Bald is Beautiful: mijn Alopecia Areata (deel 3)

De afgelopen twee weken vertelde Leonie over hoe zij Alopecia Areata kreeg en over hoe ze daarmee omging. Vandaag het derde en laatste deel over haar eerste pluis en over hoe het op dit moment gaat.

Ik droomde bijna iedere week wel een keer dat het allemaal nep was en dat ik gewoon weer mijn lange haren terug had. Diep triest werd ik dan wakker.54ff8dd23e730119d973b8ab42fea010

Rond augustus 2016 kwam mijn eerste pluis. Die pluis ontwikkelde zich tot een heel klein kuifje aan de voorkant van mijn hoofd. Niemand mocht aan mijn kleine kuifje komen, maar iedereen moest ernaar kijken. Want: “Check mijn pluis!”.

Mijn kuifje
Tegen alle verwachtingen in, bleef mijn kuifje zitten. Er kwamen zelfs nieuwe plekken met pluis bij. Beetje bij beetje begon ik over mijn hoofd verspreid plekken met haar te hebben. Het was voor een buitenstaander geen gezicht en ik bleef ook mijn hoofd bedekken, maar zelf was ik er mega trots op. Alsof ik het zelf voor elkaar had gebokst, terwijl ze in het ziekenhuis tussen de regels door hadden uitgedrukt dat ik vooral niet moest rekenen op nieuwe hoofdhaartjes.

Deel 3 (2)

Op een gegeven moment miste ik alleen aan de zijkant van mijn hoofd nog haar, dus begon ik haarbandjes te dragen om dat te bedekken en de rest van mijn vernieuwde vachtje te showen. Ik moest zelfs mijn benen en oksels weer gaan scheren (wat toch wel een upside van alopecia is: ook je verdere lichaamsbeharing kan verdwijnen). Van alle kanten kreeg ik overweldigend lieve opmerkingen en reacties. Iedereen was trots op mijn beharing.

Blijvend verdriet
Het verdriet is nooit weggegaan. Op een gegeven moment kon ik mij mooi voelen wanneer mijn hoofddoek een match was met mijn verdere outfit. Ik heb dan ook een rijke verzameling hoofddoeken, hoofdbandjes, dikke mutsen, dunne katoenen mutsjes en Buffs. Toch zijn er steeds dagen geweest dat ik het liefste thuis wilde blijven en wilde huilen. Soms gaf ik aan dat gevoel toe, maar niet altijd. Het kan juist helpen om op die dagen jezelf naar de stad te slepen en een mooi shirtje voor jezelf te kopen. I am a material girl lalalala.

Inmiddels is bijna mijn hele hoofd bedekt met haar en draag ik ook geen hoofdbandjes meer. Doordat mijn haar niet gelijkmatig is terug gegroeid heb ik wel een gek poefje op mijn hoofd, doordat het haar daar korter is dan op de rest van mijn hoofd. Ach, ik ben allang blij dat het er zit. En iedereen in mijn omgeving die er toe doet, denkt er hetzelfde over.

Ik ben nog altijd bang dat ik ’s ochtends op sta en mijn haar weer begint uit te vallen. Het kan ieder moment gebeuren, dat is het grillige aan Alopecia Areata; je weet nooit hoe het loopt en niemand kan daar een voorspelling over doen. Vaak krijg ik de opmerking: “Ja hallo, maar je moet wel hoop hebben hoor!”. Ik wil geen hoop hebben. Straks moet ik weer afscheid nemen van mijn haar. Dan sta ik daar met mijn hoop. Ik probeer helemaal niets te verwachten. Dat lijkt mij het beste en daar ben ik inmiddels wel geoefend in geworden.

 

Deel 3
De huidige situatie: mijn ongelijk gegroeide maar ó zo geliefde kapsel.

Allergieën
In de tijd dat mijn haar uit viel en vlak daarna, heb ik ook een aantal allergieën voor voedsel ontwikkeld. Ik was ineens allergisch voor kippenei, koemelk en varkensvlees. Naar een verband met de Alopecia Areata is nooit gekeken, al zou die er wel kunnen zijn. Zowel Alopecia Areata als voedsel-allergieën hebben te maken met een overreactie van je immuun-systeem. Maar dat is maar mijn gissen.

 

 

 

 

Mocht je vragen hebben of opmerkingen, deel ze gerust hieronder of op onze social media en ik zal ze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Heb je een eigen verhaal dat je graag wilt delen? Ik lees het graag!

Update: in oktober 2018 en april 2019 schreef ik een vervolg.

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

7 gedachten over “Bald is Beautiful: mijn Alopecia Areata (deel 3)”

  1. Wat ben ik blij jouw blog te hebben gevonden! Ik ben Nina, heb al mijn hele leven eczeem en tal van gekke allergieën. Nu begin ik sinds een maand ook enorm veel haar te verliezen – dat gaat schrikbarend snel! Ik heb de huisarts gebeld en heb morgen de afspraak staan. Tijdens mijn zoektocht naar wat het zou kunnen zijn kwam ik dus jouw blog tegen. Heel fijn om te lezen hoe iemand met dezelfde medische achtergrond én haarverlies ermee omgaat. Mijn vader heeft ook Alopecia Araeta, en heeft me vast op het ergste voorbereid. Ik ben gelukkig niet zo gehecht aan mijn haar en ben erg benieuwd of het bij mij ook daadwerkelijk Alopecia is. Punt is, wat schrijf je prachtige blogs en wat vind ik het fijn om iemand die zo ‘hetzelfde’ is te hebben gevonden.

    Like

    1. Hoi Nina! Wat fijn om te horen dat mijn blog je kan helpen! Soms denk ik wel eens dat de ervaring met het eczeem helpt om hier ook wat makkelijker mee om te gaan. Net wat meer schijt eraan! Inmiddels wordt mijn Alopecia ook samen met mijn eczeem in de gaten gehouden bij de dermatoloog. Misschien kun je dit ook bij je dermatoloog aangeven na je afspraak bij de huisarts? Ik wens je heel veel succes en sterkte de komende tijd! You got this!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s