Ik jeuk me een deuk, but itch oké

Mijn huid is op sommige plekken zo hard als dat van een olifant en tegelijkertijd zo dun als een velletje filodeeg. Vroeger lag ik languit over de deurmat heen en weer te schuiven om de jeuk op mijn rug te stillen en ik word nog steeds ’s nachts wakker omdat ik zo’n jeuk heb. Het zou niet best zijn als ik een T-Rex was, want dan kon ik nooit meer ergens bij. Ik heb namelijk eczeem.

jeuk

Ik heb mijn hele leven al atopisch eczeem. Dat is een soort eczeem dat simpelweg bij mij hoort, bij mij ‘in de genen zit’. Omdat de plekjes verspreid zitten over mijn hele lichaam, is het niet bepaald een onzichtbare aandoening. Daardoor krijg ik dan ook vaak vragen en (goed bedoelde) opmerkingen van mijn medemens. Wanneer ik iemand al wat langer ken, snap ik dat. Maar vaak komen ze van mensen die ik niet ken. Mensen die ik voor het eerst ontmoet op een verjaardag of bijvoorbeeld klanten uit de winkel waar ik werk. Al die vragen en opmerkingen zijn gestoeld op nogal wat misvattingen over eczeem. Lees dit alsjeblieft en behoedt jezelf van het zijn van een lastpak.

  1. “Het gaat wel weer over.”. Nee dus. Althans, bij mij niet. Ik krab me al bijna 26 jaar het leplazarus, ga me niet vertellen dat ik er wel overheen groei. Die houdbaarheidsdatum ben ik allang gepasseerd.
  2. “Dan moet je gewoon even naar de huisarts.”. Het grappigste is dat deze opmerking vaak komt nadat ik al heb gezegd dat ik al mijn hele leven eczeem heb. “Ooh goh, blij dat u daar mee komt. Nog nooit aan gedacht om een zalfje te halen!”. Niet elke jeuk gaat over van een zalfje. Ook adviezen over acupunctuur (ik heb genoeg gaten in mijn huid) en andere alternatieve geneeswijzen zijn overbodig. Ik heb het hele assortiment geprobeerd, mijn eczeem is gewoon te koppig om te genezen.
  3. “Niet krabben”. Dat is echt het aller, aller, aller stomste wat je tegen iemand met jeuk kunt zeggen. One way ticket to hell. Als je zelfs ergens jeuk hebt, móet je toch ook krabben? Jeuk leidt je af van alles wat je wilde doen. Je móet wel krabben en als iemand aandacht besteedt aan jouw jeuk, wordt het alleen maar erger, plus dat je je ook nog lekker kunt gaan lopen schamen voor jouw gekrab.
    jeuk
  4. “Maar dan heb je toch gewoon jeuk?”. Ja, ik heb jeuk inderdaad. De hele dag lopen er kleine spinnetjes onder mijn huid door. Daarnaast heb ik veel pijn, omdat je dus niet kunt stoppen met krabben. Daar komt bij dat mijn lichaam de hele dag bezig is met tegen zichzelf vechten (de oorzaak van het eczeem), wondjes repareren en infecties voorkomen. Dat put ontzettend uit. Daardoor ben ik vaak ook ontzettend moe. Wanneer mijn huid ontsteekt (wat makkelijk gebeurd door de beschadiging en dunheid), kan ik heel ziek worden. Dus nee, het is niet gewoon wat jeuk. Dan ben ik nog niet eens begonnen over hoe de zalven mijn kleding aantasten en hoe schadelijk de bijwerkingen zijn van de zwaardere medicatie.

Om het allemaal wat positief af te sluiten, heb ik wat tips voor jullie:
– koop nooit badschuim/douchegel/ iets dergelijks voor iemand met huidproblemen. Hoe lekker het ook ruikt of hoe mooi het flesje er ook uitziet, de ontvanger heeft er waarschijnlijk geen zak aan. Dat soort dingen komen heel precies.

– Stel je vragen als je iemand ietsje langer kent dan een half uur. Begin ook met vragen, niet met je adviezen, hoe lief je die ook bedoelt. Ik leg je met liefde alles uit, maar ik denk overdag gemiddeld net zo vaak aan mijn eczeem als jij aan je linker bil, dus we hoeven het er niet per se over te hebben.

– Ik kan echt heel goed tegen grappen over eczeem. Ik lach er liever samen met je om, dan dat we erom huilen.

Gelukkig is Jochem Myjer ons altijd van dienst wat betreft die grappen. Zie hier hoe Loes ge-bodypaint is:

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

5 gedachten over “Ik jeuk me een deuk, but itch oké”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s