Mijn Alopecia Areata: update oktober 2018

Schaif stoat laif & ’t kon minder

Al eerder schreef ik over hoe ik in 2016 kaal werd, hoe ik daarmee omging en over hoe ik weer haar kreeg. Dit alles heeft te maken met Alopecia Areata. Dit is een haarziekte die te maken heeft met een overactiviteit van mijn immuunsysteem. Het laatste deel besloot ik met dat ik weer een lekkere kop met haar heb en dat de toekomst van die pluizenbol uiterst onzeker is.

Met deze update voel je ‘m misschien al aankomen: the Alopecia Beast is Back. Voordat al mijn haar een logische lengte in verhouding tot elkaar heeft kunnen bereiken, is er alweer een deel met de noorderzon vertrokken. Gelukkig is the beast tot nu toe nog niet zo erg als eerst. Ik heb nog steeds een flink pluizenbolletje en de bowlingbal blijft tot nu toe uit. Wel zitten er onder mijn verendekje drie ronde, kale eilandjes. Ook een variant van Alopecia Areata.

oktober

Na een dagje uit haalde ik in de auto mijn handen door mijn haren. Ik blijf dat een fijn gevoel vinden. Alleen voelde ik aan de zijkant van mijn hoofd een ander bekend gevoel: mijn hoofdhuid. Snel checkte ik het in een spiegeltje en inderdaad, er zat een kale plek. Het voelde onwerkelijk en alsof het onderdeel was van één van mijn “ik ben weer kaal”-dromen (die ik nog steeds af en toe heb).

Een week of twee later borstelde ik ’s avonds mijn natte haren en zag ik in de spiegel dat het boven op mijn hoofd wel erg vreemd viel. Er was maar een korte check nodig om erachter te komen dat een tweede kale plek een feit was. Deze keer voelde ik wel onmiddellijke, echte paniek. Ik ben in slaap gevallen en ’s ochtends wakker geworden met het idee dat ik weer kaal zou gaan worden.

43562250_363686187735863_352151923446513664_n

Dat is gelukkig tot nu toe nog niet gebeurd. We zijn nu ongeveer een maand verder en er is wel nog een derde plekje bijgekomen en de plek aan de zijkant van mijn hoofd heeft zich uitgebreid. Iedere pluk haar die ik in mijn borstel vind, vind ik maar eng. Gelukkig zie je van die plekken normaal gesproken helemaal niets. De rest van mijn haar weet het allemaal goed te bedekken. Alleen als mijn haar nat is, zie je dat er aan de rechterkant van mijn hoofd iets niet helemaal klopt. Maar ja, zoals ze in Groningen zeggen: schaif stoat laif.

Ik heb overigens geen aanleiding kunnen bedenken voor de activiteit van mijn Alopecia. Ik heb geen zware medicatie gebruikt en ik heb geen hevige stress ervaren. Ik heb het wel druk gehad, maar dan voor een korte tijd en zonder stress.

Ik moet er maar rustig onder zien te blijven. Stress kan het alleen maar verergeren. Maar hoe blijf je rustig met het idee dat het misschien weer helemaal mis gaat lopen met je net nieuw verworven kapsel? Een behandeling is bij mij niet mogelijk. Er zijn injecties die ze in je hoofd spuiten om een allergisch eczeem op te wekken die dan vervolgens je haarzakjes weer wakker moet schudden. Aangezien ik op mijn hele lichaam al heel actief eczeem heb, zal dat voor mij alleen maar problemen opleveren.

We zullen zien waar het toe leidt. Of waar het niet toe leidt. Het is immers niet gegarandeerd dat ik nu kaal word, nog meer plekken krijg of dat deze plekken blijven.  Ik blijf positief, want om er nog maar een Gronings gezegde tegenaan te gooien: ’t kon minder.

 

In april 2019 schreef ik nog een update

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

8 gedachten over “Mijn Alopecia Areata: update oktober 2018”

  1. hei leonie
    het is een lastig iets dat als een zwaard boven je hoofd hangt. Toch wil ik benadrukken dat je als mens veel meer bent dan het gene waar je mee moet dealen. Mijn mening is dat je kaal net zo mooi bent en vooral iemand die veel meer inhoud heeft als velen die als een barbiepop door het leven gaan. Ik gun je die mooie bos haar en hoop dat je moeilijke lichaam eens een keertje rustig word. Zonder die stomme jeuk ben haar uitval. veel liefs robert

    Like

  2. Hier sluit ik mij helemaal bij aan wat mijn broer zegt!!! En ik heb respect hoe je er mee om gaat,mijn dappere dochter! Een dikke knuffel van het moederschip.X

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s