‘God Bless America’ in het Drents Museum

Ze ligt languit op de vloer met haar vettige piekhaar omhoog, in verschoten kleding en met haar benen half-wijd. Ze is bont en blauw en groezelig. Ik durfde haast geen foto van haar te maken, omdat dat verkeerd voelde. Zo mensonterend, zelfs nadat ik het bordje had gelezen dat ze van polyester, fiberglas, textiel en olieverf is gemaakt. Ze ligt tegenover een stilleven van afval in een goot. Zelf is ze ook afval in de goot van de miljoenenstad New York. De keerzijde van ‘The American Dream’.

America4

Ze is een hyperrealistische pop, gecreëerd door Duane Hanson en draagt de naam “Derelict Woman” (1973). Hanson staat bekend om dit soort poppen. “Derelict Woman” is nog tot en met 27 mei 2018 te bewonderen in de tentoonstelling “The American Dream” in het Drents Museum in Assen. De tentoonstelling gaat over het Amerikaans Realisme van de 20ste & 21ste eeuw. In Assen zijn werken te zien uit de periode 1945-1965 en in de Kunsthalle in het Duitse Emden is het vervolg met werken uit 1965 tot op heden. Inclusief Donald Trump en Hillary Clinton.

Realisme voor Dummies
Wat is realisme dan? Kunstwerken die binnen het realisme vallen, geven de ‘echte’ wereld op een realistische manier weer. Dus niet alleen een mooie zonsondergang of bloemenvaas, maar ook een industrieterrein, armoede en de zwerfster van Hanson.

america3

Indeling
De werken zijn bij “The American Dream” op een originele manier ingedeeld: geen tijdlijn of periodes, maar onderverdeeld in verschillende onderwerpen van het Amerikaans Realisme, namelijk: stad, verhaal, stilleven, mens en platteland. Natuurlijk kunnen deze categorieën door elkaar lopen. Zo kunnen de werken die onder ‘stad’ vallen een ‘verhaal’ vertellen over een ‘mens’. Een leuk gegeven waardoor er ook veel inhoudelijke informatie gegeven kan worden over de werken en de stroming, maar niet altijd even logisch ingedeeld. Waar New York volgens rechte lijnen overzichtelijk is ingedeeld, was het hier een soort speurtocht omdat de categorieën in de ruimte door elkaar liepen en dus ook de nummers bij de schilderijen. Het boekje volgen werd lastig. Dan doe je eens iets volgens het boekje…

“The American Dream” bevat niet alleen schilderijen en beeldhouwwerken, maar ook filmfragmenten uit het nieuws van 1945 tot 1965 in Amerika, zoals de opening van Disneyland in Californië, de première van “Rebel Without a Cause” en de wereldberoemde “I have a dream”-speech van Martin Luther King. Ook is er een playlist, die zowel in de zaal te beluisteren is via koptelefoons, als thuis via Spotify. De playlist bevat muziek van bijvoorbeeld (de door mij zeer geliefde) Elvis Presley, maar ook verwijzingen naar de verschillende oorlogen en het leed daarbij. Daardoor past de muziek binnen het Amerikaans Realisme en wordt de tentoonstelling een levendig geheel.

america

Stillevens
Normaal gesproken ben ik niet zo’n groot fan van stillevens, maar deze waren anders. Geen vazen met bloemen, maar wel bijvoorbeeld een schilderij van een stuk vlees (dat dé strijdafbeelding van vegetariërs/veganisten zou moeten worden) en de beroemde “Brillo Soap Pads Box” van Andy Warhol.

america5
“HOLOS/Series I: Cardin” – Jud Nelson (1985). Bron

Kijk even naar de bovenstaande foto. Dit werk valt onder de ‘stillevens’. Zie je een simpel wit overhemd? Dat klopt, maar fun fact: hij is gemaakt van marmer. Waar de Grieken marmer op soepele jurken deden lijken, deed Jud Nelson dat met een overhemd.

Om met Youtube-termen te spreken: deze tentoonstelling krijgt van mij een duimpje omhoog. Ga maar heen. YES YOU CAN!

america2

Meer informatie is te vinden op de website van het Drents Museum.

 

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

3 gedachten over “‘God Bless America’ in het Drents Museum”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s