Allez les Bleus! – Mijn vakantiedagboek (deel 1)

Voor alles is een eerste keer. Dit jaar was het tijd voor mijn Frankrijk-ontmaagding. Ik ben samen met mijn vriend Mattijs in een lus om Parijs heen gereden. Hier lees je hoe ons dat verging.

Op de eerste dag zijn we naar Lille gereden, waar we in het Eklo Hotel sliepen. Bij het inchecken bleek er geen warm water te zijn die avond en daaropvolgende ochtend, maar we hebben toch besloten er te blijven. De kamer en badkamer waren zeer klein, maar prima voor een tussenstop en prijs als deze. Het personeel was ontzettend vriendelijk en samen met hen en een groep andere hotelgasten hebben we ’s avonds de halve finale van het WK gekeken tussen Frankrijk en België. Heel gezellig en ongedwongen. De stad Lille vonden we niet slecht, maar was ook niet de leukste stad om te bezoeken.

Dag 2 – Parijs
IMG-20180717-WA0016Vanochtend was er nog steeds geen warm water in het hotel. Na een bescheiden, maar lekker ontbijtje zijn we de auto in gestapt naar Saint-Cyr-l’Ecole, wat onder de rook van Versailles ligt. We hebben ons kamp nu voor twee dagen opgeslagen in het Ibis Budget Hotel Versailles (wat dus buiten Versailles ligt). De buitenkant ziet er vervallen uit, maar de binnenkant is modern en schoon. De kamer is ietsje groter dan onze kamer in het Eklo Hotel en de badkamer heeft warm water! Hoera!

Na onze aankomst in het hotel, zijn we naar het treinstation hier 10 minuten vandaan gelopen en hebben we succesvol de trein (inclusief overstap!) naar Parijs genomen. De stad van de liefde, waar de hele middag F16’s en Apache-helikopters overheen vlogen. Bij Maison Pradier hebben we heerlijke macarons gekocht. Ik heb nog niet veel macarons gehad in mijn leven, maar ik weet zeker dat dit de beste ooit waren.

Daarna was het tijd voor onze stadstour. Op aanraden van een vriendin hebben we een gratis tour van Parijs bij Sandemans Tours geboekt. Super! Onze gids Nancy was heel enthousiast, geïnspireerd en grappig. Ze vertelde honderd uit, maar de lange, saaie verhalen ontbraken. In 2 tot 2,5 uur lopen, hebben we Quartier Latin, de Notre Dame, de gevangenis van Marie-Antoinette, de Seine, Point Neuf, het Louvre (van de buitenkant, inclusief tuinen) en de Eiffeltoren en de Arc de Triomph (van een afstand) gezien. Echt een aanrader voor je eerste dag Parijs, of wanneer je er, zoals wij, maar één dag bent. Nancy gaf ook allerlei praktische en bruikbare tips over het bezoeken van de stad, de verschillende toeristische attracties en waar je op moet letten wanneer je door Parijs loopt.

Na de tour hebben we heerlijk gegeten. Het eten was niet duur (€14,50 voor een pasta met Parmezaanse kaas, pestosaus en verschillende gegrilde groenten), maar het drinken daarentegen wel. Een flesje Fanta kostte €5 en we zaten niet eens op een hot spot. Na eerst een rib te hebben verkocht voor die Fanta, zijn we hotelwaarts gekeerd. Dat ging wat minder soepel dan de heenreis. De Fransen hebben even hun reputatie met betrekking tot staken hooggehouden en mijn Google Maps OV-onderdeel heeft mij bedrogen. Daardoor zijn we tijdelijk gestrand op station Issy, maar een vriendelijke Fransman heeft ons weer op weg geholpen.

Dag 3 – Chateau Versailles
Naast de kamer, is het ontbijt bij Ibis ook iets uitgebreider dan bij Eklo. Er was nu ook cake bij (!!!) en brood dat je kan roosteren. Ze hebben hier nergens hartig beleg ’s ochtends en het valt me op dat de meeste Fransen sowieso geen beleg gebruiken. Ze soppen alles in hun koffie. Cake, croissants, baguette, het maakt ze allemaal geen zak uit, lekker soppen. Alles krijgt een koffie-smaak.

Iets na 8 uur zijn we met de trein vanaf Saint-Cyr naar het station Versailles Chantiers gegaan. De tarieven voor het openbaar vervoer vallen hier ontzettend mee en binnen no-time liepen we onder de gouden hekken van het stulpje van Louis XIV, Louis XV en Louis XVI door. Chateau de Versailles is overweldigend in haar grootte en met al het in de zon weerkaatsende goud. Je moet ook wat als je geschenk van God wordt genoemd en jezelf tot ‘Zonnekoning’ uitroept.

dav

Dikke aanrader: koop time-slot tickets voor het paleis! De rij is voor 9 uur ’s ochtends (de opening) al ontzettend lang en al die mensen moeten maar hopen dat ze direct naar binnen mogen, omdat de lucky-bastards met een time-slot ticket voorrang hebben. De tickets moet je van te voren via de website van Versailles kopen.

Het was overweldigend druk, dus voetenschuifelend en met in je ribben gedrukte ellebogen het paleis door. Niet iedereen trekt die drukte even goed. Een Engels sprekende vrouw verdroeg het niet toen ik na het nemen van een foto van het bed van Louis XIV niet gelijk doorliep. Ik begon schandalig genoeg naar mijn audiotour te luisteren en samen met Mattijs er iets over op te zoeken in mijn zojuist gekochte boekje. Eerst een beuk in mijn rug. Kan ik tegen, ik ben ook naar het Sterren Muziekfeest op het Plein geweest (doe dit thuis niet na). Vervolgens reikt ze met één arm voor mijn gezicht langs, met in haar hand haar Iphone. Ondertussen roept ze kwaad: “ARE YOU WATCHING THIS!!?”. “Uhm, yeah. I’m watching this.. So…”. Ze neemt nog één foto en vertrekt snel. Zij keek blijkbaar niet. Ach, zo lang je maar alle kamers op je Iphone hebt staan. In de volgende kamer staat ze in het midden met haar ogen dicht haar audiotour te luisteren.

IMG-20180712-WA0007
Als je vindt dat ik raar doe: dit is de Louis XIV pose. De vrouw achter mij doet pas écht raar.

Zeer entertainend waren ook de mensen die met hun niet-gebruikte audiotour om hun nek in elke kamer een selfie maken en dan snel doorlopen. Het was het allemaal waard. Ik heb het altijd al eens willen zien en het stelde me niet teleur.

We hebben ook een deel van de tuinen verkend. Niet alles, 830 hectare is gewoon een beetje ver lopen. We hebben het Grand & Petit Trianon gezien en het Hamlet-dorp van Marie-Antoinette. Dat laatste is gebouwd, omdat mevrouw zin in een dorp en boerderij had. Het Grand Trianon is in eerste instantie gebouwd voor Louis XIV, zodat hij daar met zijn maîtresse kon daten (Man, ik hou van die rare verhoudingen in koninklijke families). Later is het uitgebreid en het ziet er nu uit als een paleis op zichzelf, maar nog niets vergeleken met het gigantische bouwwerk van het Chateau.

Bij Versailles gold ook weer: het eten was niet duur (een crêpe met chocolade voor €4,50), maar het drinken schrikbarend duur. Na deze audiëntie zijn we dan ook koninklijk uit eten geweest bij de McDonald’s.

Volgende week het volgende deel van “Allez les Bleus!”. Dan reizen Mattijs en ik door naar wel een heel magische plek…

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

3 gedachten over “Allez les Bleus! – Mijn vakantiedagboek (deel 1)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s