Washandjes, azijnpuntjes en Hyacinth Bouquet: Bed & Breakfast

Een discussie over de hygiëne van washandjes, “Ik miste een plankje bij de spiegel” en een hele rits aan kurkdroge opmerkingen: dat is Bed & Breakfast. Het programma werd eerst uitgezonden in de UK, maar is sinds alweer een aantal jaren ook op de NPO te bewonderen met Nederlandse gasten. In iedere aflevering gaan er drie stellen die zelf een B&B hebben bij elkaar logeren. Ze geven hun overnachting dan een beoordeling met goede en slechte punten (oftewel ‘azijnpuntjes’ zoals deelnemer Jan ze noemt), die meestal beginnen met “Lieve Ad en Monique, wij hebben ontzettend GENOTEN van jullie gastvrijheid”. Verder geven ze in een envelop de prijs die zij voor de kamer waar hun logeerpartijtje plaats vond waard vonden. Het programma is net zo kneuterig als een flessenscheepjes museum in Enkhuizen, maar dan lolliger. Heerlijk tijdverdrijf dus!

benb4
De verplichte groepsfoto’s van elke aflevering maken het alleen nog maar kneuteriger (bij deze is dat een woord).

Het leuke is dat Omroep Max echt zijn best heeft gedaan om lekker contrasterende stellen bij elkaar te zoeken. Zo zitten de enigszins strakke en praktische Inge en Theo ineens in een hysterische bloemenkamer van Jacqueline, dé Hyacinth Bouquet van Bilthoven. En kan Jakob zich eens even lekker uitlaten over de krakende vloer van Anita en Bertus, om vervolgens door Bertus onderuit gehaald te worden over de kiertjes in zijn eigen B&B.

 

Zo komen ook Frans en Erika voorbij. Erika vindt het maar jammer dat Ad en Monique geen lijst met regels in hun logeerkamers hadden liggen. Zo weet je toch niet hoe je je moet gedragen? In hun eigen B&B hebben Frans en Erika een lekker overzichtelijke map met wat je wel en niet mag. Daar zit dan vast ook het telefoonnummer van de tandarts in, die ook miste bij Ad en Monique. Misschien moet Erika dan nog als kritiekpuntje mee krijgen dat ze niet zo hard “GOEDEMORGEN” moet gillen aan de ontbijttafel. Ook aan enthousiasme zit een grens, meid.

Ondertussen wordt er een reeks gortdroge opmerkingen gemaakt door de deelnemers. Zo zijn de krekels bijna te horen tussen woordgrappen van Jan en Hycko door en zegt Ad langzaam: “Het is natuurlijk snel gegaan en dat betekent iets. Als het snel gaat betekent het dat het leuk was”. Door al die droogheid vraag je je af wat hij nou eigenlijk zei?

benb3

Bed & Breakfast wordt elke zondag om 21.20 uur uitgezonden op NPO1. Veel plezier met kijken! Check dan ook vooral even je social media, met #BenB. Wordt het nóg vermakelijker.

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

2 gedachten over “Washandjes, azijnpuntjes en Hyacinth Bouquet: Bed & Breakfast”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s