Rundfunk krijgt een dikke voldoende

rundfunkwachts

“Wachstumsschmerzen”- Rundfunk. Gezien op 27 januari 2018, De Nieuwe Kolk in Assen. 

“Jullie hebben allemaal een voldoende! Behalve jij!”. Misschien ken je ze wel; de jongens van Rundfunk. Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde maakten een succesvolle tv-serie met die naam bij de KRO-NCRV. Het bekendste filmpje van hen op Youtube met Pierre Bokma als meneer Heinrich is al meer dan 3,4 miljoen keer bekeken en er bestaat en heuse remix van.

Maar er is meer: Van Kalmthout en Van de Velde hebben hun hilarische sketches ook naar het theater gebracht. “Wachstumsschmerzen” is een 45 minuten durende voorstelling vol sketches die abrupt in elkaar overgaan, allemaal gespeeld door de twee heren. Ze geven een enorme dosis energie en hebben een razend scherpe timing.

Het decor bestaat uit een tiental deuren. Even denk je dat je naar een ouderwetse klucht gaat kijken, maar dan komt een vader een taart kopen voor de 17de verjaardag van zijn dochter Emma. Een scène die slapstick-achtig begint en vanaf daar blijft de voorstelling constant komisch. De sketches bouwen niet op tot een eindgrap, maar zijn de hele tijd op allerlei manieren hilarisch.

Bob Bronshoff
Yannick van de Velde (links) en Tom van Kalmthout als rappers. (Foto: Bob Bronshoff)

De absurdistische toon wordt al gezet bij het openingswoord dat tegenwoordig bij iedere voorstelling is, waarin wordt vertelt dat het maken van video-opnames verboden is. Volgens de stem zouden we gaan kijken naar een experimentele dansvoorstelling over Noord-Korea. Niet helemaal waar, al is er wel wat slechte experimentele dans in de eerste scène.

Van tijd tot tijd zijn ze grof, maar het mag. Ze zijn niet grof om te rellen. Zo voelt een grap over de MH-17 niet eens als heel misplaatst. Constant spelen ze met de verwachtingen van hun publiek.

Mijn favoriete sketch: een scène over een vrouw die erop staat dat een man op genderneutrale wijze over zijn baby praat. Zij voedt haar kind namelijk op met behulp van een methode uit Scandinavië. Yannick van de Velde zet hierin de perfecte opvoed-muts neer met een fantastische lichaamstaal.

Ze zijn nog even on tour, dus ga dat zeker zien! Mocht je de laatste kaarten nog kunnen bemachtigen…

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “Rundfunk krijgt een dikke voldoende”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s