Jeroen woont op zichzelf

In “Ik heb last van wervelwinden”- Autismeweek interviewde ik mijn broer Jeroen. Dat ging over Jeroen zijn autisme en verstandelijke beperking.

jeroen (2)
Jeroen met een deel van zijn verzameling(en)

Jeroen woont nu sinds twee weken op zichzelf binnen een woonvorm voor mensen met een beperking. Hij heeft daar zijn eigen appartementje. Het is niet heel groot, maar wel goed te overzien en van alle gemakken voorzien. Jeroen doet voor het grootste deel alles zelf. Hij verzorgt zichzelf en maakt zijn eigen woning schoon. Hij kookt alleen nog niet zelf. Zijn avondmaaltijden krijgt hij van zijn begeleiding. Verder heeft hij een wekelijks gesprek met zijn persoonlijk begeleider en heeft hij tussendoor korte gesprekjes met de andere aanwezige begeleiding. Zijn appartement is niet ver van onze ouders en mij vandaan en hij is in staat zelfstandig naar ons toe te gaan. Hij is in de afgelopen twee weken al flink mentaal aan het groeien en ziet dit appartement echt als een beginpunt om verder te groeien naar een meer zelfstandige woning.

Jeroen zag er eerst heel erg tegenop om onder de vleugels van zijn vertrouwde ouwelijk huis te vertrekken. Hij heeft nooit het gevoel gehad er klaar voor te zijn en wenste dat alles voor altijd hetzelfde kon blijven. Toen duidelijk werd wanneer hij ging verhuizen, kon hij de knop omzetten en besloot hij dat hij gelijk volledig over ging. Het moeilijkste aan Jeroen zijn verhuizing was nog om zijn volledige verzameling van model tractoren, ambulances, brandweerauto’s, politieauto’s, enzovoort te verhuizen. Niet alles past in zijn nieuwe appartement en dan hebben we het nog niet eens gehad over zijn enorme verzameling informatieve boeken over landbouwmachines, locomotieven, apen, stoomtreinen, speciaal transport, motoren en meer.

Hoe vond je het uiteindelijk om hier te gaan wonen?
De eerste twee dagen had ik heimwee, toen mijn ouders weggingen en ik hier bleef. Toen voelde ik me verdrietig en had ik ook spanning omdat ik nu alles zelf moest gaan doen. Nu begin ik steeds meer te wennen en heb ik geen last meer van heimwee. Ik slaap nu ook beter dan toen, maar ik moet nog steeds heel erg wennen aan alle nieuwe geluiden. Af en toe heb ik nog wat naweeën van de stress van de verhuizing.

Wat vindt je het leukste aan het wonen hier?
Ik vind mijn uitzicht het leukste (Jeroen kijkt uit op een parkeerplaats bij een supermarkt. Hij heeft dus veel te kijken en er komen vrachtwagens om de supermarkt bij te vullen.). Ook woon ik nu vlakbij de brandweerkazerne, dus daar kan ik nu vaker gaan kijken tijdens bijvoorbeeld het wandelen. Ik heb nog niet het gevoel dat ik meer vrijheid heb. Dat is hetzelfde gebleven.

jeroen4
Jeroen fotografeert de brandweerwagens ook graag.

Wat is het minst leuke?
De kerkklok van de kerk hier vlakbij die ’s ochtends vroeg luidt. Ook vind ik niet alle maaltijden lekker die ik hier krijg en ze verteren heel snel. De gehaktballen zijn bijna plat, dat is toch raar? Die dingen horen rond te zijn. Dat mis ik wel van thuis; het eten. Ze hebben hier geen pasta zonder kaas.

Ook moet ik nog heel erg wennen aan het alleen zijn. Ik ben nog geen hele avonden alleen geweest, maar aan het alleen binnenkomen en alleen naar bed gaan, moet ik nog heel erg wennen.

Wat vindt je van de mensen die hier zijn?
Ik vind de mensen over het algemeen wel aardig. Sommigen zijn aardiger dan anderen, maar ik heb nog niet zoveel met ze gepraat. Mijn buurvrouw die verderop op de gang woont, is altijd heel aardig en spontaan. De begeleiding vind ik ook aardig. Ze tonen veel interesse in hoe mijn dag was en geven complimenten over mijn appartement, dat ik het mooi schoon heb en dat ik veel verzamel.

Gaat het op jezelf wonen goed?
Ja, op zich wel. Ik kan goed schoonmaken en verzorg mezelf goed. Ik heb al geleerd dat je niet alles kunt verschuiven om eronder schoon te maken. (Hij probeerde zijn tafel met kilo’s boeken te verschuiven). Alleen het tijdsbesef moet ik nog leren. Soms denk ik dat ik heel weinig tijd heb en dan doe ik alles vlugvlug. Maar eigenlijk heb ik dan heel veel tijd.

Wat ga je nog leren?
Ik ga nog leren koken, maar mijn keukentje wordt eerst nog verbouwd door de woningbouwvereniging. Dan ga ik leren koken op een tweepits plaatje. Daar heb ik wel zin in.

Ik wil ook nog mijn cd’s op band en artiesten sorteren en ook mijn boeken op soort. Het terras moet ook nog schoon en ik moet nog een huishoudtrapje kopen.

Als je nu thuis komt bij je ouders, vindt je het moeilijk om op je kamer te komen. Waarom?
Door het verschil met hoe het eerst was. Het voelt niet meer als thuis, omdat mijn eigen spullen er niet meer staan. In mijn appartement voelt het nu meer als thuis. Daarom vind ik mijn oude kamer moeilijk.

Heb je het goed voor elkaar?
Ja, ik heb het hier goed voor elkaar. Ik ben nu ook trots dat ik hier woon.

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

5 gedachten over “Jeroen woont op zichzelf”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s