Verbinding van vuurwerk op de Grote Markt

Het loopt tegen het einde van de dag en de vervroegde schemering begint in te vallen. Ik sta te wachten bij de net opgezette ijsbaan op de Grote Markt in Groningen. Tegenover mij komt er een gezelschap uit het stadhuis gelopen. Ze vormen een haag en de fotograaf duwt de gasten lange sterretjes in handen. Ongeduldig wachten ze op het bruidspaar.

Inmiddels wachten ze niet meer alleen. Ik ben niet de enige die het een interessant schouwspel vindt. Mensen pauzeren hun boodschappenronde, stappen van hun fiets en op de ijsbaan achter mij wordt er niet veel meer geschaatst.

huwelijk1

Als een soort wave gaan de sterretjes aan. Ze steken feestelijk af tegen het grijze stadhuis, waaruit het nieuwbakken bruidspaar, stevig in elkaar geklemd, naar buiten komt. Ze stralen nog meer dan de sterretjeshaag waar ze doorheen lopen. Hij in pak, zij in een ‘Frozen’-blauwe jurk. De mensen die de haag vormen, juichen het koppel toe, maar zijn daarin wederom niet de enigen.

huwelijk2

Over de hele Grote Markt klinkt applaus. De jongeren op de ijsbaan joelen de nieuwe meneer en mevrouw toe. Allerlei culturen en tinten staan te juichen en te klappen. Jong, oud en alles daar tussenin is betrokken en ik krijg er kippenvel van in mijn nek. Als het verse echtpaar de haag is doorgekomen, klinkt er gezang en begint het gezelschap te dansen. Het applaus en gejoel houden ondertussen aan. Uiteindelijk bedankt meneer als een echte showman ‘hun’ publiek.

huwelijk4

Even een voorproefje van hoe we met Kerst altijd vinden dat de wereld eruit moet zien: een gezamenlijk feestje met vreemden.

huwelijk3
Lieve mensen die ik niet ken, heel veel geluk samen!

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “Verbinding van vuurwerk op de Grote Markt”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s