“Insanity is just a state of mind”: ode aan Hawkeye Pierce

De lente is officieel begonnen! Paaseitjes vullen de schappen, de krokussen steken hun kopjes boven de grond en de liefde hangt in de lucht.

Hij is grappig, stoer en gevoelig. Hij heeft donker haar en een genereuze lach. Geen Tom Cruise of Leo DiCaprio. Nee, mijn eerste celeb-crush was Hawkeye Pierce, het hoofdpersonage uit de Amerikaanse tv-serie M*A*S*H. Eigenlijk was de hele serie mijn crush.

hawkeye5

Hawkeye werd gespeeld door Alan Alda. Inmiddels een oude knar en het leeftijdsverschil zou ons echt parten hebben gespeeld. M*A*S*H werd namelijk voor het eerst uitgezonden tussen 1972 en 1983, ver voordat we zo heerlijk konden binge-watchen via Netflix. 11 seizoenen, 251 afleveringen over het mobiele veldhospitaal M*A*S*H 4077 tijdens de Korea-oorlog (1950-1953).

In het begin bestaat de serie voornamelijk uit grappen en kennen de verhalen en personages weinig diepgang. Het draait bij Hawkeye hoofdzakelijk om het versieren van vrouwen, het drinken van extra droge martini’s en het in de maling nemen van zijn tentgenoot Frank Burns (Larry Linville). “Is dat nou een man naar je hart, Leonie?” Ik kan er ook niets aan doen… Hij heeft een hekel aan de oorlog, geweld en het dragen van wapens. Toch ook wel een beetje een good guy.

Vanaf het derde seizoen komt hier al verandering in en na het zesde seizoen wordt de serie steeds serieuzer. Hawkeye krijgt onverwachts te maken met een onverwerkt trauma en zijn vader wordt opgenomen in het ziekenhuis, terwijl hij zelf duizenden kilometers verderop in Korea zit. Ook bouwt hij in het negende seizoen een gigantische toren van honderden tongspatels om de krankzinnigheid van de Amerikaanse overheid aan te tonen. Want tja, “insanity is just a state of mind”.

 

Hawkeye2

Over ‘insanity’ gesproken… Ken je Max Klinger al? Klinger is een ander personage uit M*A*S*H, gespeeld door Jamie Farr. Klinger heeft meer outfits dan de gemiddelde vrouw en heeft dan ook uitsluitend vrouwenkleding. Hij gaat gekleed als de gemiddelde tante Annie, al heeft hij ook outfits geweid aan “Gone With The Wind” en het Vrijheidsbeeld. Alleen om te bewijzen dat hij gestoord is en naar huis gestuurd moet worden. Ondanks mijn overdreven liefdesverklaring aan Hawkeye, gaan de leukste grappen éigenlijk over Klinger en zijn gevoel voor mode.

hawkeye

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over ““Insanity is just a state of mind”: ode aan Hawkeye Pierce”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s