Zandtaartjes met banketbakkersroom en aardbeien

Ik ben geen Martha Stewart, maar weet wel wat van bakken. Ik vind het een heerlijke bezigheid en met een beetje hulp van een kookboek of Rudolph van Veen, lukt het vaak wel. Mijn vader was jarig en dat was weer een uitgelezen kans om iets nieuws te proberen! Dit recept heb ik zelf samengesteld uit andere recepten. Ik heb het zanddeeg-recept van www.cakejevaneigendeeg.nl gebruikt en de banketbakkers room van 24kitchen (dus zonder zakje uit de supermarkt). Samen worden het kleine taartjes met een knapperige koekbodem, smaakvolle, romige banketbakkersroom en zoete aardbeien. Aan de slag!

Benodigdheden:
10 tartelette vormpjes van ong. 10 cm doorsnede
beslagkom
melkpannetje
garde
mixer
deegroller
blindbakvulling (bijvoorbeeld blindbakbonen, ongekookte bonen of ongekookte rijst)
bakpapier
vershoudfolie
lage, grote schaal

Ingrediënten voor 10 taartjes:
Zanddeeg:
125 gr. Fijne kristalsuiker
1 ei
2 tl vanille extract
250 gr. Bloem + extra om te bestuiven
125 gr. Koude boter

Banketbakkersroom:
1 vanillestokje of 2 tl. Vanille extract
500 ml. Melk
150 gr. Suiker
4 eidooiers
2 el. Bloem

Aardbeien voor garnering

10425995914_9c5f824e62_b
Bron (want dit ben ik dus niet. I wish.)

Bereiding:
1. Begin met het maken van het zanddeeg. Mix daarvoor eerst suiker, zout, vanille extract en het ei in een kom tot een glad mengsel. Voeg dan de bloem toe en mix tot er een kruimelig deeg ontstaat. Voeg dan als laatste de boter toe tot het een samenhangend deeg wordt.

2. Maak er een bal van en kneed het nog even door met je handen. Verpak het dan als plak in plasticfolie en leg het minstens een uur in de koelkast te rusten.

3. Ondertussen maak je de banketbakkersroom. Doe daarvoor de suiker, eidooiers, bloem en een scheut van de melk in een kom. Mix dit goed met een garde, tot er een gladde, lichtgele massa ontstaat.

4. Verwarm ondertussen de melk met het uitschraapsel van het vanillestokje of de vanille extract tot de melk kookt.

5. Voeg langzaamaan de melk toe aan het eimengsel, terwijl je goed met de garde blijft mixen. Wanneer alles in de kom zit, mix je nog even door en giet dan het mengsel al mixend terug in de pan. Wanneer de room doorwarmt in de pan, merk je dat het dikker en lobbiger wordt, zet het vuur laag. Roer nu nog af en toe met de garde door en na ongeveer 3-5 minuten is je room lekker lobbig en goed gegaard.

6. Giet de room in een grote schaal om het helemaal af te laten koelen. In een grote schaal koelt het sneller af, doordat de room daarin meer oppervlakte heeft dan in een kleiner bakje. Zorg dat je de room afdekt met plasticfolie om te voorkomen dat er een vel ontstaat op de banketbakkersroom.

mde

7. Nu kun je de tartelette vormpjes insmeren met boter. Ik heb de bodem van de vormpjes ook bedekt met kleine stukjes bakpapier om de taartjes er nog gemakkelijker uit te kunnen halen. Bestrooi ook je werkblad met bloem en strooi bloem over je deegroller.

8. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een grote plak van ongeveer een halve davcentimeter dik. Nu ga je de vormpjes eruit steken. Het werkt het makkelijkste om een vormpje op de kop op het deeg te leggen en een halve centimeter van de rand van het vormpje het deeg rond te snijden. Haal dan het vormpje eraf. Wanneer je werkblad goed bestrooit is met bloem, is het vrij gemakkelijk om het uitgesneden plakje deeg op te tillen. Mocht dit niet goed lukken, kun je een mesje of paletmes als hulpmiddel gebruiken.

9. Leg het deeg voorzichtig in het vormpje en druk lichtjes aan. De overtollige randjes druk je aan of je kunt ervoor kiezen om even met je deegroller over het gebakje te rollen. Zo kun de randjes gemakkelijk om het vormpje heen weghalen. Doe dit bij alle taartjes.

dav

10. Leg een stukje bakpapier op ieder taartje en strooi de blindbakvulling erover. Zet de taartjes nu voor 10-15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius (heteluchtoven) tot ze goudbruin zijn. Laat vervolgens ook helemaal afkoelen, maar haal ze uit de vormpjes voordat ze helemaal koud zijn. Dan bewegen ze gemakkelijker.

dav

11. Doe de banketbakkersroom in een spuitzak en spuit de room op de zandbodems. Je kunt de room er ook op scheppen. Bekleed de room vervolgens met gehalveerde aardbeien.

Smullen maar!

mde

Tipje van eigen deeg: Mocht je het toch te ingewikkeld vinden om de banketbakkersroom te maken, kun je hier een filmpje vinden. Ook kun je een zakje poeder in de supermarkt kopen om de room mee te maken. Deze hoef je alleen aan te lengen met water.

Advertenties

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroeps chaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

2 gedachten over “Zandtaartjes met banketbakkersroom en aardbeien”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s