“Was Getekend, Annie M.G. Schmidt” is zeer geschikt

header annie mg

In “Was Getekend, Annie M.G. Schmidt” speelt Simone Kleinsma Annie M.G. De ene Grande Dame speelt de andere Grande Dame. De ene Grande Dame schreef de mooiste liedjes en de andere zingt ze nu op de mooiste manier. Ik zou ze het liefste in een doosje willen doen…

Ik ben geen musicalfan en heb er daardoor ook nog niet veel gezien. Toch greep ik de kans om naar “Was Getekend, Annie M.G. Schmidt” te gaan gelijk aan. Want wat kan er nou misgaan wanneer je de geestelijk moeder van onder meer Abeltje, Otje, Ibbeltje, Jip&Janneke en Pluk van de Petterflet als hoofdpersonage in een musical neemt? Inderdaad heel weinig.

Niet alleen de uitvoering van de gekozen liedjes is mooi, maar ook de vorm waarin ze de biografie van Annie M.G. Schmidt hebben gegoten, is een hele wijze keuze. Wanneer zoon Flip (William Spaaij) op zoek gaat naar een ring van zijn moeder, vindt hij een koffertje vol brieven. Daarmee ook een heel leven.

We zien Annie in verschillende gedaantes. Als klein meisje, al gek op boeken en

Foto: Roy Beusker
De jonge, oudere en oudste versie van Annie M.G. Schmidt

verhaaltjes maar in strijd met haar ouders. Vervolgens als jonge vrouw (Jeske van de Staak), zoekend naar haar plekje in de wereld. En uiteindelijk als de oude dame (Simone Kleinsma) die ze uiteindelijk geworden is. Maar steeds kijkt Flip hierop terug met ‘de geest’ van zijn moeder, in haar oudere hoedanigheid met alle ironie en pit van Annie M.G.

De voorstelling gaat over de verschillende vormen van liefde. De liefde van ouder en kind, twee vrouwen met één vrijer (en hij heet Nico, Nico, Nico Meijer), een relatie met een getrouwde man en de liefde tussen Romeo en Julius. Liefde is een onderwerp van alle tijden, maar de liefde tussen Romeo en Julius is juist in deze tijd nog zo belangrijk. Het liedje “Sorry dat ik besta” is in de voorstelling dan ook heel sprekend.

Het is de speelstijl van musicals wat ik persoonlijk minder vond aan deze voorstelling. Maar door dat te zeggen, dans ik een beetje op een vulkaan. Ondanks de vele mooie liedjes, hoorde ik steeds “There’s No Business Like Showbusiness” in mijn hoofd. Dat is voor mij namelijk wat musical uitdraagt. En dan heb ik het niet alleen over het moment waarop ze allemaal in glitterpakjes met wapperede handjes dansen, maar ook de scènes waar alleen gesproken wordt. Dat zorgde ervoor dat de kleine, kwetsbaardere scènes niet écht klein en kwetsbaar waren. Nu helpt het uiteraard ook niet meer dat we in de mega theaterzaal van Martiniplaza zaten en niet in de Schouwburg of het Grand Theatre.

Maar de gekozen vorm van een terugkijkende Annie M.G. en Flip biedt ruimte voor humoristische reflectie. Zowel van Annie M.G. op haar leven als op musical als podiumkunst. “Wat doen zij allemaal op mijn zolder?” vraagt Flip aan zijn moeder over het ensemble. “Allemaal liedjes te zingen en te dansen… ”. En ook een tijdens de voorstelling overdreven buigende kleine Annie levert die reflectie, maar vooral veel hilariteit op.

flip en annie
William Spaaij en Simone Kleinsma als moeder en zoon

“Was Getekend, Annie M.G. Schmidt” is niet alleen geschikt voor muscial-liefhebbers, maar ook voor Annie-liefhebbers. Al wordt je ook automatisch een Flip-liefhebber dankzij William Spaaij. Dus ik zeur niet!

Was getekend, Leonie Z.

 

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over ““Was Getekend, Annie M.G. Schmidt” is zeer geschikt”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s