Mijn Moederschip

Anita is 54 jaar en kok, verpleegster, vlekken-verwijderaar (Vanish is er niets bij), taxichauffeuse, wasserette, afwas-service, boodschappen-service en vele andere dingen. Oftewel: ze is moeder. Niet zomaar eentje, ze is mijn moeder. Tijdens het opvouwen van de was, stelde ik haar een paar vragen.

mama en ik

Wat vind je van onze band?
Goed. We kunnen goed met elkaar praten en ik kan eigenlijk alles wel tegen je zeggen, wat er ook is.

Wat is je favoriete herinnering van ons samen?
Mijn favoriete herinnering met jou is dat je geboren werd, en dat ik je vast kon houden en je voor het eerst op mijn buik kwam liggen. Je bleek een meisje te zijn en dat had ik niet verwacht. Je kwam gezond ter wereld en dat was een grote opluchting, gezien alle angsten tijdens de zwangerschap. Dat zal ik nooit meer vergeten.

Fijn dat je dat nooit vergeet mam, het was voor mij ook een speciaal moment.

Wat is je minst favoriete herinnering van ons samen?
Toen je zo ziek was dat ik je bijna kwijt raakte. Toen kon ik je haast niet optillen, omdat je zoveel pijn had aan je huid. Ik dacht toen echt dat ik je kwijt zou raken.

Ik heb al mijn hele leven ernstig atopisch eczeem, over mijn hele lichaam. Op verschillende momenten in mijn leven is dat ontspoort. Mijn huid was toen heel erg open en daar kwamen bacteriën bij. Daardoor ben ik een aantal keer heel erg ziek geweest en werd ik ook een keer opgenomen in het ziekenhuis.

Het besef dat je je kind ineens kunt kwijt raken, is verschrikkelijk. Er gaat een stukje van jezelf kapot en daardoor ben ik nog steeds heel alert wanneer je je niet lekker voelt. Dan ben ik ook boos, want het klopt niet. We hebben als gezin samen al heel veel meegemaakt.

Wat vind je belangrijk in het moederschap?
Dat het goed gaat met mijn kinderen en dat het vertrouwen in elkaar goed is. Daarvoor moet je goed contact houden met elkaar en veel blijven praten. Tegelijkertijd moet je je kinderen ook kunnen loslaten. Ik vind het daardoor heel belangrijk dat we af en toe als gezin samen weggaan en samen zijn. Niet omdat ik tegen andere mensen ben, maar dan is de dynamiek toch anders.

Ben je wel eens teleurgesteld in mij?
Ja, vorige week was ik teleurgesteld.

Ooh, ooh… Wat heb ik gedaan?

Het is maar klein. Toen zou je thuis komen eten en daar had ik me toch wel op verheugd, omdat je een tijdje weg was geweest. Toen kwam je toch niet. Natuurlijk gun ik het je als je een avond weggaat, maar ik vind het toch ook wel heel gezellig als je hier bent. Je maakt verder wel goed overwogen keuzes. Je denkt er goed over na en je bespreekt het vaak ook nog.

Wat is favoriete ding om samen met mij te doen?
Shoppen! In een andere stad of in onze eigen stad. Een dagje samen weg, naar bijvoorbeeld Paleis Soestdijk of de Oranje-wandeling bij Paleis het Loo. Toen was het trouwens echt mooi weer.

mama en ik2

Wat vind je leuk aan ons samen?
We hoeven niets tegen elkaar te zeggen, we weten zo wel van elkaar wat we ergens van vinden. Dat komt door onze sterke band. Zelfs op een afstand, daarom heeft het ook geen nut om tegen mij te liegen via sms. Ik denk dat we zo’n sterke band hebben doordat je zoveel ziek bent geweest. Of misschien hebben gezonde kinderen dat ook wel met hun moeder. Geen idee, daar kan ik niet over lullen.

Wil je nog iets tegen mijn lezers zeggen?
Ik ga niets over mezelf zeggen, maar jij bent wel een leuke dochter. Iedereen heeft wel eens ruzie, maar het komt altijd weer goed. Dat spreken we altijd uit.

Heb je nog meer of is het nu klaar? Ga je vandaag nog douchen?

mama en ik3

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “Mijn Moederschip”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s