De avonturen van Deveny en Erik in IJsland part 3

Previously on De avonturen van Deveny en Erik in IJsland kon je lezen over mijn hoogtepunt van onze reis naar IJsland: Puffins kijken op Grimsey. Vandaag reizen we verder naar de Westfjords, één van de mooiste dingen die ik ooit heb gezien.

Dalvík > Blönduós
Toen we in Nederland nog bezig waren met plannen, hadden we besloten om op deze dag te gaan geocachen. Alleen ging het niet zoals gepland. Doordat we een mini hadden konden we een paar geocaches niet bereiken, omdat de wegen er naar toe niet geschikt waren voor de mini. Ook konden we een geocache niet vinden. Hierdoor waren we veel sneller bij onze volgende slaapplek dan gepland. Gelukkig hadden we allemaal reisboekjes bij ons en kwamen we erachter dat Hvitserkur en Kolugljufur Canyon in de buurt lagen. Hvitserkur is een rotswand op een strand. Allebei dachten wij dat deze een beetje “dik” zou zijn, maar de wand was verrassend “dun”. Wel mochten we lekker klauteren om op het strand te komen. Over Kolugljufur Canyon gaat letterlijk een weg en parkeer je aan één van de twee kanten. Toen we weer richting het hostel wilde gaan, moesten we nog even stoppen voor een groep paarden die over de weg liepen. In het hostel ging ik twee uur slapen, want ik was ineens heel misselijk. Gelukkig voelde ik me in de avond weer goed en las het het laatste deel van A Series of Unfortunate Events uit.

Blönduós > Ísafjörður
Nu beginnen we aan de reis door de Westfjords. Volgens een man uit Nieuw-Zeeland (waar Erik mee had zitten praten toen ik aan het slapen was) is dit het mooiste gedeelte van IJsland. Ik geef deze man groot gelijk, want mooi is het zeker. De ene fjord na de andere reden we in en uit. Hierdoor voelen de afstanden en uren een stukje langer, maar dat maakt niet uit. Ik wilde perse langs een zoutwinnerij waar mijn moeder iets over had gezien op tv. De omgeving was heel mooi, maar de winnerij was niet zo heel leuk. Wat fjorden later kwamen we aan in Ísafjörður. Hier hadden we een hele ruime kamer en zelfs vloerverwarming in de badkamer! Ik was bijna op de grond gaan liggen. Maar het was tijd om te gaan eten. Jammer genoeg zaten de enige twee bistro’s helemaal vol, dus eindigde we bij een pizzeria. Hier hadden we zulke hete pizza’s dat we zaten te zweten alsof het dertig graden was.

Ísafjörður > Patreksfjörður
Dag twee in de fjorden. Op de planning stond een “kort” ritje van twee en een half uur gepland. Alleen door *kuch kuch* kut gravel duurde dit langer dan vier uur, maar voordat we bij de gravel komen, gaan we eerst een paar keer (vier keer) door een tunnel om bij wat afgelegen vissersdorpjes te komen. Veel was er in die vissersdorpjes niet te doen, maar de omgeving van elk dorpje was heel mooi. Na drie dorpjes gingen we richting een serie watervallen en bleek later heel veel gravel. Op een gegeven moment reden we zo hoog dat er ijs lag. Ik vond dit een mooi moment om even met mijn ouders te gaan bellen. Nederland zat op dit moment op haar hoogtepunt met de hittegolf. Bij mijn ouders thuis was het 31,5 graden en bij mijn moeder op het werk kon ze genieten van 34 graden. En ik? Ik had ijs in mijn handen en had echt het gevoel dat ik op vakantie was in IJsland. Jammer genoeg moest ik weer verder met rijden over gravel en weer eens de hellingproef doen. Lang leven fjorden, gravel en langzaamaan rijden (NOT). Na heel wat gevloekt te hebben, kwamen we eindelijk bij de watervallen aan. Het duurde even voordat ik ervan kon genieten, want ikzelf was namelijk absoluut niet te genieten. Het leuke aan deze watervallen was dat we heel dichtbij, maar dan ook echt heel dichtbij konden komen bij de hoogste. Na het genieten van de watervallen moesten weer weer verder over dat stomme gravel, dat op dit punt echt mijn neus uitkwam. Anderhalf uur later kwamen in het stadje van onze volgende Guesthouse aan en duurde het nog even voordat we het gevonden hadden, want het was niet heel makkelijk te vinden. Nadat we het gevonden hadden, kwamen we een ander obstakel tegen: Waar was onze kamer? Er was namelijk geen gastvrouw en we hadden geen bericht gekregen met de code om het Guesthouse in te kunnen. Gelukkig waren er andere gasten aanwezig en deden zij voor ons de deur open en besloot een ander stel dat kort na ons aankwam te bellen. Zij gaven aan ons door dat de gastvrouw langs zou komen. Alleen kwam deze vrouw niet langs en bleek dat de man, die gebeld had, de verkeerde persoon had gebeld. Hierdoor besloot Erik zelf te bellen en gelukkig wisten we daarna binnen vijf minuten waar wij en het andere stel sliepen. Na de kamer geïnspecteerd te hebben besloten we te gaan eten. Ik had alleen geen zin om te lopen of te rijden en Erik ook niet, dus besloten we dat Erik maar twee minuten moest gaan rijden om ons naar het dichtstbijzijnde restaurant te brengen. Hier aten we (naar mening) het lekkerste eten van de hele vakantie: een soort van zalm en rabarbertaart. HEERLIJK! Ook zaten er Nederlanders bij ons aan tafel waar we even gezellig mee hebben zitten praten.

Patreksfjörður > Sælingsdalur
Na een goede nachtrust deden we een poging om bij een rots met Puffins te komen. Alleen reden we op een gegeven moment op een stuk gravel (ja alweer gravel) dat het bijna onmogelijk maakte om berijden met onze mini, dus besloten we om te keren voordat we dat niet meer konden doen. Het plan was om na de Puffins naar een plek te gaan waar zeehonden te zien waren, maar omdat dit een zelfde soort weg was die we net verlaten hadden, besloten we om dit ook maar te skippen uit voorzorg en reden we naar ons hotel. Dit lag in de middle of fucking nowhere, maar gelukkig had het een zwembad en een restaurant. Voor het eerst in een jaar ging Erik, voor het eerst in twee jaar ging ik en voor het eerst tijdens onze relatie, gingen we samen zwemmen. Naast een zwembad waren er ook twee jacuzzi’s en een soort pierenbadje. Ook was er een bad met ijswater en na een wedstrijdje en gespeeld te hebben met drijfdingen, gingen we elkaar heel volwassen uitdagen wie het langst in het ijswater kon blijven zitten. Eerst gingen we allebei niet verder dan één been, maar uiteindelijk gingen we bijna kopje onder. Geen idee wat de langste tijd was, maar volgens mij had ik gewonnen en dat is het allerbelangrijkste. Omdat we nog redelijk wat geld te besteden, hadden aten we drie gangen. De rekening was ietsje hoger dan we van te voren hadden verwacht, maar gelukkig was het eten het wel waard.

Volgende week is het alweer tijd om de laatste vier dagen te bespreken van onze reis naar IJsland. Tijdens deze dagen zagen we hele bijzondere dieren en zaten we voor een paar uur in een beek, maar dit en meer lees je volgende week.

Gepubliceerd door

Deveny Tolboom

Diëtist en voedingsassistent. Combineert al haar wanhoop met de rest van haar persoonlijkheid. Lees al haar berichten op De Algemene Wanhoop

2 gedachten over “De avonturen van Deveny en Erik in IJsland part 3”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s