Je bent om op te vreten! (maar niet letterlijk)

“Een jonge, goedgebouwde man, die graag opgegeten wil worden” stond er beschreven in een advertentie op het internet. Dat sprak Armin Meiwes wel aan. Hij maakte een afspraak met de man achter de advertentie, Bernd Brandes, en de wens van Brandes ging in vervulling. Ze aten eerst gezamenlijk de penis van Brandes op en na een wilde nacht (hoe dat dan nog kan, is voor mij een raadsel), zorgde Meiwes ervoor dat Brandes’ lichaam niet langer één geheel was.

Tijdens een barbecue kwam ik met vrienden op het onderwerp van welk stuk vlees nu malser is. Ik was op dat moment al blij dat ik een vegetarische hamburger naar binnen aan het schuiven was, maar dat geluk werd versterkt doordat één iemand uit de groep wist te vertellen dat wanneer de eikel van een man gebakken wordt, hij een soort stuiterbal wordt (doe dat thuis alstublieft niet na). Hij vertelde dat hij dat wist door een documentaire en ‘Het Grote Gezamenlijke Googlen’ was begonnen.

kannibaal4

Zo kwam ik op het artikel over Meiwes en Brandes. Ook kwam ik op een artikel over een Japanner die in zijn thuisland een ware beroemdheid is geworden door zijn bijzondere cravings. Hij ontmoette in Parijs een beeldschoon, Nederlands meisje. Maar jammerdebammer, ze wilde niet met hem uit. Dus vermoordde hij haar maar en besloot haar op te eten. Hij had er immers altijd al van gedroomd om zijn geliefde op te eten. Vele malen bruter dan de afspraak van Meiwes en Brandes. In een interview vertelde de Japanner dat hij voornamelijk genoten had van haar rechterbil en haar dij. Hij werd overigens ontdekt en veroordeeld, maar was na vijf jaar alweer op vrije voeten door slordigheden in de onderzoeksrapporten. Even oppassen met wie je afwijst dus.

kannibaal3Ondanks dat ik ook wel eens tegen iemand heb geroepen dat die gene om op te eten was, kan ik me niet voorstellen hoe het sabbelen op een afgehakte vinger, het braden van een rechterbil of het happen in een dij nou seksueel opwindend kan zijn (want daar gaat het in deze gevallen voornamelijk om). Volgens antropoloog Jojada Verrips zit ik hier echter helemaal fout mee, want in onze maatschappij zijn er volgens hem genoeg kannibalistische neigingen. Volgens hem is dat de reden dat we een vanille-ijsje met warme chocoladesaus een ‘Dame Blanche’ noemen en danken ook lange vingers hun naam hieraan. Ik weet nog niet of ik daardoor overtuigd ben…

Wel bestaan er een flink aantal films over kannibalen. Volgens de Volkskrant zijn kannibalen waarschijnlijk de meest menselijke horrorfilm-monsters. Een weerwolf heeft nog een vacht en een vampier nog flinke hoektanden, maar wij beschikken allemaal over de feature van een kannibaal: een normaal menselijk gebit.  De kannibaal werd in de films in eerste instantie neergezet als inboorling die toeristen voorzien van tropenhelm in de fik staken (in Cannibal Holocaust (1980) deden ze dat zo realistisch dat de filmmaker voor de rechter werd gedaagd), maar wordt langzamerhand steeds meer de slager uit het dorp (zoals in The Green Butchers) of onze buurvrouw (zoals in Santa Clarita Diet). Over Meiwes en Brandes is inmiddels ook een toneelstuk gemaakt door jonge acteurs in The Actors Centre in Londen. Deze valt nog onder het label ‘work in progress’, maar werd in april 2018 al wel opgevoerd (www.meiwesbrandes.com).

 

Blijkbaar was onze (tijdelijke!!) fascinatie tijdens de barbecue niet uniek. Anders zouden die films nooit gemaakt zijn en kwamen de acteurs niet op hun stuk Meiwes/Brandes. En misschien zit er toch een kern van waarheid in dat verhaal over de Dame Blanche… En roepen we daarom dat die man met strakke kaaklijn om op te vreten is??

Ik hou het voorlopig nog even bij poffertjes en hoop nu niet opgepakt te worden door de politie die mijn browser-historie gaat onderzoeken. Dan ben ik de Sjaak en heb ik dus echt wat uit te leggen…

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “Je bent om op te vreten! (maar niet letterlijk)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s