De avonturen van Deveny en Erik: Bier brouwen

Welkom bij de allereerste aflevering van De avonturen van Deveny en Erik. Vandaag kan je lezen over hoe het hen is vergaan tijdens het brouwen van hun allereerste bier. Samen hebben ze Brouwerij Veneboom geopend en de keuken van Eriks ouders omgetoverd tot een waar slachtveld. Ben jij benieuwd hoe het hen is vergaan? Klik dan snel op lees verder!
https://www.instagram.com/p/BjSQruqB_1z/

Afgelopen januari gaf ik Erik een bierbrouwpakket voor zijn verjaardag. Doordat Erik elke zaterdag werkt en ik elke zondag was het moeilijk om een moment te plannen om te beginnen met brouwen. Gelukkig werd ik ineens voor een keer op een zaterdag ingepland en konden we afgelopen zondag beginnen.

Bier brouwen doe je niet één, twee, drie en dus werd de handleiding nog een paar keer goed doorgenomen. Voordat we begonnen met koken, moest eerst alles gedesinfecteerd worden. Gelukkig duurde dat niet al te lang en kon het brouwen snel beginnen. Bij de eerste stap moesten we water verhitten totdat het 74 graden Celsius. Dit kwam eigenlijk neer op staren naar een thermometer. Daarna deden we mout in de pan en moest het een uur koken op 67 graden Celsius. Af en toe roeren en daarna de maisch zeven. Wij hadden een veel te kleine zeef, dus moesten we het allemaal in een bakje doen.

Nadat de maisch gezeefd was, spoelde we de mout met water dat precies 80 graden Celsius oftewel weer gestaard naar een thermometer. Daarna gingen we het weer koken met hop. Een uurtje wachten zorgde ervoor dat ik Gardenscapes ging spelen en Erik een ander spel op zijn telefoon. Daarna kwam het frustrerende van de dag. Het mengsel moest gekoeld worden tot 21 graden Celsius. Doordat we niet genoeg ijsblokjes hadden, duurde dit langer dan we hoopten. Maar geduld is een schone zaak en even laten konden we gaan zeven en ging het allemaal in een mandfles. Daar deden we gist bij, een waterslot erop en zetten het op een donkere plek. Nu moeten we drie weken wachten totdat we het mogen gaan bottelen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Allebei hebben we geen idee of het een beetje te drinken is, maar laten we goede hoop houden! Omdat we blond bier brouwen en ik blond was voordat ik het verfde, heet ons bier Deveny’s originele haarkleur. Heb jij eens iets gebrouwen?

Gepubliceerd door

Deveny Tolboom

Diëtist en voedingsassistent. Combineert al haar wanhoop met de rest van haar persoonlijkheid. Lees al haar berichten op De Algemene Wanhoop

3 gedachten over “De avonturen van Deveny en Erik: Bier brouwen”

  1. De keuken van Martin en Annet net zo schoon weer “opgeleverd” als toen je met papa zelf pizza’s ging maken met eigen gemaakte tomatensaus? Een ideetje voor je volgende blog…pizza maken met paps.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s