Doorgestoken kaart

Noorderzon 2018 is in volle gang (en zelfs al bijna afgelopen). Voor de lezers die niet bekend zijn met het fenomeen ‘Noorderzon’: het is een jaarlijks internationaal performing arts festival. Het staat bol van de theatervoorstellingen, muziek, poffertjes, bier, lampjes en gezelligheid. De home-base van Noorderzon is het Noorderplantsoen in Groningen.

“En dan zoeken we nog een deelnemer voor ons alles overtreffende eindspel! Heeft u misschien zin om mee te doen, mevrouw?” “Absoluut niet.”. Elke avond, aan het einde van de talkshow van Glasnost bij de Carrouselbar, is het tijd voor een eindspel. Het spel bestaat uit een zenuwspiraal in de vorm van de skyline van Groningen (inclusief Martinitoren en het Groninger Forum, dat nog gebouwd moet worden).

glasnost2

Na nog even vragen, blijkt dat de vrouw ervan overtuigd is, dat het eindspel doorgestoken kaart is. Ze heeft de hele show zitten kijken. Heeft ze daaruit de conclusie getrokken dat het een vooropgezette uitslag betreft? Is er op Noorderzon een roddel gaande die ons nog niet ten ore is gekomen? Of heeft ze een voorliefde voor extreme complottheorieën?

Voor de duidelijkheid: de prijs is elke avond een ijsje met Smarties bij de ijskraam verderop. Dat wil je natuurlijk niet in verkeerde handen laten vallen. Beter kies je van te voren een winnaar en laat je het niet aan het toeval over van de wel of niet trillende handen van een passant.

Het eindspel verloopt zonder deelname van de dame, maar wel onder haar scherpe, toeziend oog. Wanneer de show voorbij is, er meerdere keren een toeter en een bel heeft geklonken wegens overtredingen van de deelnemers, en er uiteindelijk gebleken is wie zijn handen het beste onder controle heeft, staat de vrouw in een ferme beweging op. Ze steekt met een groot gebaar haar duim naar beneden naar het Glasnost-team en loopt boos het houten terras af. Ik hoop dat ze verder wel een leuke avond heeft gehad en het haar verder goed vergaat.

glasnost1
Foto: Nienke Maat

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s