mijn avond was toen al gemaakt en toen wist ik nog helemaal niet wat er verder zou gebeuren. Ik weigerde te geloven dat we een prijs gewonnen zouden hebben en ga er gelijk vanuit dat we nét buiten het net vissen. Maar die vrachtwagen is dus echt zo mooi als op televisie! Het filmpje van de binnenkomende vrachtwagen app ik door naar verschillende mensen en vanaf dat moment leeft iedereen mee. Iemand wist me al te vertellen dat we sowieso iets gewonnen zouden hebben voordat ik dat zelf door had.

Bekendmaking & speculatie
Niet veel later arriveren Martijn Krabbé en Caroline Tensen ook in hun postcodeloterij-rode jassen om live voor RTL Boulevard te vertellen wie de echte Postcodekanjer hebben gewonnen en wie de rest van het geld mogen verdelen. Het blijkt dat alle aanwezigen op het veldje (inmiddels ongeveer het halve dorp) niet de winnaars zijn van de kanjer, maar de rest van het bedrag mogen verdelen. Alsnog een dikke 26 miljoen die wordt verloot over alle deelnemende loten. Niet mis! Mijn ouders prijzen zich gelukkig dat ze hun lidmaatschap toch maar niet hebben opgezegd.

Na deze bekendmaking komt er een gigantisch scherm waar Miljoenenjacht op vertoont wordt, een poffertjeskraam en er wordt warme chocolademelk uitgedeeld. Dat laatste is echt welkom, gezien het gure weer. Geld maakt niet gelukkig, maar poffertjes wel. De sfeer is goed, iedereen is uitgelaten. De allerbeste nieuwjaarsborrel sinds het begin van Glimmen! Maar ondertussen horen we nog steeds maar niet wat we nou hebben gewonnen en er wordt druk gespeculeerd over hoeveel mensen er nou mee zouden spelen. Er worden ontzettend uiteenlopende bedragen genoemd, maar van alle bedragen draait mijn maag om.

Kritiek & liefde
Ondertussen leven mijn vrienden, collega’s en familieleden massaal mee met wat er gebeurd. Ze vragen om updates en of de poffertjes van de poffertjeskraam wel gratis zijn (we blijven Hollanders). Ik krijg louter lieve berichtjes. Iedereen gunt mij en mijn ouders het geluk, al eisen mijn collega’s wel dat ik op koekjes trakteer.

Ik lees ook wat reacties van mensen die ik niet ken op social media onder nieuwsberichten. Die zijn dan weer bijna allemaal negatief. De meeste schrijvers van reacties vinden dat we het geld niet zouden verdienen, aangezien we toch al allemaal genoeg geld zouden hebben. Ze hebben een beeld dat we allemaal een soort Dagobert Duck zijn met een geldpakhuis in de achtertuin. Nu zijn er inderdaad rijke mensen in Glimmen en leven we niet op de armoedegrens, maar ik ken toch genoeg mensen die het geld goed kunnen gebruiken.

Mijn ouders hebben het bijvoorbeeld nog nooit in hun leven breed gehad. Ze hebben jarenlang ieder dubbeltje moeten omdraaien en op vakantie gaan is nooit vanzelfsprekend geweest. Toen ik werd geboren hadden ze geen geld om boodschappen te doen en ik heb tot mijn 16de verjaardag een slaapkamer met mijn broer gedeeld, omdat we toen nog veel kleiner woonden. We weten niet wat we winnen, maar we weten ook niet wat ons overkomt. Ik wil niet klagen, maar ik wil wel zeggen dat wat je op televisie ziet, niet alles is. Zoals altijd, ligt het een stuk genuanceerder.

Mijn broer en ik willen al sinds mensenheugenis een Lego trein. Mijn vader heeft altijd gezegd dat we er eentje zouden krijgen wanneer we de Postcodeloterij zouden winnen. Pap, mag ik dan nu eindelijk een Lego trein?

loterij4

Nasleep
Op vrijdag krijgen we te horen wat we nou daadwerkelijk winnen tijdens een dorpsfeest. In de tussentijd zijn er al door verschillende programma’s opnames gemaakt in ons bescheiden dorpje, heb ik de chauffeur van de magische vrachtwagen gesproken (die blijkbaar nog veel meer magische vrachtwagens heeft) en heb ik een foto gemaakt voor de Instagram van de verslaggever van EditieNL.

Ik vind het ontzettend bijzonder om dit mee te maken! Op de avond van 1 januari 2019 waren wij het meest beveiligde dorp van Nederland en dat zijn we nog steeds. Wanneer je met de auto ons dorp binnenkomt, wordt je staande gehouden door beveiliging. “U rijdt gewoon even door hè?”. Normaal gesproken zie je dit soort dingen op tv en denk je dat ze de lichtgevende vrachtwagen erachter hebben geplakt. Nu sta je er ineens middenin. In je eigen dorpje. Terwijl je op de bank dacht te gaan liggen in je Tokkiebroek.

Mijn meest nuchtere moment was wel toen ik de volgende dag mijn uit Syrië afkomstige collega moest uitleggen waarom er een vrachtwagen met geld bij mijn huis kwam. “En waarom win je dan? Omdat je zoveel betaald?” Ja, raar eigenlijk hè?

loterij5
Ik was gespot tijdens Miljoenenjacht en mijn apper was zo lief om voor de duidelijkheid even een cirkel om mijn hoofd te tekenen.

 

>>10 maanden later blikte ik terug op wat de Postcodekanjer ons bracht. 

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

2 gedachten over “Magische Miljoenen in mijn dorpje”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s